Μασανόμπου Φουκουόκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μασανόμπου Φουκουόκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
福岡正信 (Ιαπωνικά)
Προφορά
Γέννηση2  Φεβρουαρίου 1913
Ίγιο
Θάνατος16  Αυγούστου 2008[1][2]
Ίγιο
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙαπωνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[3][4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωπόνος
καθηγητής
φιλόσοφος[5]
συγγραφέας
γεωργός[5]
βοτανολόγος
περιβαλλοντολόγος
Αξιοσημείωτο έργοThe One-Straw Revolution
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Ραμόν Μαγκσεϊσέι (1988)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μασανόμπου Φουκουόκα (ιαπωνικά: 福岡 正信‎‎, 2 Φεβρουαρίου 191316 Αυγούστου 2008) είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη "φυσική καλλιέργεια". Γεννήθηκε στο νησί Σικόκου, στη Νότια Ιαπωνία. Η αρχική του επαγγελματική ενασχόληση ήταν επιστήμονας του εδάφους με ειδίκευση στην παθολογία των φυτών. Οι αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα της σύγχρονης γεωπονίας τον έκαναν να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως ερευνητής. Η σκέψη που τον οδήγησε στην αναζήτηση ενός νέου τρόπου καλλιέργειας ήταν το ότι “Η φύση είναι τέλεια από μόνη της. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει στη φύση για να μεγιστοποιήσει το προσωπικό του όφελος”. Επέστρεψε στη γενέτειρά του και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάπτυξη ενός συστήματος βιολογικής καλλιέργειας μικρής κλίμακας. Σκοπός του ήταν να αποκλείσει από την καλλιέργεια το όργωμα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τη ζιζανιοκτονία και να ελαχιστοποιήσει το βοτάνισμα.

Το 1975, ο Φουκουόκα έγραψε το βιβλίο The One-Straw Revolution (“Η επανάσταση του ενός άχυρου”) εξηγώντας τη φιλοσοφία του και τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούσε. Το βιβλίο του αυτό είχε μεγάλη απήχηση, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 25 γλώσσες και τον έκανε πρωτοπόρο στην κίνηση για βιώσιμη γεωργία.

Τιμήθηκε το 1988 με τα βραβεία Ramon Magsaysay Award στις Φιλιππίνες και Desikottam Award στην Ινδία καθώς και το 1997 με το Earth Council Award.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]