Ντέιβ Λομπάρντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέιβ Λομπάρντο
Ο Ντέιβ Λομπάρντο το 2009
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΝτέιβιντ Λομπάρντο (David Lombardo)
Γέννηση16  Φεβρουαρίου 1965[1][2]
Αβάνα
ΚαταγωγήΑβάνα, Κούβα
EίδοςHeavy Metal, Speed Metal, Thrash Metal, Death Metal, Groove Metal
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΤύμπανα
Παρουσία1979 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαAmerican
ΣυμμετοχέςSlayer, PHILM, Grip Inc., Fantômas, Testament, Apocalyptica, Voodoocult

Ο Ντέιβ Λομπάρντο (αγγλ. Dave Lombardo, 16 Φεβρουαρίου 1965) είναι Κουβανό-Αμερικανός ντράμερ, γνωστός ως ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών του thrash metal συγκροτήματος Slayer. Τη δεκαετία του '90, όταν και είχε αποχωρήσει από τους Slayer, δημιούργησε τους Grip Inc. το 1993 και τους Fantômas το 1998.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λομπάρντο γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1965 και μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Καλιφόρνια, δύο χρόνια αργότερα. Το ενδιαφέρον του για τα τύμπανα φάνηκε από την παιδική του ηλικία, όταν στα δέκα του χρόνια απόκτησε το πρώτο του σετ τυμπάνων.

Στα 14 του χρόνια μετεγγράφηκε στο "Pius X High School", όπου έπαιξε μία εκτέλεση του "Johnny Be Goode" του Τσακ Μπέρι στον διαγωνισμό ταλέντων του σχολείου. Λίγους μήνες αργότερα, σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα με την ονομασία Escape, παίζοντας διασκευές σε τραγούδια γνωστών χαρντ ροκ συγκροτημάτων όπως οι AC/DC, οι Black Sabbath, κ.α.. Ο Λομπάρντο μετακινήθηκε στο "South Gate High School", όπου με το συγκρότημα Sabotage έπαιζε σε διάφορες εκδηλώσεις.

Τον Ιούνιο του 1983, αποφοίτησε από το λύκειο και προτάθηκε από τον καθηγητή τεχνικής σχεδίασης στην εταιρεία "Diesel Energy Systems", η οποία και τον προσέλαβε. Το ίδιο διάστημα, εντάχθηκε στο νεοσύστατο συγκρότημα των Slayer για τους οποίους παραιτήθηκε από τη δουλειά του με σκοπό να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στη μουσική.

Slayer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Slayer

Το 1981, ο κιθαρίστας Κέρι Κινγκ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σχηματισμό ενός χέβι μέταλ συγκροτήματος, ψάχνοντας για ντράμερ. Έχοντας μάθει το ενδιαφέρον αυτό, ο Λομπάρντο εμφανίστηκε στο σπίτι του και λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησαν να κάνουν πρόβες παίζοντας αρχικά διασκευές σε τραγούδια των Iron Maiden και των Judas Priest. Μετά την ένταξη στο συγκρότημα του δεύτερου κιθαρίστα Τζεφ Χάνεμαν, έψαχναν για μπασίστα και τραγουδιστή, με τον Τομ Αράγια από τους Quits να αναλαμβάνει και τους δύο ρόλους.

Ο Λομπάρντο το 2007

Το 1983 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο-άλμπουμ τους "Show No Mercy" μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Metal Blade Records, γνωρίζοντας underground επιτυχία. Ακολούθησε το ζωντανά ηχογραφημένο "Live Undead" και το ΕΡ "Haunting the Chapel", πριν το συγκρότημα κυκλοφορήσει το δεύτερο στούντιο δίσκο του με τίτλο "Hell Awaits".

Το 1986, οι Slayer γνώρισαν εμπορική επιτυχία μπαίνοντας στο Hot-100 του Billboard με το δίσκο "Reign in Blood", ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία του χέβι μέταλ. Ο δίσκος έγινε χρυσός, κάτι που επαναλήφθηκε με τα δύο επόμενα άλμπουμ τους, "South of Heaven" (1988) και "Seasons in the Abyss" (1990).

Κατά την περιοδεία για την προώθηση του "Reign in Blood", ο Λομπάρντο αποχώρησε για πρώτη φορά από τους Slayer, έχοντας πρόβλημα με τις οικονομικές αποδοχές του. Τη θέση του πήρε ο Τόνι Σκαλιόνε των Whiplash, αλλά μετά από παρέμβαση του παραγωγού Ρικ Ρούμπιν, επέστρεψε στο συγκρότημα πριν τις ηχογραφήσεις του "South of Heaven".

Μετά το ζωντανά ηχογραφημένο κατά την περιοδεία "Clash of the Titans", "Decade of Aggression - Live", ο Λομπάρντο αποχώρησε και πάλι το 1992, λόγω διαμαχών με τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Grip Inc. και Fantômas[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, ο Λομπάρντο σχημάτισε τους Grip Inc. με τον κιθαρίστα των Voodoocult Γουόλντεμαρ Σορίχτα, τον μπασίστα Τζέισον Βίλμπρουκς και τον τραγουδιστή Γκας Τσέιμπερς. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Power of Inner Strength" κυκλοφόρησε το 1995, για να ακολουθήσουν τα "Nemesis" (1997) και "Solidify" (1999).

