Ο Πέτρος και ο Λύκος (ταινία, 1995)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πέτρος και ο Λύκος
Peter and the Wolf
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Ντιοερτυ
Ζαν Φλύνν
ΠαραγωγήΛίντα Τζόουνς Κλόυ
Κρίστοφερ Κουλικοουσκι
Άντριαν Γουόρκμαν
ΣενάριοΤζορτζ Ντιοερτυ
Τζάνις Ντάιμοντ
Βασισμένο σεΟ Πέτρος και ο Λύκος 
από τον Σεργκέι Προκόφιεφ
ΠρωταγωνιστέςΚίρστι Άλεϊ
Λόιντ Μπρίτζες
Ρος Μαλίνγκερ
ΜουσικήΚάμερον Πάτρικ
ΜοντάζΤζοέλ Γκούντμαν
ΣκηνογραφίαΝτέιβιντ Ουέστ
Εταιρεία παραγωγήςIF/X Productions
ΔιανομήBMG Entertainment International
Κυκλοφορία8 Δεκεμβρίου 1995
Διάρκεια48 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Ο Πέτρος και ο Λύκος (πρωτότυπος τίτλος: Peter and the Wolf) είναι αμερικανική τηλεταινία παραγωγής 1995, βασισμένη στην ομώνυμη μουσική σύνθεση/παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ, σε σκηνοθεσία Αμερικανού μαέστρου Τζορτζ Ντιοερτυ. Αναμεταδόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1995 στο ABC στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Την εκτέλεση της μουσικής επιμελήθηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα RCA Victor, διευθυνόμενη από τον Ντιοερτυ.

Οι κύριοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στα κινούμενα σχέδια που παρεμβαίνουν στην ταινία, είναι σχεδιασμένοι από τον καρτουνίστα Τζακ Τζόουν, ο οποίος επίσης συμμετέχει ως εκτελεστικός σύμβουλος της ταινίας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνι και ο γιος της, ο Πέτρος, καλωσορίζονται θερμά από τον παππού του, επίσης ονομαζόμενο Πέτρο, καθώς φτάνουν στο σπίτι του. Αργότερα, στην τραπεζαρία, η Άνι και ο Πέτρος συζητούν με τον παππού για την ταραχώδη καθημερινή ρουτίνα τους στο Λος Άντζελες. Καθώς η συνομιλία συνεχίζεται, συνειδητοποιεί πόσο λίγο χρόνο περνά ο Πέτρος και η μητέρα του και θεωρεί ότι πρέπει να «διορθωθούν» τα πράγματα, και τελειώνει με την Άνι να του εξηγεί πώς η πόλη μπορεί να γίνει ένα τρομακτικό μέρος για τον γιο της. Στη συνέχεια ανοίγει το παράθυρο και μιλά στον Πέτρο για το πώς το λιβάδι δίπλα στο σπίτι ήταν η παιδική χαρά της σε μικρή ηλικία και τους «φίλοι» που είχε μαζί της. Ο παππούς θυμάται ένα γεγονός που συνέβη μία φορά σε αυτό το λιβάδι, το οποίο η Άνι αρχίζει να αφηγείται στον Πέτρο.

Την πρώτη μέρα της άνοιξης, ο Πέτρος πηγαίνει στο λιβάδι για να επισκεφτεί τον φίλο του, το πουλί, αφήνοντας ανοιχτή την πύλη του κήπου. Το πουλί επωάζει έξι αυγά. Ενώ παίζουν μαζί, η πάπια που ζει στην αυλή παίρνει την ευκαιρία και επίσης βγαίνει, καθώς έχει περάσει πολύς χειμώνας γι' αυτήν και θέλει να έχει μια «πραγματική βουτιά». Καθώς η πάπια αρχίζει να κολυμπά σε μια κοντινή λίμνη, τσακώνεται με το πουλί («Τι είδους πουλί είσαι αν δεν μπορείς να πετάξεις;» – «Τι είδους πουλί είσαι αν δεν μπορείς να κολυμπήσεις;»). Η κατοικίδια γάτα του Πέτρου τους πλησιάζει προσεκτικά, και το πουλί—προειδοποιημένο από τον Πέτρο—πετάει μακριά. Η γάτα στοχεύει τότε για την πάπια, αλλά δεν καταφέρνει να την πιάσει. Ο παππούς του Πέτρου τον μαλώνει επειδή βγήκε μόνος έξω από το λιβάδι («Τι θα συμβεί αν ένας λύκος βγει ξαφνικά από το δάσος;») και τον παίρνει πίσω στο σπίτι.

