Ντράνγκετα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντραγκέτα)
Ντράγκετα
Δομή της Ντράγκετα.
Ίδρυση19ος αιώνας
Τόπος ίδρυσηςΚαλαβρία.
Έτη δράσης1890 εως σήμερα
Περιοχές
Εθνικότητα Ιταλία
Μέλη6,000-10,000 [15][16]
Εγκληματικές δραστηριότητεςΔιακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο χρυσού, τοκογλυφία, διακίνηση όπλων, διαχείριση αποβλήτων, διαδικτυακή απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ασφαλιστική απάτη, δωροδοκίες.
ΣυμμάχοιΚαμόρα, Κόζα Νόστρα, Γεωργιανή Μαφία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ντράγκετα (ιταλικά: nDrangheta), είναι ομάδα οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας που έχει την έδρα της στην Καλαβρία, της Ιταλίας. Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή στο εξωτερικό όπως είναι η σικελική μαφία, και θεωρείται και πιο αγροτική από την ναπολιτάνικη Καμόρα και την Σάκρα Κορόνα Ουνιτά της Απουλίας, η Ντράνγκετα έγινε το πιο ισχυρό συνδικάτο του εγκλήματος στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο.[17] Από τη δεκαετία του 1950, μετά από μία ευρεία μετανάστευση από την Καλαβρία, η οργάνωση έχει καθιερωθεί παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από μια οριζόντια δομή που αποτελείται από αυτόνομες συμμορίες, βασισμένες σχεδόν αποκλειστικά σε δεσμούς αίματος. Η κύρια δραστηριότητά της είναι η εμπορία ναρκωτικών, στην οποία έχει σχεδόν μονοπώλιο στην Ευρώπη, αλλά ασχολείται επίσης με το λαθρεμπόριο όπλων, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τον εκβιασμό, την τοκογλυφία και την πορνεία. Η Ντραγκέτα απολαμβάνει μια προνομιακή σχέση με τα κύρια καρτέλ της Νότιας Αμερικής, τα οποία τη θεωρούν τον πιο αξιόπιστο Ευρωπαίο εταίρο τους.

Είναι σε θέση να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική και εθνική πολιτική και να διεισδύσει σε μεγάλους τομείς της νόμιμης οικονομίας. Το 2013 φέρεται να κέρδισε 53 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Δημοσκοπικού Ερευνητικού Ινστιτούτου.[18] Ένας Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι οι δραστηριότητες της οργάνωσης από τη διακίνηση ναρκωτικών, τους εκβιασμούς και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ της Ιταλίας το 2010.[19]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 1861 ο νομάρχης της Καλαβρίας ήδη παρατήρησε την παρουσία των λεγόμενων «Καμορίστι», ένας όρος που χρησιμοποιείται κατά το χρόνο επειδή δεν υπήρχε μια επίσημη ονομασία για το φαινόμενο στην Καλαβρία (η Καμόρα ήταν η παλαιότερη και πιο γνωστή εγκληματική οργάνωση στη Ναπόλη). Από τη δεκαετία του 1880, υπάρχουν άφθονα στοιχεία των «ομάδων τύπου Ντραγκέτα στις εκθέσεις της αστυνομίας και φράσεις από τα τοπικά δικαστήρια. Εκείνη την εποχή ήταν συχνά αναφέρονταν ως "picciotteria, onorata Società" (τίμησε την κοινωνία) και ως η Καμόρα της μαφίας.

