Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°24′53″N 25°26′28″E / 36.41472°N 25.44111°E / 36.41472; 25.44111

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°25′7″N 25°26′13″E
Διοικητική υπαγωγήΦηρά Θήρας
ΤοποθεσίαΣαντορίνη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευήςΜάρτιος 2000
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας βρίσκεται στα Φηρά, στο νησί της Σαντορίνης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της Ελλάδας. Κτίστηκε στη θέση της παλιάς εκκλησίας της Υπαπαντής που καταστράφηκε στον σεισμό της Αμοργού το 1956.

Το μουσείο φιλοξενεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων από διάφορες ανασκαφές στη Σαντορίνη, όπως στο Ακρωτήρι (νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, που βρίσκεται σε χερσόνησο) και στην κοντινή τοποθεσία Ποταμός.[1]

Οι πρώτες ανασκαφές στη Σαντορίνη διεξήχθησαν από τον Γάλλο γεωλόγο Φ. Φουκ το 1867, αφού ορισμένοι ντόπιοι βρήκαν παλιά αντικείμενα σε ένα λατομείο. Αργότερα, το 1895-1900, οι ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Βαρώνου Φρειδερείκου Χίλλερ φον Γκέρτρινγκεν αποκάλυψαν τα ερείπια της αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό.[2] Επικεντρώθηκε στους οικισμούς του 9ου αιώνα π.Χ. εκεί, που πιστεύεται ότι ήταν σπαρτιατική αποικία.

Επίσης, λίγο αργότερα ο Ρ. Ζαν έκανε ανασκαφές στην τοποθεσία Ποταμός, υπό την αιγίδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι κύριες ανασκαφές στο Ακρωτήρι έγιναν υπό τη διεύθυνση της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάλκινο θυμιατό από το Ακρωτήρι, 1700 π.Χ. Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Το μουσείο καλύπτει την ιστορία του νησιού από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο έως την Υστεροκυκλαδική Α΄ περίοδο. Η ιστορία του Ακρωτηρίου χρονολογείται από το 3300 π.Χ. και η πόλη άκμασε ιδιαίτερα κατά την ώριμη Υστεροκυκλαδική Α΄ περίοδο (17ος αιώνας π.Χ.). Τα τεχνουργήματα αυτής της περιόδου είναι αφθόνως εικονογραφημένα.

Οι συλλογές ταξινομούνται χρονολογικά και περιλαμβάνουν κεραμικά, γλυπτά, κοσμήματα, τοιχογραφίες και τελετουργικά αντικείμενα. Η μνημειακή τέχνη της τοιχογραφίας αναπαρίσταται με μεγάλη λεπτομέρεια. Εξηγείται επίσης το πολύπλοκο δίκτυο επαφών του νησιού με τον έξω κόσμο.

Το μουσείο απεικονίζει τη νεολιθική κεραμική που βρέθηκε στο νησί και τα πρωτοκυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία.

Κεραμική στάμνα με χελιδόνια από το Ακρωτήρι, 1700 π.Χ. Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Συγκεκριμένα, η «ομάδα Καστρί» αντικειμένων απεικονίζει τη μεταβατική φάση από την Υστεροκυκλαδική ΙΙ στην Υστεροκυκλαδική ΙΙΙ περίοδο. Τα σχετικά ευρήματα είναι από τις νησίδες Χριστιανά και το Ακρωτήρι.

Η μεσοκυκλαδική κεραμική αντιπροσωπεύεται από μια σειρά από εντυπωσιακές κανάτες πουλιών, που συχνά περιλαμβάνουν χελιδόνια. Τα αντικείμενα αυτά, που χρονολογούνται στον 20ο-18ο αιώνα π.Χ., βρέθηκαν στον Φτελλό, στο Μεγαλοχώρι και στο Ακρωτήρι.

Αντιπροσωπεύονται επίσης πρωτοκυκλαδικά μεταλλικά τεχνουργήματα από διαφορετικές τοποθεσίες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μουσείο Προϊστορικής Θήρας». greekgastronomyguide.gr. 
  2. Centro universitario europeo per i beni culturali di Ravello, Ancient Buildings and Earthquakes : the Local Seismic Culture Approach. Edipuglia srl, 2005 (ISBN 8872284031)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]