Σε απάντηση στο σχόλιο του Πέτρου («Αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί ούτως ή άλλως εκεί, με μια γάτα, μια πάπια και ένα χαζό πουλί;»), η Άνι συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία. Λίγο αργότερα «ένας μεγάλος, γκρίζος λύκος» πράγματι βγαίνει από το δάσος. Η γάτα σκαρφαλώνει γρήγορα σε ένα δέντρο, αλλά η πάπια, που βρίσκεται στη λίμνη, τρέχει για να σωθεί και την καταπίνει ο λύκος.

Ο Πέτρος παίρνει ένα σχοινί και ανεβαίνει πάνω στον τοίχο του κήπου, ώστε να μπορεί να βγεί έξω και να αναρριχηθεί στο δέντρο. Ζητάει από το πουλί να πετάξει γύρω από το κεφάλι του λύκου για να τον αποσπάσει. Ο λύκος εξαντλείται στην προσπάθειά του να το πιάσει, και ο Πέτρος χαμηλώνει σιγά-σιγά την θηλιά και πιάνει τον λύκο από την ουρά του. Ο λύκος αγωνίζεται για να ελευθερωθεί, αλλά ο Πέτρος δένει το σχοινί στο δέντρο από την άλλη άκρη του και η θηλιά σφίγγει.

Κάποιοι κυνηγοί, που ακολουθούν τις πατημασιές τον λύκο, τον βλέπουν από το δάσος έτοιμοι να πυροβολήσουν. Ο λύκος φοβάται και ξερνά την πάπια ζωντανή, έξω από το στόμα του. Αρχίζει να χορεύει, καθώς αιχμαλωτίζουν τον λύκο. Οι κυνηγοί είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν είτε έναν από τους δύο, αλλά ο Πέτρος λέει να μην πυροβολήσει κανέναν. Λίγο μετά, ο λύκος, που «δεν θέλει χορό», ξαναρπάζει την πάπια πριν τον αναγκάσουν οι κυνηγοί να την αφήσει. Ο Πέτρος τους διευθύνει να δημιουργήσουν ένα κλουβί για τον λύκο και να τον βοηθήσουν να το πάρει σε ζωολογικό κήπο. Αυτό που ακολουθεί είναι μια παρέλαση νίκης, που περιλαμβάνει τον εαυτό του, το πουλί, τους κυνηγούς που φέρνουν τον λύκο μέσα στο κλουβί, τη γάτα και τον παππού του, ο οποίος τελικά συγχαίρει τον Πέτρο σε αυτή την έκδοση. Τα αυγά του θηλυκού πουλιού εκκολάπτονται.

Καθώς τελειώνει η ιστορία, ο Πέτρος βρίσκει την πάπια να σκύβει στην άκρη της λίμνης, να τρέμει και να φοβάται εξαιτίας της φοβερής εμπειρίας της και ο Πέτρος την καθησυχάζει, λέγοντας ότι θα είναι πάντα εκεί για να την προστατεύσει.

Ο Πέτρος αρχίζει να αμφιβάλλει ότι η ιστορία συνέβη πραγματικά. Ο παππούς του δείχνει τα ρούχα που φορούσε εκείνη την ημέρα. Τότε ο Πέτρος τον πιστεύει, ενθουσιάζεται και αρχίζει να τα φοράει. Η ταινία τελειώνει με τον Πέτρο να βγαίνει έξω στο λιβάδι, όπου βρίσκει επίσης τη γάτα, την πάπια και το πουλί από την ιστορία.

