Νέο γερμανικό κύμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Trio το 1982

Το νέο γερμανικό κύμα (γερμ. Neue Deutsche Welle, NDW) ήταν ζωογονητικό μουσικό ρεύμα που παρουσιάστηκε στη Γερμανία στα τέλη του 20ού αιώνα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα Münchener Freiheit σε συναυλία

Δύο κυρίως φάσεις διακρίνουμε στην ιστορία του νέου γερμανικού κύματος. Από την αρχή της εμφάνισής του μέχρι το 1981 χαρακτηρίζονταν ως μουσική του περιθωρίου με ρίζες στη βρετανική πανκ ροκ και νιου γουέιβ. Γρήγορα όμως αναπτύχθηκε ως ανεξάρτητο είδος μουσικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αντανακλούσαν τον φυσικό ρυθμό και ήχο της γερμανικής γλώσσας. Το νέο είδος μουσικής διαδόθηκε γρήγορα και έγινε δημοφιλές στις συναυλίες των μεγαλουπόλεων Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Ανόβερο, Χάγκεν, και σε μικρότερη κλίμακα στη Φρανκφούρτη, Λίμπουργκ αν ντερ Λαν και στη Βιέννη.

Μετά το 1980 το νέο γερμανικό κύμα κέντρισε το ενδιαφέρον των μουσικών εταιριών, αν και με την εμπορικότητα επήλθε και κάποια συμβατικοποίηση της μουσικής, αφού με τη νέα κίνηση ήλθαν στην επιφάνεια καινούργια συγκροτήματα, ενώ τα ήδη υπάρχοντα συγκροτήματα έμειναν πιο παραγκωνισμένα. Πολλά από τα νεοσύστατα συγκροτήματα γνώρισαν μεγάλη μεν, παροδική όμως επιτυχία και ξανά χάθηκαν στην αφάνεια. Περί τα 1983-84 επήλθε κορεσμός της αγοράς και το προσωρινό πρόωρο τέλος του νέου γερμανικού κύματος. Η επίδραση όμως παρέμεινε και εξομάλυνε το καλλιτεχνικό δρόμο πολλών νέων Γερμανών καλλιτεχνών βρίσκοντας πιο ελεύθερη πρόσβαση στη μουσική αγορά της γερμανικής ποίησης και μουσικής.