Νάντια Μπγιόρλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάντια Μπγιόρλιν
Γέννηση2  Αυγούστου 1980
Νιούπορτ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςProfessional Children's School[1]
Ιδιότηταηθοποιός[2], ηθοποιός τηλεόρασης, διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία, μοντέλο και ηθοποιός ταινιών
ΓονείςUlf Björlin
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νάντια Αλεξάντρα Μπγιόρλιν (αγγλικά: Nadia Alexandra Björlin, 2 Αυγούστου 1980) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια με σουηδική και ιρανική καταγωγή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νάντια γεννήθηκε στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μεγάλωσε και παρέμεινε μέχρι την ηλικία των επτά στη Σουηδία. Πατέρας της ήταν ο Σουηδός συνθέτης Ουλφ Μπγιόρλιν (1933-1993). Η Ιρανικής καταγωγής μητέρα της, Φάρι, είναι διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Η Νάντια μιλάει Σουηδικά, Φαρσί και Αγγλικά ενώ τραγουδάει και σε πολλές άλλες γλώσσες. Η Νάντια είναι επίσης γνωστή για την υπέροχη υψίτονη (σοπράνο) φωνή της. Όταν μετακόμισε στη Φλόριντα φοίτησε, μαζί με τα αδέρφια της Ουλφ και Ζαν Πωλ, σε καλλιτεχνικό σχολείο όπου και διακρίθηκε στη μουσική και το θέατρο. Κατά το παρελθόν συμμετείχε και σε διαγωνισμούς ομορφιάς και το 1998 είχε εκλεχθεί 2η αναπληρωματική Μις Φλόριντα Τιν.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο γνωστή δουλειά της Νάντια, τουλάχιστον για τις Η.Π.Α, είναι η σαπουνόπερα Μέρες αγάπης (Days Of Our Lives). Η πρώτη της εμφάνιση στη σειρά έγινε τον Δεκέμβριο του 1999 ερμηνεύοντας το ρόλο της Κλόε Λέιν, μιας δειλής και συνεσταλμένης κοπέλας με μεγάλα γυαλιά. Σταδιακά ο χαρακτήρας της άλλαξε και μεταμορφώθηκε σε μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα που ερωτεύθηκε τον πλούσιο και δημοφιλή Φίλιπ Κιριάκις.

Η Νάντια εγκατέλειψε το καστ της σειράς για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2003 προκειμένου να ασχοληθεί με την καριέρα της στο χώρο του τραγουδιού. Ξαναγύρισε το Νοέμβριο του 2004 για να εγκαταλείψει και πάλι τη σειρά σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Ακολούθησαν σποραδικές εμφανίσεις σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων οι Jake in Progress και Out of Practice.

Το 2007 συμμετείχε σε δύο κινηματογραφικές ταινίες. Το ανεξάρτητο φιλμ If I Had Known I was a Genius βγήκε στις αίθουσες για πρώτη τον Ιανουάριο του 2007 στο Φεστιβάλ του Σαντάνς με πρωταγωνιστές τους Γούπι Γκόλντμπεργκ, Σάρον Στόουν, Τάρα Ριντ και Μάρκους Ρέντμοντ. Στις 13 Απριλίου του 2007 έκανε πρεμιέρα η δεύτερη της ταινία για το 2007, το φιλμ Redline με συμπρωταγωνιστές τους Έντι Γκρίφιν και Νέιθαν Φίλιπς. Στην ταινία αυτή η Νάντια ερμηνεύει το ρόλο της Νατάσα, μια νεαρής γυναίκας παθιασμένης με τα γρήγορα αυτοκίνητα και τους αγώνες που είναι παράλληλα η τραγουδίστρια ενός μικρού ανεξάρτητου συγκροτήματος. Στην πορεία της ταινίας θα βρεθεί μπλεγμένη σε παράνομους αγώνες ταχύτητας που διοργανώνονται για τη διασκέδαση πολυεκατομμυριούχων που ψάχνουν ακραίες συγκινήσεις.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. (Γερμανικά) Deutsche Synchronkartei. 28029. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]