Διανομή και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κίρστι Άλεϊ ως Άνι: Η μητέρα του Πέτρου στα live-action τμήματα. Χαρακτηρίζεται ως συντηρητική στην αρχή της ταινίας, ως προς την ζωή του Πέτρου μαζί της στο Λος Άντζελες. Κατά την διάρκεια της ταινίας, αποκαλύπτεται ότι στο λιβάδι έξω από το σπίτι, έπαιζε σε μικρή ηλικία με τα ζώα εκεί, τους μόνους φίλους της, και αφηγείται την ιστορία που ξεδιπλώνεται στα τμήματα με τα κινούμενα σχέδια.
    • Δανείζει επίσης την φωνή της στα εξής ζώα στα τμήματα με τα κινούμενα σχέδια: ένα «ηρωικό» πουλί, μια γάτα που'ναι «παιχνιδιάρα και λίγο φοβιτσιάρα», και μια πάπια.[1]
  • Ρος Μαλίνγκερ ως Πέτρος: Ο γιος της Άνι. Σε αυτήν τη ταινία, επισκέπτεται μαζί με την μητέρα του, τον ομώνυμο παππού του, που προσπαθεί να «διορθώσει» τα πράγματα οθώντας τον να κάνει δραστηριότητες που δεν μπορεί να κάνει στο Λος Άντζελες, και κατά συνέπεια, «να ανακαλύψει τι εστί ζωή».
  • Λόιντ Μπρίτζες ως παππούς: Ο ομώνυμος παππούς του Πέτρου. Σε αυτή την ταινία, προσπαθεί να κάνει τον Πίτερ να νιώσει ελεύθερος «να εξερευνήσει όλα τα φανταστικά πράγματα γύρω του», και αρχίζει να θυμάται στην αρχή της ταινίας, την περιπέτεια στην οποία αναμείχθηκε όταν ήταν μικρός. Παντρεύτηκε με την γυναίκα του στο λιβάδι.
    • Δανείζει επίσης την φωνή του στον Παππού του Πέτρου στα τμήματα με τα κινούμενα σχέδια.
  • Ο Τζορτζ Ντιοερτυ δανείζει την φωνή του στον «μοχθηρό» λύκο.[1]
  • Ο Ντέιβιντ Κα Λικ Ουόνγκ δανείζει την φωνή του στους κυνηγούς.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Πολύ πριν γίνω σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ήμουν μαέστροςκαι μουσικός. Και ο Πέτρος και ο Λύκος ήταν το πρώτο μουσικό κομμάτι που έκανα ποτέ, όταν ήμουν 14 χρονών. Έχω αγαπήσει αυτό το κομμάτι από τότε. Και έτσι για μένα, επιστρέφω σε αυτήν την εποχή.»

Τζορτζ Ντιοερτυ[1]

Η αρχή της παραγωγής της τηλεταινίας μπορεί να ανατρεχθεί πίσω στο 1992, όπου οι Τζακ Τζόουν και Τζορτζ Ντιοερτυ (που διεύθυνε την μουσική για το Bugs Bunny on Broadway και πολλά κινούμενα σχέδια των Looney Tunes σε σκηνοθεσία του Τζόουνς) συνέθεσαν την Impossible Productions, για την δημιουργία μιας τηλεταινίας βασισμένη στο Ο Πέτρος και ο Λύκος.[2]