Αυτές οι μυστικές κοινωνίες στις περιοχές της Καλαβρίας, πλούσια σε ελιές και αμπέλια ήταν διαφορετικές από τις συχνά άναρχες μορφές της ληστείας και οργανώθηκαν ιεραρχικά με έναν κώδικα δεοντολογίας που περιλάμβανε και την ομερτά, (τον κώδικα της σιωπής) σύμφωνα μια ποινή από ένα δικαστήριο το 1890, που ανέφερε ένα γραπτό κώδικα των κανόνων που βρέθηκαν στο χωριό Σεμινάρα, με βάση την τιμή, το απόρρητο, τη βία, την αλληλεγγύη (συχνά βασίζονταν σε σχέσεις αίματος) και την αμοιβαία βοήθεια. Στο λαϊκό πολιτισμό γύρω από την Ντραγκέτα στην Καλαβρία, οι αναφορές στην ισπανική Γκαρντούνα εμφανίζονται συχνά. Εκτός από αυτές τις αναφορές, όμως, δεν υπάρχει τίποτα για να τεκμηριώσει μια σύνδεση μεταξύ των δύο οργανισμών.

Στην Καλαβρία η λέξη "Ντραγκέτα" προέρχεται από την Ελληνική ανδραγαθία (που δηλώνει "ηρωισμό") και ανδροπρεπής "αρετή" ή ανδράγαθος, σύνθετες λέξεις του Ανήρ (γεν. Άνδρος), δηλαδή άνθρωπος και αγαθός, δηλαδή καλός, γενναίος, που σημαίνει θαρραλέος άνθρωπος. Σε πολλές περιοχές της Καλαβρίας το ρήμα «ndranghitiari, από το ελληνικό ρήμα ανδραγαθίες, σημαίνει“ για να συμμετάσχουν σε μια προκλητική και γενναία στάση”. Αν και στην καταγεγραμμένη χρήση νωρίτερα, η λέξη "Ντραγκέτα" αναφέρονταν σε ένα ευρύτερο κοινό από την Καλαβρία, εγράψε ο συγγραφέας Κοράντο Αλβάρο στην εφημερίδα Corriere della Sera τον Σεπτέμβριο του 1955.[20][21]

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1975, η Ντραγκέτα ήταν περιορισμένη με τις δραστηριότητές της στην Καλαβρία, που ήταν κυρίως με εκβιασμούς. Η συμμετοχή της στην διακίνηση λαθραίων τσιγάρων που επεκτάθηκε έγινε με τις επαφές που είχε με τη Κόζα Νόστρα και τη Καμόρα. Με την άφιξη των μεγάλων δημόσιων έργων στην Καλαβρία, το ξάφρισμα των δημοσίων συμβάσεων έγινε μια σημαντική πηγή εισοδήματος. Υπήρξαν διαφωνίες για τον τρόπο διανομής των λαφύρων που οδήγησαν στον πρώτο πόλεμο της Ντραγκέτα σκοτώνοντας 233 άτομα. Οι επικρατούσες παρατάξεις άρχισαν να απαγάγουν πλούσιους ανθρώπους από τη βόρεια Ιταλία για λύτρα. Πιστεύεται ότι ο Ζαν Πολ Γκετί ο 3ος, απήχθη για λύτρα, το 1973, ήταν ένα από τα θύματά της. Ο Δεύτερος πόλεμος της Ντραγκέτα μαινόταν από το 1985 έως το 1991. Ο αιματηρός εξαετής πόλεμος μεταξύ των φατρίων Condello, Imerti, Serraino, Rosmini και De Stefano που οδήγησε σε περισσότερους από 300 θάνατους. Η Μαφία της Σικελίας συνέβαλε στη λήξη της σύγκρουσης και κατά πάσα πιθανότητα πρότεινε την επακόλουθη σύσταση ενός ανώτερου σώματος, που ονομάζεται La Provincia, για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις. Στη δεκαετία του 1990, η οργάνωση άρχισε να επενδύει στο παράνομο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης με εισαγωγή από την Κολομβία. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καλαβρίας Φρανσέσκο Φορτούνο δολοφονήθηκε από την Ντραγκέτα στις 16 Οκτωβρίου 2005 στο Λοκρούς. Οι διαδηλώσεις κατά της Ντραγκέτα ήταν μεγάλες και η εθνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση επιβολής του νόμου στη Καλαβρία και συνεληφθήσαν κάποια απο τα μέλη της Ντραγκέτα, συμπεριλαμβανομένων των δολοφόνων του Φορτούνο. Η Ντραγκέτα έχει επεκτεινεί πρόσφατα τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Ιταλία, στο Τορόντο του Καναδά και το Μόντε Κάρλο, κυρίως για να πουλήσει ναρκωτικά και να επενδύσει σε νόμιμες επιχειρήσεις όπως το Καζίνο του Μονακό και το Yacht Club dé Monaco που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τον Μάιο του 2007 είκοσι μέλη της Ντραγκέτα συνελήφθησαν στο Μιλάνο. Στις 30 Αυγούστου του 2007, εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην πόλη του Σαν Λούκα, το κομβικό σημείο της αιματηρής διαμάχης μεταξύ αντίπαλων φατριών της Ντραγκέτα. Πάνω από 30 άνδρες, που συνδέονταν με τη δολοφονία των έξι Ιταλών στη Γερμανία, συνελήφθησαν.