Ο θάνατος του Υάκινθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο θάνατος του Υάκινθου
The Death of Hyacinthos
ΟνομασίαΟ θάνατος του Υάκινθου
The Death of Hyacinthos
ΔημιουργόςQ2564276
Έτος δημιουργίας1801
ΕίδοςΕλαιογραφία σε καμβά
Ύψος 
ΠόληΠουατιέ, Γαλλία
ΜουσείοMusée des Beaux-Arts
δεδομένα

Ο Θάνατος του Υάκινθου είναι πίνακας που φιλοτέχνησε ο Ζαν Μπροκ το 1801. Φιλοξενείται στη συλλογή Poitiers και εκτίθεται συχνά στο Μουσείο Musée Rupert de Chièvres στο Πουατιέ της Γαλλίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το γνωστότερο έργο του Μπροκ και λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου. Παριστάνει τον μοιραίο θάνατο του Υάκινθου, τον οποίο χτύπησε στο κεφάλι με το δίσκο του κατά λάθος ο θεός Απόλλων την ώρα που έπαιζαν.[1] Ο Ζέφυρος φύσηξε από ερωτική ζήλια και για να εκδικηθεί τον Υάκινθο απέτρεψε τον δίσκο από την τροχιά του. Μετά το ατύχημα, ο θεός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του νεαρού φίλου του, ενώ ο θανατηφόρος δίσκος κείτεται στο λιβάδι μπροστά στα πόδια τους. Από το αίμα του Υάκινθου που έπεσε στη γη φύτρωσε το ομώνυμο λουλούδι.[2] Ο Ζέφυρος φυσάει ακόμα και κάνει το ένδυμα του Απόλλωνα να κυματίζει. Ο Απόλλων έχει κρεμασμένη τη λύρα του στον ώμο. Στο βάθος ένα αλσάκι και μερικά δέντρα περιστοιχίζουν μια λίμνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bion, Joseph Duffield Reed - Bion of Smyrna: The Fragments and the Adonis. Cambridge University Press, 1997. ISBN 0521573165
  2. Rosenblum (2006-01-09). «Catalog entry 16». From David to Delacroix, French Painting from 1774 to 1830, σελ. 340–341