Η τελική ταινία παράχθηκε σε συνεργασία με την Chuck Jones Enterprises, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του ανιμέισιον και προ-παραγωγή, και την ITEL. Η IF/X Productions είχε μερίδιο ευθύνης για την μονάδα παραγωγής των ειδικών εφε και των live-action τμημάτων. Το ανιμέισιον παράχθηκε στην Cosgrove Hall Films. Ο Ντιοερτυ είπε ότι «... θέλαμε να βρούμε μια εταιρία κινούμενων σχεδίων που θα μπορούσε να πάρει τους λαμπρούς χαρακτήρες του Τσακ και να τους ζωντανέψει κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τις παραδόσεις που είχε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της εξηντάχρονης καριέρας του».[1] Η Ζαν Φλύνν, η σκηνοθέτης του animation, επισήμανε ότι η ταινία αυτή «βασιζόταν σε μουσική», σε αντίθεση με άλλες ταινίες κινουμένων σχεδίων αυτή την εποχή, κάτι το οποίο έκανε την παραγωγή αυτή, με σκοπό να συμβαδίζει το ανιμέισιον με την «βηματοδότηση» της σύνθεσης, μια δύσκολη διαδικασία.[1] Ο Τζόουνς είπε για την ανάληψη του ανιμέισιον από εταιρεία του εξωτερικού:

Είναι μια ιστορία που πάντα ήθελα να κάνω. Αλλά δεν έκανα το animation γι'αυτό. Δεν το διευθύνα επίσης. Χαίρομαι για αυτό; Λοιπόν, νομίζω ότι είναι πολύ καλό. Αλλά θα το έκανα διαφορετικά - κάθε σκηνοθέτης έχει διαφορετικό στιλ.

— Τσακ Τζόουνς, «THIS `PETER AND THE WOLF' IS NO HOWL» Chicago Tribune (25 Απριλίου 1996)

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου 1996 σε VHS, από την Malofilm Video και την BMG Video.[3] Υπήρξε επίσης μια «ειδική έκδοση» σε LaserDisc, που κυκλοφόρησε από την Image Entertainment το 1997. Το LaserDisc περιέχει επίσης ζωγραφιές από την παραγωγή και animatic/storyboard τμήματα, και συνεντεύξεις με τους Τζακ Τζόουνς, Τζορτζ Ντιοερτυ και τους ηθοποιούς της ταινίας.[4] Τον Νοέμβριο του 2003, κυκλοφόρησε σε DVD (κωδικοί 1, 2 και 5), VHS (NTSC) και VCD (διανεμημένο από την Alliance Entertainment Singapore Pte. Ltd.) από την Columbia TriStar Home Entertainment.[5][6][7][8][9][10] To DVD περιλαμβάνει ένα έκπαιδευτικό παιχνίδι ένωσης ζώων και μουσικών οργάνων, άσχετο με την ταινία. Το DVD επαινέθηκε από πολλούς κριτικούς που το συνέστησαν για μικρά παιδιά.[11][12][13] Το DVD αυτό διανεμήθηκε στην Ελλάδα από την Προοπτική Α.Ε. στις 2 Φεβρουαρίου 2004.[14]

Το Beyond the Meadow (Πέρα από το Λιβάδι), ένα ντοκιμαντέρ για την παραγωγή της ταινίας σε σκηνοθεσία Κάσυ Μπρίτζεσ,[15] και το The Music of Peter and the Wolf (΄΄Η Μουσική του Πέτρου και του Λύκου), μια εκπαιδευτική μικρού μήκους ταινία για την συμφωνική ορχήστρα με παρουσιάστρια την Τζούλια Γκλάντερ,[16][17] είναι περιεχόμενα και στο LaserDisc, και στο DVD.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νούμερα τηλεθέασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένο σε ένα 13.2/37 rating/share σύμφωνα με την Nielsen, με 2-εώς-11-χρονών παιδιά, Ο Πέτρος και ο Λύκος ήταν το πρώτο πρόγραμμα που παρακολούθησαν παιδιά στην ώρα αιχμής, για την βδομάδα στις 4 Δεκεμβρίου 1995.[18]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόναθαν Στορμ της The Philadelphia Inquirer ήταν θετικός στην κριτική του, αποκαλώντας την παραγωγή «ένα από τα καλύτερα παιδικά προγράμματα σε χρόνια». Επαίνεσε τα ζώα στα τμήματα με τα κινούμενα σχέδια και την αφήγηση της Άλεϊ. Η Λιν Χέφλεϊ του Los Angeles Times το θεώρησε ως «ένα χαλαρό διάλειμμα από πολλά παιδικά προγράμματα που δίνουν βάση σε έντονη συμπεριφορά». Η ταινία επίσης είχε αξιοσημείωτο έπαινο από τον Κερκ Νάισουόνγκερ του United Features Syndicate, το San Francisco Examiner, το The Hollywood Reporter, το Louisville Courier Journal, το Chicago Tribune, το Harrisburg Patriot και το Indianapolis Star.[19][18]

Ο Σκοτ Μπλέικι σε μια άλλη κριτική στο Chicago Tribune, αποκάλεσε την ταινία «μια χαμένη ευκαιρία», και πολύ «χαριτωμένη και υπερβολική». Είπε ότι το σενάριο παραήταν μεγάλο και επίκρινε την αφήγηση της Άλεϊ. Παρατήρησε επίσης ότι το animation έγινε από εταιρεία του εξωτερικού, αντί να γίνει από τον Τσακ Τζόουνς.[20]

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία νίκησε ένα Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου παιδικού προγράμματος έτους 1996 και πήρε μια δεύτερη υποψηφιότητα Emmy για τον Τζορτζ Ντιοερτυ, για Καλύτερη Μουσική Διεύθυνση.[21] Ο Ντιοερτυ (επίσης ένας από τους σεναριογράφους) και η Τζάνις Ντάιμοντ πήραν υποψηφιότητα για ένα βραβείο του Συλλόγου Συγγραφέων της Αμερικής, για το σενάριο. Η παραγωγή πήρε ένα Χρυσό Hugo και Ασημένιο Hugo στο Chicago International Film Festival, καθώς και ένα μεγάλο βραβείο του WorldFest-Houston International Film Festival για καλύτερη τηλεοπτική παραγωγή.[19]

Εμπόρευμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναν χρόνο πριν την πρεμιέρα της ταινίας, η Time Warner κυκλοφόρησε μια σειρά από εμπορεύματα κατασκευασμένα από την IF/X Interactive, ονόματι Chuck Jones' Peter and the Wolf, χρησιμοποιώντας τα τμήματα με τα κινούμενα σχέδια της ταινίας. Ένα διαδραστικό CD-ROM κυκλοφόρησε από την Time Warner Interactive για υπολογιστές με Windows 3.1 και Macintosh με System 7 ή ανώτερο,[22] περιλαμβάνοντας το παιχνίδι «log jam», ζωγραφιές κατά την διάρκεια της παραγωγής της ταινίας, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά μέσα για την συμφωνική ορχήστρα και τα μουσικά όργανα (συμπεριλαμβανομένων βίντεο με εκτελέσεις από μαθητές του Colburn School; επίσης περιεχόμενα στο The Music of Peter and the Wolf),[17] και ντοκιμαντές των Τσακ Τζόουνς και Σεργκέι Προκόφιεφ.[23] Τα κινούμενα σχέδια στο CD-ROM διαφέρουν σε σχέση με την ταινία, καθώς επίσης η αφήγηση της Κίρστι Άλεϊ, και το ντιζάιν του Πέτρου που μοιάζει περισσότερο με τις αναφερόμενες ζωγραφιές.[23] Την μουσική ανέλαβε η Συμφωνική Ορχήστρα της Time Warner.[24] Επίσης, στην συσκευασία του CD-ROM, υπήρχε ένα επιπρόσθετο CD, περιλαμβάνοντας μια ηχητική εκδοχή με την αφήγηση και την μουσική, και μια άλλα μόνο με την μουσική.[25] Η κριτική για το CD-ROM ήταν γενικά θετική.[26][27] Ο Τάι Μπέρρ του Entertainment Weekly επαίνεσε το ανιμέισιον του Τζακ Τζόουνς και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αλλά επίκρινε τους τεχνικούς περιορισμούς του δίσκου, με αποτέλεσμα να υπάρχει «σπασμωδική κίνηση και υπερβολικά μεγάλες παύσεις», και αναρωτήθηκε για την υπάρξη του παιχνιδιού log jam.[28]
Ένα σκληρόδετο βιβλίο κυκλοφόρησε από την Warner Books (νυν Grand Central Publishing), και ένα βιβλίο read-along μαζί με ηχητική κασέτα από την TW Kids, τμήμα των Atlantic Records και Time Warner.[29][30][31][32]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Μπρίτζεσ, Κάσυ (σκηνοθέτης) (1997). Beyond the Meadow (Μικρού μήκους ταινία για τα παρασκήνια της παραγωγής) (στα Αγγλικά). BMG Entertainment International. 
  2. «Impossible Prod.__CHUCK JONES__Original 1992 Trade print AD __PETER AND THE WOLF». Ebay.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  3. «Peter And The Wolf [VHS]». Amazon.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  4. «PETER AND THE WOLF Laserdisc - Chuck Jones, Kirstie Alley (1997) SEALED!». Ebay.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  5. «Peter And The Wolf». Amazon.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  6. «Peter And The Wolf [DVD] [1995] [2003]». Amazon.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  7. «Pedro Y El Lobo (Peter and the Wolf) Chuck Jones ( European Import Pal Format)». Amazon.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  8. «Peter & The Wolf - SEALED VHS - With the Voices of Kirstie Alley & Lloyd Bridges». Ebay.ca (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  9. «Classification of Peter en de Wolf». Kijkwijzer.nl (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  10. «Peter And The Wolf Classic VCD and The Flintstones Movie VCD». Carousell (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2019. 
  11. «Peter and the Wolf». DVD Talk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2019. 
  12. «Peter And The Wolf». DVD Verdict (στα Αγγλικά). 19 Δεκεμβρίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2019. 
  13. «Pierre et le loup - Film Dvd». DVDCritiques.com (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  14. «Ο Πέτρος Και Ο Λύκος». Audio Visual Entertainment. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  15. «Peter and the Wolf – Beyond the Meadow» (στα Αγγλικά). British Board of Film Classification. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  16. «Peter and the Wolf – Featurette – The musical world of Peter and the Wolf» (στα Αγγλικά). British Board of Film Classification. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  17. 17,0 17,1 Τίτλοι τέλους του The Music of Peter and the Wolf
  18. 18,0 18,1 «PETER AND THE WOLF__Orig. 1996 Trade print AD promo__KIRSTIE ALLEY__Chuck Jones». Ebay.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  19. 19,0 19,1 Παραθέματα αυτών των κριτικών από την διαφήμιση στο YouTube
  20. Μπλέικι, Σκοτ (25 Απριλίου 1996). «THIS `PETER AND THE WOLF' IS NO HOWL» (στα Αγγλικά). Chicago Tribune. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2019. 
  21. «Peter And The Wolf | Television Academy» (στα Αγγλικά). Academy of Television Arts & Sciences. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  22. «Οπισθόφυλλο κυκλοφορίας CD-ROM». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  23. 23,0 23,1 Διαφήμιση για το CD-ROM στο YouTube
  24. «Time Warner Symphony orchestra». data.bnf.fr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  25. «Video Game Print Ads - 'Chuck Jone's Peter and the Wolf'». Tumblr (στα Αγγλικά). 16 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  26. Μπλάσκο, Λάρυ (18 Δεκεμβρίου 1994). «Business & Technology | CD-Rom – Peter and the Wolf». The Seattle Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  27. «Chuck Jones' Peter and the Wolf». CDAccess.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  28. Μπέρρ, Τάι (2 Δεκεμβρίου 1994). «Chuck Jones' Peter and the Wolf». Entertainment Weekly (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019. 
  29. Ending credits
  30. «Chuck Jones' Peter and the Wolf». Amazon.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  31. «Peter & the Wolf ; Book & Audio Cassette». Amazon.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  32. https://cocatalog.loc.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?v1=2&ti=1,2&Search%5FArg=peter%20and%20the%20wolf&Search%5FCode=TALL&CNT=25&PID=mmSrwgWLdfZL1Sf7cL2VnSe6r8ow&SEQ=20190522181036&SID=1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]