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως η σικελική Κόζα Νόστρα έτσι και η Ντραγκέτα είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία περίπου εκατό οργανωμένων φατρίων, με την καθεμιά να υποστηρίζει την κυριαρχία σε μια περιοχή, συνήθως μια πόλη ή χωριό, χωρίς όμως ποτέ να έχει πλήρως κατάκτηση και το μονοπώλιο της βίας. Υπάρχουν περίπου 100 από αυτές τις οικογένειες, με συνολικό αριθμό μελών μεταξύ 4.000 και 5.000 στη Ρέτζιο Καλάμπρια. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν 6.000- 7.000 άνδρες και σε όλο τον κόσμο μπορεί να υπάρχουν περίπου 10.000 μέλη. Οι περισσότερες από τις φατρίες λειτουργούν στην επαρχία του Ρέτζιο Καλάμπρια, αν και ένα μέρος καταγράφηκαν 70 εγκληματικές φατρίες με βάση την Καλαβρία στις επαρχίες Κατανζάρο και Κοζέντσα που φαίνεται επίσης να συνδέονται επίσημα με την Ντραγκέτα. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται στα φτωχά χωριά της Καλαβρίας, όπως το Πλατύ, Λοκρούς, Σαν Λούκα, Αφρο και το Ατομόντε, καθώς και στη κύρια πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Ρέτζιο Καλαμπρία, Σαν Λούκα που θεωρείται ότι είναι το προπύργιο της Ντραγκέτα. Σύμφωνα με έναν πρώην Ντραγκέτιστι, σχεδόν όλοι οι άρρενες κάτοικοι ανήκουν στην Ντραγκέτα, και το Ιερό της Πoλσί εδώ και πολύ καιρό να είναι ο τόπος συνάντησης των μελών της. Αφεντικά έξω από την Καλαβρία, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, παρακολουθούν τακτικά τις συνεδριάσεις στο Ιερό της Πολσί.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οικονομικές δραστηριότητες της Ντραγκέτα περιλαμβάνουν διεθνες εμπόριο κοκαΐνης και του λαθρεμπορίου όπλων, με ιταλούς ερευνητές να εκτιμούν ότι το 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη να περνά μέσα από το λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας που ελέγχεται από την Ντραγκέτα. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Europol, η Ιβηρική Χερσόνησος, θεωρείται το κύριο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη και μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εκτιμά ότι το 2007 σχεδόν δέκα φορές περισσότερη κοκαΐνης κατασχέθηκε στην Ισπανία (σχεδόν 38 Τόνοι) σε σύγκριση με την Ιταλία (σχεδόν 4 τόνοι). Οι Ομάδες της Ντραγκέτα και οι ομάδες της Σικελικής Κόζα Νόστρα μερικές φορές ενεργούν ως κοινοπραξία στις επιχειρήσεις διακίνησης κοκαΐνης. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προμήθειες από τα μεγάλα έργα κατασκευής δημοσίων έργων, το ξέπλυμα χρήματος και παραδοσιακά εγκλήματα, όπως η τοκογλυφία και οι εκβιασμοί. Η Ντραγκέτα επενδύει τα παράνομα κέρδη σε νόμιμα ακινήτα και σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Ο όγκος των επιχειρήσεων της Ντραγκέτα εκτιμάται σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007, περίπου το 2,9% του ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών στην Ιταλία. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι η πιο επικερδής δραστηριότητα με 62% του συνολικού κύκλου εργασιών.[22]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Huge 'Ndrangheta bust: Drugs from South America, guns from Pakistan, and money all over the place». Gangsters Inc. - www.gangstersinc.org. 6 Μαΐου 2023. 
