Λογική και ευαισθησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογική και Ευαισθησία
Σελίδα τίτλου από την πρώτη έκδοση του 1811
ΣυγγραφέαςΤζέιν Όστεν
ΤίτλοςSense and Sensibility
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1811
ΜορφήΡομάντζο, Μυθιστόρημα
ΧαρακτήρεςElinor Dashwood, Edward Ferrars, Marianne Dashwood, Colonel Brandon και John Willoughby
ΤόποςΑγγλία[1]
LC ClassPR4034.S4
LC ClassOL66562W
LΤ ID2228
Πρώτη έκδοσηThomas Egerton
ΕπόμενοΠερηφάνια και προκατάληψη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λογική και Ευαισθησία είναι μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν και ήταν το πρώτο της δημοσιευμένο έργο, όταν εμφανίστηκε το 1811 υπό το ψευδώνυμο "Μία Κυρία". Ένα έργο ρομαντικού μυθιστορήματος, η Λογική και Ευαισθησία τοποθετείται στη νοτιοδυτική Αγγλία μεταξύ του 1792 και 1797,[2] και απεικονίζει τη ζωή και τους έρωτες των αδερφών Ντάσγουντ, της Έλινορ και της Μάριαν. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις νεαρές κυρίες στο καινούριο τους σπίτι, ένα φτωχικό εξοχικό στην ιδιοκτησία ενός μακρινού συγγενή, όπου βιώνουν τον έρωτα, το ρομαντισμό και την ερωτική απογοήτευση. Η φιλοσοφική ανάλυση του μυθιστορήματος είναι ασαφής: ο αναγνώστης πρέπει να αποφασίσει αν η λογική και η ευαισθησία έχουν αληθινά συγχωνευθεί.[3]

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζέην Ώστεν έγραψε το πρώτο προσχέδιο του μυθιστορήματος με τη μορφή επιστολών (επιστολική μορφή) γύρω στο 1795, όταν ήταν περίπου 19 χρόνων και του έδωσε τον τίτλο, Έληνορ και Μάριαν. Αργότερα άλλαξε τη μορφή σε αφηγηματική και τον τίτλο σε Λογική και Ευαισθησία.[4] Αλλάζοντας τον τίτλο, η Ώστεν πρόσθεσε "φιλοσοφικό βάθος" στο ότι άρχισε ως σκίτσο των δύο χαρακτήρων.[5] Ο τίτλος του βιβλίου και αυτός του επομένου της δημοσιευμένου μυθιστορήματος, της Περηφάνιας και Προκατάληψης (1813), ίσως είναι υποδηλωτικοί των πολιτικών συγκρούσεων της δεκαετίας του 1790.[6]

Συζήτηση Πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλοσοφική ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιογράφος της Ώστεν, η Κλερ Τομάλιν, υποστηρίζει ότι η Λογική και Ευαισθησία έχει μία "ταλάντευση στην προσέγγισή της," η οποία αναπτύχθηκε επειδή η Ώστεν, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του μυθιστορήματος, σταδιακά έγινε λιγότερο σίγουρη για το αν θα έπρεπε να θριαμβεύσει ή λογική ή η ευαισθησία.[7] Η Ώστεν χαρακτηρίζει τη Μάριαν ως μία γλυκιά λαίδη με ελκυστικά χαρακτηριστικά: εξυπνάδα, μουσικό ταλέντο, παρρησία και την ικανότητα να αγαπά βαθέως. Επίσης αναγνωρίζει ότι ο Γουίλλομπυ, με όλα τα σφάλματά του, συνεχίζει να αγαπά και, ως ένα βαθμό, εκτιμά τη Μάριαν. Για αυτούς του λόγους, κάποιοι αναγνώστες βρίσκουν τον τελικό γάμο της Μάριαν με το Συνταγματάρχη Μπράντον μη ικανοποιητικό τέλος.[8]

Περίληψη πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Κος Ντάσγουντ πεθαίνει, η περιουσία του, και η οικία του στο Νόρλαντ Παρκ, περνά κατευθείαν στον μόνο του γιο τον Τζον, το παιδί της πρώτης του συζύγου. Η δεύτερη του σύζυγος, η Κα Ντάσγουντ και οι κόρες τους, η Έλινορ, η Μάριαν και η Μάργκαρετ, αφήνονται μόνο με ένα μικρό εισόδημα. Στην επιθανάτιο του κλίνη, ο Κος Ντάσγουντ ζητά από το γιο του να του υποσχεθεί, ότι θα φροντίζει τις ετεροθαλείς αδελφές του. Ωστόσο, η εγωίστρια και άπληστη σύζυγος τού Τζον, η Φάννυ, σύντομα τον πείθει να παραβεί την υπόσχεση του. Ο Τζον και η Φάννυ αμέσως αναλαμβάνουν τη θέση τους ως οι νέοι ιδιοκτήτες τού Νόρλαντ, ενώ οι γυναίκες Ντάσγουντ μειώνονται στη θέση των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Η Κα Ντάσγουντ αρχίζει να αναζητά ένα άλλο μέρος για να ζήσουν.

