Μαρία Μολινέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Μολινέρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
María Moliner (Ισπανικά)
Γέννηση30  Μαρτίου 1900[1][2][3]
Paniza
Θάνατος22  Ιανουαρίου 1981[4][2][3]
Μαδρίτη
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙσπανικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά[5]
Σπουδέςπανεπιστήμιο της Σαραγόσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλεξικογράφος
γλωσσολόγος
αρχειονόμος
ΕργοδότηςBiblioteca de la Universidad Politécnica de Madrid - Biblioteca de ETSI Industriales
Αξιοσημείωτο έργοDiccionario de uso del español
Οικογένεια
ΣύζυγοςFernando Ramón Ferrando
Ιστότοπος
www.mariamoliner.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Μολινέρ (María Moliner, 1900 - 1981) ήταν Ισπανίδα φιλόλογος και λεξικογράφος, συγγραφέας ενός από τα σημαντικότερα λεξικά της ισπανικής γλώσσας του 20ού αιώνα, το Diccionario de uso del español.

Βιογραφία και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλωσε στη Σαραγόσα, στο πανεπιστήμιο της οποίας σπούδασε ιστορία και εργάστηκε ως αρχειοθέτρια σε διάφορα αρχεία της Ισπανίας όπως αυτό της Σιμάνκας. Προηγουμένως είχε ασχοληθεί με το πρώτο αραγωνικό λεξικό. To 1924 υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια[6] και μία από τις πρωτοπόρους της οργάνωσης του συστήματος βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, στα πλαίσια της διεύρυνσης της εκπαίδευσης στην ισπανική επαρχία και τις απομακρυσμένες περιοχές.[7] Λόγω των αριστερών πεποιθήσεων αυτής και του συζύγου της, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, με τη νίκη των εθνικιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους.

Το σημαντικότερο έργο της, το Diccionario de uso del español είχε αρχικά σκοπό να γεμίσει ορισμένα κενά που παρουσίαζε το λεξικό της Ισπανικής Ακαδημίας αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε ένα αξιοπρόσεκτο και ευμεγέθες λεξικογραφικό έργο που χρειάστηκε 15 χρόνια ατομικής εργασίας της Μολινέρ. Εκδόθηκε το 1966-67 από τον εκδοτικό οίκο Gredos έχοντας λάβει την υποστήριξη του διευθυντή της Ακαδημίας, Ντάμασο Αλόνσο.

Για πολύ καιρό η Μαρία Μολινέρ θεωρείτο ότι θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα κατείχε μια θέση στην Ισπανική Ακαδημία.[8] Εντούτοις, λόγω διαφόρων αιτιών μεταξύ των οποίων και το φύλο της,[9] προτιμήθηκε ο φιλόλογος Εμίλιο Αλάρκος· η πρώτη γυναίκα μέλος της Ακαδημίας θα γινόταν η Μαρία Κόντε το 1979.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]