Το 1998, ο Λομπάρντο δημιούργησε τους Fantômas μαζί με τον τραγουδιστή των Faith No More, Μάικ Πάττον και τον κιθαρίστα των Melvins, Μπαζ Όσμπορν. Αυτή η σύνθεση κυκλοφόρησε το "Amenaza Al Mundo" το 1999, για να ακολουθήσει το "The Director's Cut", δύο χρόνια αργότερα. Το 2002, κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο στις 31 Δεκεμβρίου 2000, "Millennium Monsterwork 2000", ενώ ο ντράμερ είχε ήδη επανενταχθεί στους Slayer.

Παρ' όλη την επανένωση της αρχικής σύνθεσης των Slayer, ο Λομπάρντο συνέχισε να δημιουργεί με τα δύο αυτά συγκροτήματα μέχρι το 2005, με τελευταίο άλμπουμ των Grip Inc. να είναι το "Incorporated" του 2004 και των Fantômas το "Suspended Animation", ένα χρόνο αργότερα.

Επιστροφή στους Slayer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Slayer

Το 2001, εννέα χρόνια μετά την αποχώρηση του από τους Slayer, ο Λομπάρντο δέχτηκε την πρόταση να επιστρέψει για μερικές εμφανίσεις στο συγκρότημα, αντικαθιστώντας τον τραυματία Πολ Μπόσταφ. Η πρώτη του εμφάνιση με το συγκρότημα ήταν στην Αϊόβα στις 2 Φεβρουαρίου 2002, σε μία εμφάνιση αφιερωμένη στον αποθανόντα τραγουδιστή των Exodus, Πωλ Μπέιλοφ. Μετά την περιοδεία ανακοινώθηκε η μόνιμη επανένωση της αρχικής σύνθεσης των Slayer.

Το συγκρότημα ηχογράφησε δύο στούντιο άλμπουμ, τα "Christ Illusion" (2006) και "World Painted Blood" (2009), ενώ κέρδισε δύο βραβεία "Grammy" για τα τραγούδια "Eyes of the Insane" (2007) και "Final Six" (2008).

Το 2011, ο κιθαρίστας Τζεφ Χάνεμαν αντικαταστάθηκε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από τον Γκάρι Χολτ των Exodus και τον Πατ Ο' Μπράιεν των Cannibal Corpse, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε.

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Λομπάρντο ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Αυστραλιανή περιοδεία του συγκροτήματος, με την οριστική αποχώρηση του μουσικού να ανακοινώνεται τρεις μήνες αργότερα, λίγο μετά τον θάνατο του Χάνεμαν.

Άλλα πρότζεκτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999, ο Λομπάρντο συνεργάστηκε με τον Λορέντζο Αρούγκα για το δίσκο "Vivaldi – The Meeting", με αυτοσχεδιασμούς πάνω στις "Τέσσερις Εποχές" του Αντόνιο Βιβάλντι, συμμετείχε στο "The Gathering" των Testament και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το βιβλίο και βίντεο "Dave Lombardo:Power Grooves".

Στις αρχές της δεκαετίας συμμετείχε σε δύο άλμπουμ του Τζον Ζορν και το 2005 ηχογράφησε το "Drums of Death" με τον DJ Spooky, ενώ από το 2003 μέχρι το 2007 συμμετείχε σε τρία άλμπουμ των Apocalyptica. Το 2013, έπαιξε στο τραγούδι "Obsessed" από το δίσκο "The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart" των Sepultura.

Κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Ultimate Guitar" έχει κατατάξει τον Λομπάρντο δέκατο στη λίστα με τους καλύτερους ντράμερ όλων των εποχών,[3] ενώ στην πρώτη θέση των σπουδαιότερων ντράμερ του χέβι μέταλ τον τοποθέτησε το "Global Domination"[4] και το "Digital Dream Door".[5] Το "What Culture" τον κατέταξε ένατο στη σχετική του λίστα,[6] ενώ το "Rolling Stone" δωδέκατο.[7] Επίσης, το "Total Drumset" έβαλε τον Λομπάρντο στην ενδέκατη θέση της λίστας με τους καλύτερους ντράμερ [8] όπως και το "Stylus Magazine".[9]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Slayer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Grip Inc.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Power of Inner Strength (1995)
  • Nemesis (1997)
  • Solidify (1999)
  • Incorporated (2004)

με τους Philm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harmonic (2012)
  • Fire from the Evening Sun (2014)

με τους Fantômas[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fantômas (aka 'Amenaza Al Mundo') (1999)
  • The Director's Cut (2001)
  • Millennium Monsterwork 2000 (2002)
  • Delìrium Còrdia (2004)
  • Suspended Animation (2005)

Άλλες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1337448. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Αγγλικά) Discogs. 251591. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Top 10 Greatest Drummers Of All Time
  4. «GD's Top 10 Best Metal Drummers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. 100 Greatest Metal Drummers - DigitalDreamDoor.com
  6. 10 Greatest Drummers Of All Time - WhatCulture!
  7. Rolling Stones: 100 Greatest Drummers of All Time
  8. «The 100 Best Rock Drummers Ever!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. 
  9. «Stylus Magazine's 50 Greatest Rock Drummers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]