Νταχσούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 29°48′0″N 31°14′0″E / 29.80000°N 31.23333°E / 29.80000; 31.23333

Νταχσούρ
Χάρτης
Είδοςχωριό, νεκρόπολη, αρχαιολογική θέση, διοικητική διαίρεση και village in Egypt
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°48′0″N 31°14′0″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Γκίζας
ΧώραΑίγυπτος[1]
Έναρξη κατασκευής2589 π.Χ.
Προστασίαενδεικτικός κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (από 1994)
Commons page Πολυμέσα

Το Νταχσούρ (αραβικα:دهشور Dahšūr, κάποιες φορές και Ντασούρ), είναι βασιλική νεκρόπολη στην έρημο στην δυτική όχθη του Νείλου περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Είναι γνωστό κυρίως από τις πολλές πυραμίδες, δύο από τις οι οποίες είναι από τις αρχαιότερες, μεγαλύτερες, και καλύτερα διατηρημένες στην Αίγυπτο, χτισμένες από το 2613-2589 π.Χ.

Πυραμίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρομβοειδής Πυραμίδα του Σνεφρού.

Η Ρομβοειδής Πυραμίδα και η Κόκκινη Πυραμίδα κατασκευάστηκαν κατά τη βασιλεία του Φαραώ του Παλαιού βασιλείου Σνεφρού (2613-2589 π.Χ.), πατέρα του Χέοπα. Το σχήμα της Ρομβοειδούς Πυραμίδας είναι μοναδικό. Αντιπροσωπεύει μια μεταβατική μορφή πυραμίδας που θεωρείται ότι προέκυψε από τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής της. Η Κόκκινη Πυραμίδα είναι η πρώτη παγκοσμίως πραγματική (με επίπεδες πλευρές) πυραμίδα.

Η Κόκκινη Πυραμίδα του Σνεφρού.

Η πυραμίδα του Φαραώ της 12ης Δυναστείας Αμενεμχέτ Γ' (1929-1898 π.Χ.) είναι κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό. Δίπλα της υπάρχουν αρκετοί απροσδιορίστου ταυτότητας τάφοι γυναικών της βασιλικής αυλής που περιέχουν μεγάλη ποσότητα κοσμημάτων. Η πυραμίδα του Σέσωστρι Γ' αποτελούσε μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος, με πολλές μικρότερες πυραμίδες γυναικών της βασιλικής αυλής, καθώς και μιας πυραμίδας στα νότια. Σε θολωτό τάφο δίπλα σε αυτήν την πυραμίδα βρέθηκαν δύο θησαυροί της κόρης του βασιλιά (Σιτ-Αθώρ).

Η Μαύρη Πυραμίδα χρονολογείται από την ύστερη περίοδο βασιλείας του Αμενεμχέτ Γ' και, παρόλο που είναι διαβρωμένη σε μεγάλο βαθμό, είναι το πιο επιβλητικό μνημείο στην τοποθεσία μετά τις δύο πυραμίδες του Σνεφρού. Το πυραμίδιο από γυαλισμένο γρανίτη της Μαύρης Πυραμίδας εκτίθεται στην κύρια αίθουσα του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου. Δίπλα στην πυραμίδα ανακαλύφθηκε ο μερικώς παραβιασμένος τάφος του βασιλιά της 13ης Δυναστείας Hor και ο τάφος της Nubhetepti-khered, που μάλλον ήταν κόρη του.

Πολλές πυραμίδες της 13ης Δυναστείας έχουν χτιστεί στο Νταχσούρ. Μέχρι τώρα έχει ανασκαφεί μόνο η πυραμίδα του Ameny Qemau. Ο αρχαιολόγος που εργάστηκε σε αυτήν την τοποθεσία ήταν ο Ahmad Fakhri.

Επίσης γύρω από τις πυραμίδες του Νταχσούρ έχουν βρεθεί εκτεταμένα νεκροταφεία αξιωματούχων του Παλαιού βασιλείου και του Μέσου βασιλείου. Το Νταχσούρ ήταν η νεκρόπολη και κατά τη βασιλεία του Αμενεμχέτ Γ'.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2012, η χριστιανική κοινότητα του Νταχσούρ, που εκτιμάται περίπου στις 100 οικογένειες, εγκατέλειψε την πόλη καταφεύγοντας σε γειτονικές πόλεις, εξαιτίας θρησκευτικών συγκρούσεων. Τα βίαια επεισόδια άρχισαν με αφορμή ασήμαντο περιστατικό που κλιμακώθηκε με αποτέλεσμα το θάνατο Μουσουλμάνου που έκαψαν Χριστιανοί. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε άγρια αντίποινα από τους Μουσουλμάνους, με την αστυνομία να μην έχει μπορέσει να αντιδράσει. Τουλάχιστον 16 σπίτια και ιδιοκτησίες Χριστιανών λεηλατήθηκαν και κάποιες πυρπολήθηκαν, ενώ ζημιές υπέστη και μια εκκλησία. Το περιστατικό γνώρισε διεθνή κάλυψη.[2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 6. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.
  2. El Deeb, Sarah (4 Αυγούστου 2012). «Riot leaves an Egyptian village without Christians». Associated Press. ABC News. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2012. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]