Μάχη του Σλάιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Σλάιτς
Μέρος του πολέμου του Δ΄ Συνασπισμού
Το Σλάιτς σε πίνακα του 1810
Χρονολογία9 Οκτωβρίου 1806
ΤόποςΣλάιτς, Γερμανία
ΈκβασηΓαλλική Νίκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις

21.163 στρατιώτες
50 κανόνια

συγκρούστηκαν:

7.601 στρατιώτες
16 κανόνια
9.000 στρατιώτες
6 κανόνια
Απώλειες
ελαφριές
566 (νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι, αιχμάλωτοι)
1 κανόνι

Η μάχη του Σλάιτς ήταν η πρώτη μάχη της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Πρωσσία στον Πόλεμο του Δ΄ Συνασπισμού. Διεξήχθη στις 9 Οκτωβρίου 1806 στην πόλη Σλάιτς (145 χλμ. νοτιοδυτικά της Δρέσδης) στη Θουριγγία, ανάμεσα σε μονάδες του γαλλικού 1ου Σώματος Στρατού (ΣΣ) υπό τον υποστράτηγο Ντρουέ ντ΄ Ερλόν (Drouet d' Erlon), και σε μία μεραρχία Πρώσσων και Σαξόνων της στρατιάς του πρίγκηπα Φρειδερίκου Λουδοβίκου του Χόχενλοε-Ινγκελφίνγκεν (Frederick Louis, Prince of Hohenlohe-Ingelfingen), υπό τον Πρώσσο υποστράτηγο φον Ταουεντσίεν (von Tauentzien). Ειδικότερα, καθώς η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα προχωρούσε βόρεια μέσα από το Φράνκενβαλντ (Δάσος της Φρανκονίας), τμήμα της συγκρούστηκε με το αριστερό πλευρό των στρατών του Βασιλείου της Πρωσσίας και του Ελεκτοράτου της Σαξονίας, οι οποίοι βρίσκονταν ανεπτυγμένοι σε μεγάλο μέτωπο. Η μάχη έληξε με νίκη των Γάλλων.

Δυνάμεις των εμπολέμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μάχη συμμετείχε η γαλλική 3η Μεραρχία (5.978 στρατιώτες και 16 κανόνια) υπό τον στρατηγό Ντρουέ ντ΄ Ερλόν, η οποία αποτελούσε τμήμα του 1ου Σώματος Στρατού (21.163 στρατιώτες και 50 κανόνια) του στρατάρχη Μπερναντότ. Ήταν χωρισμένη σε 2 ταξιαρχίες, υπό τους ταξίαρχους Φρερ (Frère) και Βερλέ (Werlé) αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της μάχης κατέφθασε και η Ταξιαρχία Ιππικού του 1ου Σώματος, δύναμης 1.623 στρατιωτών. Από την πρωσσική πλευρά βρισκόταν το Σώμα Αριστερής Πτέρυγας (όπως είχε ονομαστεί η μεραρχία) υπό τον υποστράτηγο φον Ταουεντσίεν, το οποίο αποτελούταν από 6.000 Πρώσσους και 3.000 Σάξονες στρατιώτες, 6 κανόνια, και ήταν χωρισμένο σε τρεις ταξιαρχίες.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σύγκρουση των δύο στρατευμάτων έγινε κοντά στο δάσος Όσιτς (Oschitz), νότια του Σλάιτς. Ο Μπερναντότ διέταξε τον ταξίαρχο Βερλέ να "καθαρίσει" το δάσος, ενώ στα δεξιά του η υπόλοιπη μεραρχία υπό τον Ντρουέ ντ΄ Ερλόν προήλαυνε κατά του Σλάιτς. Τελικώς, ο Βερλέ κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του το δάσος, αλλά εμποδίστηκε να προχωρήσει περαιτέρω από τις δυνάμεις του φον Μπίλα (διοικητή μιας ταξιαρχίας της μεραρχίας του φον Ταουεντσίεν). Ωστόσο, με τον Ντρουέ ντ΄ Ερλόν να συνεχίζει να κινείται εναντίον του Σλάιτς, η κατάσταση άρχισε να γίνεται επικίνδυνη για τους Πρώσσους. Στις 2 το μεσημέρι ο φον Ταουεντσίεν, βλέποντας την άσχημη γι΄ αυτόν τροπή της μάχης και γνωρίζοντας τις δυνατότητες του γαλλικού στρατού, αποφάσισε να μην έρθει σε κατά μέτωπο σύγκρουση και διέταξε τακτική υποχώρηση. Οι Πρώσσοι άρχισαν να υποχωρούν προς τα βόρεια υπό την κάλυψη ενός τάγματος πεζικού και δύο συνταγμάτων ιππικού (εκ των οποίων το ένα ήταν μισής σύνθεσης), τα οποία χρησιμοποιούσε πλέον ο φον Μπίλα ως οπισθοφυλακή.

Στις 4 μεσημέρι ο Ντρουέ ντ΄ Ερλόν επιτέθηκε στο Σλάιτς και εκδίωξε τα τελευταία πρωσσικά στρατεύματα. Ο στρατάρχης Μυρά πήρε τον έλεγχο της Ταξιαρχίας Ιππικού του 1ου Σώματος από τον ταξίαρχο Ντελαίστρ ντε Τιλλύ (Delaistre de Tilly), και με ένα από τα συντάγματά της επιτέθηκε στην οπισθοφυλακή του φον Μπίλα, βόρεια της πόλης. Η πρώτη επίθεση αποκρούστηκε από το πρωσσικό ιππικό. Η δεύτερη επίθεση, που είχε την υποστήριξη του πεζικού και ενός ακόμη συντάγματος ιππικού, ανάγκασε τις δυνάμεις του φον Μπίλα να υποχωρήσουν.

Νωρίτερα, ο φον Ταουεντσίεν είχε στείλει τον αξιωματικό Χόμπε (Hobe) με ένα τάγμα πεζικού, μία ίλη ιππικού και 2 κανόνια στο χωριό Κρίσπεντορφ (Crispendorf), περίπου 6 χιλιόμετρα δυτικά του Σλάιτς. Αποστολή του ήταν να φρουρεί τη δεξιά πλευρά του στρατεύματος και τις κύριες γραμμές επικοινωνίας με το ιππικό της Μεραρχίας Φρουράς της στρατιάς του πρίγκηπα του Χοχενλόε-Ινγκελφίνγκεν. Μετά τη διαταγή του φον Ταουεντσίεν για υποχώρηση, ο Χόμπε υποχώρησε βορειοανατολικά για να ανασυνταχθεί με το υπόλοιπο σώμα. Καθώς όμως προχωρούσε σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Παίρμιτς (Pörmitz, 4 χιλιόμετρα βόρεια του Σλάιτς), ανακάλυψε έκπληκτος ότι βρισκόταν ανάμεσα στο ιππικό του Μυρά και σ΄ ένα τάγμα του Ντρουέ ντ΄ Ερλόν. Η δύναμη του Χόμπε δέχθηκε πολύ ισχυρή επίθεση εντός του βαλτώδους αυτού δάσους, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και να χάσει ένα από τα κανόνια της. Τελικά οι περισσότερες απώλειες της μάχης του Σλάιτς προήλθαν από το άτυχο αυτό απόσπασμα. Οι συνολικές απώλειες των Πρώσσων ανήλθαν σε 12 αξιωματικούς και 554 οπλίτες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και αιχμαλώτους. Οι απώλειες των Γάλλων ήταν μικρές, αν και ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Battle of Schleiz στο Wikimedia Commons