  2. Ozon, Sorin· Prisacariu, Cătălin. «Mafia italiană, protejată de mafia statului român» [The Italian mafia, protected by the Romanian state's mafia]. Newsweek Romania (στα Ρουμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2020. 
  3. Tondo, Lorenzo (13 Ιανουαρίου 2021). «Italy's largest mafia trial in three decades begins against 'Ndrangheta». Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023 – μέσω The Guardian. 
  4. «Italian Businessman Arrested for Laundering Ndrangheta Money». www.occrp.org. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023. 
  5. Iaccino, Ludovica (6 Οκτωβρίου 2016). «Top Italian mob boss Antonio Pelle arrested in secret room in his house in Calabria». International Business Times UK. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023. 
  6. Daly, Max (1 Ιουλίου 2022). «The Mafia Built A Port. Now It's a Global Cocaine Hub». Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023. 
  7. LaSusa, Mike (1 Ιουλίου 2016). «Massive Bust Shows Italian Mafia Role in LatAm Drug Trade». 
  8. Bargent, James (9 Φεβρουαρίου 2021). «The Italian Mafia and the Move Upstream». 
  9. Held, Douwe den (23 Νοεμβρίου 2022). «Cocaine Brokers: The Flexible Backbone of the 'Ndrangheta Trafficking Empire». 
  10. Ford, Alessandro (9 Ιουνίου 2022). «Italy's 'Ndrangheta and Colombia's Gaitanistas Continue Profitable Partnership». 
  11. Cawley, Marguerite (19 Νοεμβρίου 2013). «Ecuador Arrest Highlights Lax Immigration Policy, Enforcement». 
  12. Valencia, Maria Luisa (6 Οκτωβρίου 2020). «Salvatore Ponzo and the Italian Mafia's Infiltration of Costa Rica». 
  13. Daugherty, Arron (16 Οκτωβρίου 2016). «Drug Raids Reveal Italian Mafia Presence in Costa Rica». 
  14. Yagoub, Mimi (23 Ιουνίου 2014). «Italy-Panama Cocaine Network Reveals Mafia's Use of Elite Connections». 
  15. «FBI Italian/Mafia». FBI. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2014. 
  16. Hooper, John (7 June 2006). «Move over, Cosa Nostra». The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2006/jun/08/italy.johnhooper. 
  17. .Italian Organised Crime: Threat Assessment Αρχειοθετήθηκε 22 July 2016 στο Wayback Machine., Europol, The Hague, June 2013
  18. «'Ndrangheta mafia 'made more last year than McDonald's and Deutsche Bank'». The Guardian. 26 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
  19. «US Saw mafia ridden Calabria as 'failed state'». The Independent. 15 Ιανουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2019. 
  20. (Ιταλικά) "La 'ndrangheta transnazionale: Dalla picciotteria alla santa – Analisi di un fenomeno criminale globalizzato" Αρχειοθετήθηκε 29 March 2012 στο Wayback Machine. (PDF), Giovanni Tizian, March 2009.
  21. Fabio Truzzolillo, "The 'Ndrangheta: the current state of historical research," Modern Italy (August 2011) 16#3, pp. 363–383.
  22. (Ιταλικά) "Il fatturato della 'Ndrangheta Holding: 2,9% del Pil nel 2007" Αρχειοθετήθηκε 21 August 2008 στο Wayback Machine., 'Ndrangheta Holding Dossier 2008, Centro Documentazione Eurispes.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]