Οδύσσεια (τηλεοπτική μίνι σειρά, 1997)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οδύσσεια (1997))
Οδύσσεια
ΕίδοςΙστορική Περιπέτεια
ΔημιουργοίΑντρεί Κοτσαλόβσκι
ΣκηνοθεσίαΑντρεί Κοτσαλόβσκι
ΠρωταγωνιστέςΑρμάντ Ασσάντε
Γκρέτα Σκάκι
Ειρήνη Παππά
Ιζαμπέλα Ροσελίνι
Μπερναντέτ Πήτερς
Έρικ Ρόμπερτς
Ζεραλντίν Σάπλιν
Κρίστοφερ Λι
Βανέσα Γουίλιαμς
ΧώραΗ.Π.Α.
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων2
Παραγωγή
Διάρκεια176 λεπτά (και τα 2 μέρη)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςNBC
Προβολή1997

Η Οδύσσεια είναι αμερικανική μυθολογική μίνι σειρά περιπέτειας του 1997 που εξιστορεί το αρχαίο ελληνικό επικό ποίημα του Ομήρου Οδύσσεια. Η σκηνοθεσία είναι του Αντρέι Κοντσαλόφσκι και προβλήθηκε σε δύο μέρη στις 18 - 19 Μαΐου 1997 στο NBC. Γυρίστηκε στη Μάλτα, στη Τουρκία, σε μέρη της Αγγλίας και σε πολλά άλλα μέρη της Μεσογείου, όπου γίνεται η ιστορία. Οι πρωταγωνιστές περιλαμβάνουν τους Αρμάντ Ασσάντε, την Γκρέτα Σκάκι, την Ειρήνη Παππά, την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, την Μπερναντέτ Πήτερς, τον Έρικ Ρόμπερτς, την Ζεραλντίν Σάπλιν, τον Κρίστοφερ Λι και την Βανέσα Γουίλιαμς. Στην Ελλάδα συνήθως τα δύο επεισόδια προβάλλονται συνενωμένα με τη μορφή ταινίας 176 λεπτών.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αρχίζει με τον Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης, να εξιστορεί πως εξαναγκάστηκε να συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Η πολιορκία που ακολούθησε ήταν μακρά και δύσκολη, ενώ παραλίγο να αποτύχει οικτρά και άδοξα όταν σκοτώθηκε ο Αχιλλέας, ο ισχυρότερος των Δαναών. Ωστόσο ο πολυμήχανος Οδυσσέας καταστρώνει το σχέδιο του Δούρειου Ίππου και η Τροία κατακτάται. Ενώ όμως όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν, ο Οδυσσέας φωνάζει πως είναι ανίκητος και δεν χρειάζεται πλέον τους θεούς, διαπράττοντας έτσι ύβρη. Ο Ποσειδώνας αποκαλύπτεται και του ανακοινώνει πως η θάλασσες δεν θα του επιτρέψουν να επιστρέψει ποτέ στην Ιθάκη. Πράγματι ο δρόμος της επιστροφής προς την πατρίδα τους την Ιθάκη μετατρέπεται σε ένα "πεδίο μάχης", καθώς νέες δυσκολίες εμφανίζονται μία μετά την άλλη. Το ταξίδι ξεκινάει με τους θεούς να μεταβιβάζουν ισχυρούς ανέμους εναντίον των πλοίων του Οδυσσέα, παρασύροντάς αυτόν και τους συντρόφους του στο νησί των Κυκλώπων. Εκεί προσέγγισαν μία σπηλιά που περιείχε μεγάλα δοχεία με γάλα και τυρί και πολλά πρόβατα και κατσίκες. Η άφιξη του κύκλωπα Πολύφημου, γιού του Ποσειδώνα, δεν ήταν ευχάριστη, καθώς, για να ξεφύγουν, ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με τη βοήθεια ενός κλαδιού, προκαλώντας την οργή του Ποσειδώνα. Έπειτα συναντούν τον φιλικό θεό των ανέμων Αίολο, που κλείνει τους κακούς ανέμους σε έναν ασκό, αφήνοντας τους ούριους ελεύθερους να τον πάνε στην Ιθάκη. Λίγο πριν φτάσουν όμως, οι σύντροφοί του νομίζοντας ότι είναι θησαυρός ζηλεύουν και τον ανοίγουν. Σηκώνοντας ισχυρούς ανέμους, το πλοίο τους καταλήγει στο νησί της Κίρκης. Αφού σκαρφαλώνουν στο παλάτι της στη κορυφή ενος γκρεμού ανακαλύπτουν πως έχει τη δύναμη να τους μετατρέψει σε ζώα, δίνοντάς τους δηλητιριασμένο κρασί. Ωστόσο ο Οδυσσέας έχοντας λάβει αντίδοτο βότανο από τον Ερμή τη νικάει. Φεύγοντας όμως ανακαλύπτουν πως καθώς στο παλάτι της ο χρόνος κυλάει με τους ρυθμούς των θεών πέρασε ήδη ένας χρόνος.

Ακολουθεί η άφιξη του Οδυσσέα στον Άδη για να αναζητήσει τον μάντη Τειρεσία, από τον οποίο θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες για τον γυρισμό του στην πατρίδα. Ακολούθησαν περιπέτειες στην επαφή με την Σκύλλα και την Χάρυβδη, όπου εκεί ο Οδυσσέας χάνει όλους τους συντρόφους του και καταλήγει να είναι ο μοναδικός επιζών. Καταλήγει ναυαγός στο νησί της Καλυψώς, την Ωγυγία όπου ζεί με πολυτέλεια για εφτά χρόνια χωρίς όμως να του επιτρέπεται να φύγει. Τελικά φεύγοντας από εκεί καταλήγει στο νησί των Φαιάκων, που τον φιλοξενούν με όλες τις τιμές. Η επιστροφή στην πατρίδα περιλαμβάνει την δική της δοκιμασία, αφού τώρα ο Οδυσσέας πρέπει να αντιμετωπίσει τους μνηστήρες που πολιορκούν την γυναίκα του Πηνελόπη. Νικόντας τους, επανασυνδεεται με την οικογένειά του και το βασίλειό του.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εφέ πλασμάτων για αυτή τη σειρά παρασχέθηκαν από το Creature Shop του Τζιμ Χένσον.

Το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά επαναχρησιμοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα για τη μινισειρά Ιάσων και οι Αργοναύτες (2000).

Η σειρά αξιολογήθηκε με το σήμα καταλληλότητας PG-13 καθώς περιέχει βίαια σκηνικά και κάποια αισθησιακά στοιχεία.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]