Μπάλταζαρ Ρούσοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάλταζαρ Ρούσοφ
Γέννηση1536[1][2]
Τάλιν
Θάνατος24  Νοεμβρίου 1600[3]
Τάλιν
ΥπηκοότηταΛετονία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητασυγγραφέας και ιστορικός
Το χρονικό της Λιβονίας από τον Μπαλτάζαρ Ρουσόβ, δημοσιευμένο το 1578

Ο Μπάλταζαρ Ρούσοφ ή Ρύσοφ (γερμ. Balthasar Rüssow, 1536–1600) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Λιβονιανούς και Εσθονούς χρονικογράφους.[4]

Ο Ρούσοφ γεννήθηκε στο Ρέβαλ της Λιβονίας (σημερινό Τάλιν της Εσθονίας). Έλαβε την εκπαίδευσή του σε σχολή στο Στετίνο της Πομερανίας (σημερινό Στσέτσιν της Πολωνίας). Διατέλεσε Λουθηρανός πάστορας του εσθονικού ποιμνίου στην Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στο Ρέβαλ από το 1566 έως τον θάνατό του.

Ο Ρούσοφ είναι περισσότερο γνωστός για το -γραμμένο στην κάτω γερμανική- χρονικό του με τίτλο Chronica der Provinz Lyfflandt, στο οποίο περιγράφει την ιστορία της Λιβονίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παρακμή του Λιβονικού Τάγματος και την περίοδο του Λιβονικού Πολέμου (1558–83). Το χρονικό τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Ρόστοκ του Μέκλενμπουργκ το 1578, ενώ τα αντίτυπά του εξαντλήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αναθεωρημένη του έκδοση τυπώθηκε το 1584.

Στο έργο του ο Ρούσοφ παρουσιάζεται ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά την ασωτία και την ανηθικότητα των ανώτερων κοινωνικών τάξεων της Λιβονίας. Επίσης δηλώνει την αποστροφή του αναφορικά με τις δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις και τις ειδωλολατρικές παραδόσεις των Εσθονών αγροτών[5], καθώς και την δωροδοκία των μισθοφορικών στρατευμάτων στην διάρκεια των πολέμων. Τέλος επαινεί ιδιαιτέρως τον τρόπο διακυβέρνησης της νέας τοπικής δύναμης, Σουηδίας.

Ο Ρούσοφ αποτελεί τον βασικό χαρακτήρα του Μεταξύ Τριών Λοιμών, ενός ιστορικού μυθιστορήματος χωρισμένου σε τέσσερις τόμους και γραμμένου από τον Εσθονό σύγχρονο συγγραφέα Γιάαν Κρος, ενώ ο πρώτος τόμος του εκδόθηκε το 1970.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]