Μάργκιτ Κάφκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάργκιτ Κάφκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kaffka Margit (Ουγγρικά)
Γέννηση10  Ιουνίου 1880[1][2]
Carei
Θάνατος1  Δεκεμβρίου 1918[3][1][2]
Βουδαπέστη
Αιτία θανάτουΙσπανική γρίπη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςFarkasréti Cemetery[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυγγρικά[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια[2]
συγγραφέας[2]
ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών[2]
ΕργοδότηςNyugat
Οικογένεια
ΣύζυγοςErvin Bauer (1914–1918)
Brunó Fröhlich (1905–1908)[6]
ΓονείςGyula Kaffka
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μάργκιτ Κάφκα (10 Ιουνίου 1880 – 1 Δεκεμβρίου 1918) ήταν Ουγγαρέζα συγγραφέας και ποιήτρια.

Αποκαλούμενη «μεγάλη, σπουδαία συγγραφέας» από την Έντρε Όντι, η Κάφκα ήταν μια από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς της Ουγγαρίας και σημαντικό μέλος της γενιάς του Nyugat. Η γραφή της ήταν εμπνευσμένη από τους Γιόζεφ Κις, Μιχάλι Σαμπόλτσκα και την ομάδα συγγραφέων του περιοδικού Hét.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάργκιτ Κάφκα γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1880 στο Ναγκικαρόλι (που σήμερα ονομάζεται Τσάρεϊ και ανήκει στη Ρουμανία) από μια οικογένεια Ούγγρων ευγενών. Ο πατέρας της ήταν εισαγγελέας, αλλά πέθανε νωρίς και η οικογένεια έζησε έκτοτε κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Η Κάφκα έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο κολέγιο εκπαίδευσης δασκάλων του τάγματος των Αδελφών του Ελέους στο Σατσμάρ και σε αντάλλαγμα δίδαξε για ένα χρόνο στο Μίσκολτς. Σπούδασε στη Βουδαπέστη, λαμβάνοντας δίπλωμα δασκάλα από το σχολείο θηλέων Ερσέμπετ. Επέστρεψε στο Μίσκολτς, όπου δίδαξε λογοτεχνία και οικονομικά σε ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων, καταφέρνοντας να κερδίσει την αγάπη των μαθητριών της. Αυτή είναι η περίοδος που εμφανίστηκαν τα πρώτα της γραπτά, ποιήματα και μυθιστορήματα. Στη συνέχεια έγινε συνεργάτης πλήρους απασχόλησης στο Nyugat, το πιο σημαντικό περιοδικό της εποχής.

Η Κάφκα παντρεύτηκε τον Μπρούνο Φρόλιχ, έναν δασικό υπάλληλο, στις 17 Φεβρουαρίου 1905. Το 1907 ο σύζυγός της μετατέθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, επιτρέποντας στην Κάφκα να απομακρυνθεί από το Μίσκολτς, μια πόλη που δεν της άρεσε. Ωστόσο, ο γάμος τους άρχισε να έχει προβλήματα μετά από μερικά χρόνια και κατέληξε σε διαζύγιο. Η Κάφκα εργάστηκε ως δασκάλα στη Βουδαπέστηκατά την περίοδο μεταξύ 1910 και 1915. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημοσίευσε το πιο γνωστό της έργο, μετ τον τίτλο Színek és évek (Χρώματα και χρόνια, 1912). Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1914 με τον Έρβιν Μπάουερ, τον μικρότερο αδερφό του Μπέλα Μπάλαζ. Στις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η Κάφκα εγκατέλειψε τη διδασκαλία για να επικεντρωθεί πλήρως στο λογοτεχνικό της έργο. Πέθανε στην πανδημία γρίπης του 1918 μαζί με τον μικρό γιο της.

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα της Κάφκα αφορούσαν κυρίως δύο βασικά θέματα: την πτώση των ευγενών και τις σωματικές και πνευματικές δυσκολίες των ανεξάρτητων γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα. Έγραφε συχνά για τις προσωπικές της αναμνήσεις από μεγάλες εθνικές κρίσεις και τις κραυγαλέες αντιθέσεις της αναχρονιστικής κοινωνίας στην Ουγγαρία.

Η λογοτεχνική της σταδιοδρομία μπορεί να χωριστεί σε τρία κεφάλαια, από το 1901 έως την έναρξη της συνεργασίας της με το περιοδικό Nyugat το 1908, το δεύτερο που τελείωσε με την έναρξη του πολέμου το 1918 και το τρίτο που σημαδεύτηκε από τα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο που έληξε με το θάνατό της.

Άγαλμα της Μάργκιτ Κάφκα στη Βουδαπέστη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Czigány, Lóránt. "Women in Revolt: Margit Kaffka." Η ιστορία της Ουγγρικής Λογοτεχνίας της Οξφόρδης . Oxford: Clarendon, 1984. 333–36.
  • Bodnár, György. Κάφκα Μαργκίτ . Βουδαπέστη: Balassi, 2001.
  • Borgos, Anna, ed. A te színed előtt. Kaffka Margit szerelmei . Βουδαπέστη: Holnap, 2006.
  • Földes, Άννα. Kaffka Margit: Pályakép . Βουδαπέστη: Kossuth, 1987.
  • Fülöp, László. Κάφκα Μαργκίτ . Βουδαπέστη: Gondolat, 1988.
  • Horváth, Györgyi. «Női irodalom a magyar századelőn. A női irodalom szerepe Kaffka Margit Színek és évek című regényének kritikai megítélésében». Sárkányfű 4 (1999): 54–66.
  • Kádár, Judit. «Feminista nézőpont az irodalomtudományban». Helikon 4 (1994): 407–16.
  • Nemeskürty, István, «Kaffka Margit». Diák, írj magyar éneket. A magyar irodalom története 1945-ig . Βουδαπέστη: Gondolat, 1985. Τομ. 2, 698–701.
  • Kárpáti, Béla. Miskolci irodalom, irodalom Miskolcon . Miskolc, 1989.
  • Simon, Zsuzsanna, επιμ. A lélek stációi. Kaffka Margit válogatott levelezése . Βουδαπέστη: Nap, 2010.
  • Tötösy de Zepetnek, Steven. «Margit Kaffka και Dorothy Richardson: A Comparison». Hungarian Studies 11.1 (1996): 77–95.
  • Tötösy de Zepetnek, Steven. «Η Kaffka Margit prózája. Az irodalmi feminizmus kezdete Magyarországon». Régi és új peregrináció. Magyarok külföldön, külföldiek Magyarországon . Εκδ. Imre Békési, József Jankovics, László Kósa και Judit Nyerges. Βουδαπέστη: Διεθνής Ένωση Ουγγρικών Σπουδών, 1993. Τομ. 2, 1185–94.
  • Tötösy de Zepetnek, Steven (斯蒂文·托托西演).文学研究的合法化: 一种新实用主义 ·整体化和经主 义文学与文化研究新实用主义 ·整体化和经主 义文学与文化研究新实用主义. Μεταφρ. Ma Jui-ch'i (马瑞琪翻). Beijing: Peking University Press, 1997. 171–93.
  • Γενεαλογία της οικογένειας Kaffka de Tarczafalva IN: Tötösy de Zepetnek, Steven. Αρχεία της οικογένειας Tötösy de Zepetnek . CLCWeb: Comparative Literature and Culture ( Library ) (2010-): < https://docs.lib.purdue.edu/clcweblibrary/totosyrecords >.
  • Tötösy de Zepetnek, Steven. «Γυναικεία λογοτεχνία και άντρες που γράφουν για γυναίκες». Συγκριτική Λογοτεχνία: Θεωρία, Μέθοδος, Εφαρμογή . Του Steven Tötösy de Zepetnek. Άμστερνταμ: Ροδόπη, 1998. 174–214.
  • Wittmann, Livia K. «Desire in Feminist Narration: Reading Margit Kaffka and Dorothy Richardson». Canadian Review of Comparative Literature / Revue Canadienne de Littérature Comparée 21.3 (1994): 399–415.