Ντράφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°2′N 23°54′E / 38.033°N 23.900°E / 38.033; 23.900

Ντράφι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ντράφι
38°2′0″N 23°54′0″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ραφήνας - Πικερμίου
Πληθυσμός2.976 (2021)

Το Ντράφι είναι συνοικία της πρώην κοινότητας Πικερμίου Αττικής και του νυν Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, οικοδομημένη στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Πεντέλης. Κτίστηκε με σκοπό τη στέγαση των δικαιούχων του Συνεταιρισμού Γεωργικών Υπαλλήλων «Ο ΠΑΝ». Συνορεύει με τις περιοχές Πικέρμι (κέντρο), Διώνη, Πεντέλη, Ανθούσα, Παλλήνη. Στο Ντράφι λειτουργεί ο Ναός της Αναλήψεως.

Σήμερα χαρακτηρίζεται «η Εκάλη των Μεσογείων», καθώς οικοδομούνται στην περιοχή κυρίως πολυτελείς μονοκατοικίες και επαύλεις. Ο οικοδομικός οργασμός εντάθηκε με την εγκατάσταση του γειτονικού αεροδρομίου των Σπάτων, καθώς πολλοί υπάλληλοι του αεροδρομίου αναζητούν κατοικία εκεί. Το οδικό δίκτυο παρουσιάζει ατέλειες, με συχνές στροφές και απότομες κλίσεις. Ωστόσο, αρκετοί δρόμοι είναι πλατύτεροι από τους δρόμους της Διώνης και του γειτονικού Αγίου Σπυρίδωνα, με κατεξοχήν παράδειγμα την οδό Αχαιών, που ενώνει το Ντράφι με την Πεντέλη και την Ανθούσα. Για τη μετακίνησή τους οι κάτοικοι του Ντραφίου μεταβαίνουν στο κεντρικό Πικέρμι είτε στην Παλλήνη, μέσω της οδού Ελαιώνων.

Το Ντράφι έχει απειληθεί από πυρκαγιές κατά το παρελθόν (πληγώθηκε σημαντικά το 1995, το 1998, το 2009 και το 2022).

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καταρράκτης

Σημαντικό αξιοθέατο στο Ντράφι και πόλο έλξης για αρκετούς και το χειμώνα και το καλοκαίρι αποτελεί ο καταρράχτης επί της οδού Αχαιών, μόλις 50 μέτρα μακριά από τον δρόμο.