Νέλλη Καρρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέλλη Καρρά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Αυγούστου 1944
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτρια
χορογράφος

Η Νέλλη Καρρά είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος Ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στην Αμερική.

Η καριέρα της ξεκίνησε με τον Paul Baker στο Dallas Theatre Center στο Τέξας, συνέχισε στη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε ως σκηνοθέτης των χορικών στο Ιφιγένεια εν Αυλίδι για το Roundhouse Theatre και το Cubiculo Theatre και για τις Τρωάδες στο Skidmore College. Δίδαξε θέατρο στο Ethical - Culture School στο Riverdale.

Η Νέλλη Καρρά εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1976. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη , του Λ. Τριβιζά , στις Μορφές , στο Εθνικό Θέατρο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν ιδρύσει τη δική της θεατρική εταιρία Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης στην Αθήνα το 1982. Ήταν το πρώτο πειραματικό θεατρικό εργαστήρι στην Αθήνα.

Το 1993 η Νέλλη Καρρά ίδρυσε την Αναγνωρισμένη Σχολή Δραματικής Τέχνης Αρχή στο κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ αυτών των ετών, η δουλειά της Νέλλης Καρρά ποικίλει. Έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Ελλάδα από την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και έμεινε τέσσερα χρόνια σε αυτή τη θέση και άλλα δυο ως μέλος.

Η Νέλλη Καρρά είναι ιδρυτικό μέλος στο Ελληνικό Κέντρο Παιδικού Θεάτρου του Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και στο Διοικητικό Συμβούλιο Σκηνοθετών του "Very Special Arts, Hellas" (VSA).

Ως σκηνοθέτης, η Νέλλη Καρρά έχει κάνει σκηνοθεσία χορικών στο Εθνικό θέατρο, καθώς και άλλες θεατρικές εταιρίες για την Ελληνική Τραγωδία, στο Ηρώδειο, Ελευσίνα, Δελφούς και Επίδαυρο. Στη δουλειά της περιλαμβάνονται και ο Προμηθέας Δεσμώτης (Αισχύλος), Ορέστης (Ευριπίδης). 'Έκανε την σκηνική κίνηση και τις χορογραφίες για την πρώτη πολυμορφική παράσταση του T. Suzuki Θεοί και Μύθοι στους Δελφούς το 1978, για το Βούδα ( Καζαντζάκη) και την ροκ όπερα Sakura και ήταν βοηθός χορογράφου για το μπαλέτο Τρωάδες από τη Ραλλού Μάνου. Έχει επίσης σκηνοθετήσει αρκετά σύγχρονα έργα σε θέατρα της Αθήνας στα Ελληνικά και Αγγλικά. Σκηνοθέτησε το έργο του Μ. Μπρέχτ Η Εβραία στα πλαίσια των μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2003.

Ως ηθοποιός, η Νέλλη Καρρά έχει παίξει στην Αμερική στις Τρωάδες, τη Γετρούδη στον Άμλετ στο Dallas Theater Center και στην Αθήνα στο The Greek Alien, Τα δηλητήρια της θάλασσας στο χορό του Προμηθέα Δεσμώτη και στο Βούδα. Επίσης έπαιξε τον ρόλο της μητέρας στην παράσταση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος Άγρια Δύση.

Όσον αφορά την τηλεόραση, η Νέλλη Καρρά δούλεψε στο Music of Man, μια σειρά που την παρουσίαζε ο Y. Menuhin, μια παραγωγή της Καναδικής και Αμερικάνικης τηλεόρασης. Για αυτή τη σειρά χορογράφησε μια αναπαράσταση αρχαίου ελληνικού χορού στον Πρώτο Δελφικό Ύμνο και το χόρεψε στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Έχει μεταφράσει το έργο του Στρατή Καρρά Οι Μπουλουκτσήδες, στα αγγλικά, το 1973, το έργο του Δ. Κεχαϊδη Με δύναμη από την Κηφησιά το 2000 και Οι Αθλητές και οι Αθάνατες Ιστορίες στον Πόλεμο του Στρατή Καρρά το 2003.

Το 1983 ξεκίνησε να πειραματίζεται με την νοηματική γλώσσα ως εργαλείο εκπαίδευσης για ακούοντες ηθοποιούς. Από αυτό δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό Θέατρο Κωφών στην Ελλάδα δουλεύοντας με κωφούς ηθοποιούς. Η πρώτη παράσταση ήταν ένα πρωτοεμφανιζόμενο έργο κοινωνικής σάτιρας που προέκυψε από αυτοσχεδιασμούς κωφών ηθοποιών πάνω στον Ελληνικό παραδοσιακό μύθο Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του. Πρωτοπαίχτηκε στην Βαρκελώνη, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Ισπανικού Θεάτρου Κωφών, και στην Ελλάδα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου.