Μην είδατε τον Παναή; (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μην είδατε τον Παναή;)
Μην είδατε τον Παναή;
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΟρέστης Λάσκος
ΠαραγωγήΚώστας Στράντζαλης
ΣενάριοΝαπολέων Ελευθερίου
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Ανδρέας Μπάρκουλης
Χριστίνα Αποστόλου
Κώστας Δούκας
Αθηνά Μερτήρη
ΜουσικήΕπιμέλεια:
Κώστας Στράντζαλης
ΤραγούδιΜανώλης Χιώτης
Μαίρη Λίντα
ΦωτογραφίαΘανάσης Σπηλιώτης
ΜοντάζΓιώργος Τσαούλης
Πρώτη προβολή19 Νοεμβρίου 1962
Διάρκεια78 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Μην είδατε τον Παναή; (γνωστό και ως Καταζητείται: ο Βέγγος ή Βέγγος, ο τρεχάλας) είναι ελληνική κινηματογραφική, ασπρόμαυρη, κωμική ταινία του 1962, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το σενάριο γράφτηκε από τον Ναπολέοντα Ελευθερίου. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Ανδρέας Μπάρκουλης και Χριστίνα Αποστόλου.

Η ταινία επικεντρώνεται σε δύο γκαρσόνια (τον Φάνη και τον Πανάη), τα οποία αναγκάζονται να φύγουν από το κέντρο που δουλεύουν, και να εξαφανιστούν γιατί μία ερωμένη θα ψάξει να βρει τον έναν από τους δύο. Τελικά διαφεύγουν στη Χαλκίδα, όπου και τους περιμένουν νέες περιπέτειες με γυναίκες, οι οποίες θα καταλήξουν σε γάμο, όμως ο Παναής, θα το σκάσει την πρώτη νύχτα του γάμου.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο γκαρσόνια ο Φάνης και ο Παναής δουλεύουν σε ένα εξοχικό κέντρο ο Πλάτανος, χωρίς να έχουν και πολλή δουλειά. Κάποια στιγμή ο Φάνης δέχεται ένα τηλεφώνημα, στο οποίο μία πρώην ερωμένη του, που τα έχει φτιάξει με έναν χασάπη, τον ενημερώνει ότι ο σύντροφός της, θα κινηθεί προς το κέντρο να σκοτώσει το γκαρσόνι που δουλεύει εκεί. Ο Παναής, μόλις έμαθε ότι ο χασάπης δεν ξέρει ποιος είναι ο Φάνης, φοβούμενος για τη ζωή του το έβαλε στα πόδια. Τελικά έφυγαν και οι δύο ώστε ο χασάπης να χάσει τα ίχνη τους. Στο τρένο, οι δύο τους θα γνωρίσουν τη Μιράντα, η οποία ταξιδεύει με τη θεία της και τον πατέρα της.

Οι πέντε τους τελικά θα συνεχίσουν να κάνουν παρέα και στη Χαλκίδα, ενώ ο Φάνης με την κόρη θα ερωτευθούν. Στη Χαλκίδα οι δύο φίλοι θα πιάσουν δουλειά σε ένα ξενοδοχείο. Στο ξενοδοχείο θα καταφτάσει και η πρώην ερωμένη του Φάνη, η οποία θα χαλάσει το ειδύλλιο που είχε δημιουργηθεί με εκείνον και τη Μιράντα. Έτσι, ο Φάνης σκέφτεται να παραστήσει αυτοκτονία, για να της δείξει πόσο την αγαπά. Παρ' όλα αυτά, τον βλέπει ο Παναής, ο οποίος έντρομος διαβάζει το γράμμα του Φάνη και πάει να ειδοποιήσει τη Μιράντα.

Όταν έρχεται η Μιράντα τότε εκείνος σταματάει την "παράσταση". Η ταινία τελειώνει με τον Φάνη να νυμφεύεται τη Μιράντα, και τον Παναή τη θεία της (πιο πολύ για οικονομικό συμφέρον ο δεύτερος). Το πρώτο ζευγάρι περνάει μία παθιασμένη πρώτη νύχτα του γάμου, σε αντίθεση με τον Παναή, που όταν βλέπει τη θεία πιο ελαφριά ντυμένη φωνάζει: «Βοήθεια! Στοιχειό!» και πηδά από το μπαλκόνι, κι όταν τον ρωτά αυτή που πάει εκείνος απαντά: «Μην είδατε τον Παναή!».

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στον Παναή, έναν κακοποιό, χωρίς να μεταφέρει την ιστορία του ή να τον βιογραφεί, ο οποίος παραδεχόταν έρωτα σε δεσποινίδες, κι αφού έτρωγε όλα τα λεφτά της οικογένειας, έφευγε τη μέρα πριν τον γάμο.[3] Κι έτσι, εφόσον τον ψάχνανε έμεινε η φράση στη λαϊκή συνείδηση: «Μην είδατε τον Παναή;».[4] Μάλιστα στην ταινία, όταν ο Παναής συστήνεται στους πελάτες του κέντρου, όπου εργάζεται, δέχεται την ερώτηση «ο γνωστός;» κι εκείνος απαρνείται κάθε σχέση.

Κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου 1962 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ιντεάλ, Ίρις και Κοσμοπόλιτ στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως ξεκίνησε να προβάλλεται στον κινηματογράφο Φοίνιξ της Θεσσαλονίκης.[5] Συνολικά έκοψε 24.655 εισιτήρια, ενώ από τις 82 ταινίες εκείνης της σεζόν, κατέλαβε την 29η θέση στη σχετική λίστα. Τη δεκαετία του 1970 επανακυκλοφόρησε υπό τον τίτλο Βέγγος, ο τρεχάλας. Αργότερα, κυκλοφόρησε τόσο στην τηλεόραση όσο και στα υπόλοιπα μέσα και ως Καταζητείται: ο Βέγγος.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Δημήτρης Κολιοδήμος (2001). «Μ». ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ. Εκδόσεις ΓΕΝΟΥΣ. σελ. 293. ISBN 960-8460-41-7. 
  2. «ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ ;». Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. ««Μην είδατε τον Παναγή»; Η αληθινή ιστορία του διαβόητου γαμπρού, που αρραβωνιαζόταν πλούσιες χωριατοπούλες και εξαφανιζόταν με τις «προκαταβολές»...». Μηχανή του Χρόνου. 1 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Μην είδατε τον Παναγή;». www.lifo.gr. Lifo. 30 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 18 Νοεμβρίου 1962. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]