Εν τω μεταξύ ο αδελφός της Φάννυ, ο Έντουαρντ Φέρραρς, ένας ευχάριστος, μετριόφρων, νοήμων αλλά επιφυλακτικός νεαρός άνδρας, επισκέπτεται το Νόρλαντ και σύντομα συνδέεται με την Έλινορ. Η Φάννυ αποδοκιμάζει το ταίριασμα και προσβάλλει την Κα Ντάσγουντ με τον υπαινιγμό ότι η Έλινορ ωθείται από τα χρήματα αντί της αγάπης. Η Κα Ντάσγουντ αγανακτισμένα επιταχύνει την έρευνα της για ένα νέο σπίτι.

Η Κα Ντάσγουντ μετακομίζει με τις κόρες της στο αγροτικό Μπάρτον στο Ντέβονσάιρ, κοντά στο σπίτι τού εξαδέλφου της, του Σερ Τζον Μίντλετον. Το νέο τους σπίτι στερείται πολλές από τις ανέσεις που είχαν συνηθίσει. Αλλά γίνονται ευνοϊκά δεκτές από τον Σερ Τζον και καλωσορίζονται στην τοπική κοινωνία, συναντώντας τη σύζυγό του Λαίδη Μίντλετον, την πεθερά του την Κα. Τζένιγκς και τον φίλο του, τον σοβαρό, ήσυχο και ευγενή Συνταγματάρχη Μπράντον. Σύντομα γίνεται φανερό ότι ο συνταγματάρχης Μπράντον ενδιαφέρεται για την Μάριαν και η Κα Τζένιγκς τους πειράζει γι' αυτό. Η Μάριαν δεν είναι ευχαριστημένη, καθώς θεωρεί τον συνταγματάρχη Μπράντον, στα τριάντα-πέντε του, ότι είναι ένας ηλικιωμένος εργένης, ανίκανος να ερωτευτεί ή να εμπνεύσει αγάπη σε οποιονδήποτε άλλο.

Μία εικόνα του 19ου αιώνα από τον Χιού Τόμσον δείχνοντας τον Γουίλλομπυ να κόβει μία τούφα από τα μαλλιά της Μάριαν Ντάσγουντ

Κάποια ημέρα η Μάριαν με την Μάργκαρετ αποφασίζουν να κάνουν μία βόλτα και ξαφνικά πιάνει βροχή. Η Μάριαν γλιστρά και στραμπουλάει τον αστράγαλο της. Εκείνη την στιγμή εμφανίζεται ο τολμηρός, όμορφος Τζον Γουίλλομπυ και την βοηθά. Η Μάριαν γρήγορα θαυμάζει το καλό του παρουσιαστικό και τις ειλικρινείς του απόψεις για την ποίηση, τη μουσική, την τέχνη και την αγάπη. Οι έντονες φιλοφρονήσεις του Κο Γουίλλομπυ κάνουν την Έλινορ και την Κα Ντάσγουντ να υποψιαστούν ότι το ζευγάρι είναι κρυφά αρραβωνιασμένο. Η Έλινορ προειδοποιεί την Μάριαν να μην είναι τόσο αυθόρμητα ενθουσιώδης με τον Γουίλλομπυ, αλλά εκείνη αρνείται να ελέγξει τα συναισθήματα της. Απροσδόκητα μία μέρα ο Κο Γουίλλομπυ πληροφορεί τις Ντάσγουντ, ότι η θεία του τον στέλνει στο Λονδίνο για επαγγελματικούς λόγους, επ' αόριστον. Η Μάριαν απελπίζεται και παραδίνεται στη λύπη της.

Ο Έντουαρντ Φέρραρς τότε προσφέρει μία μικρή επίσκεψη στο αγροτικό Μπάρτον, αλλά φαίνεται δυστυχής και εκτός κλίματος. Η Έλινορ φοβάται ότι δεν έχει πια αισθήματα γι' αυτήν, αλλά αισθάνεται υποχρεωμένη, από μία αίσθηση χρέους, να προστατέψει την οικογένεια της από το να γνωρίζει τη στενοχώρια της. Σύντομα, αφού ο Έντουαρντ φεύγει, η Άννα και η Λούσυ Στηλ, οι χυδαίες και αμόρφωτες εξαδέλφες της Λαίδης Μίντλετον, έρχονται να μείνουν στο Μπάρτον Παρκ. Η Λούση εκμυστηρεύεται στην Έλινορ ότι είναι κρυφά αρραβωνιασμένη εδώ και τεσσάρα ετη με τον Έντουαρντ Φέρραρς και της ζητά να κρατήσει το μυστικό της. Η Έλινορ αντιλαμβάνεται πλέον την αλλαγή συμπεριφοράς του Έντουαρντ προς την ίδια και αρχίζει να τον συμπονά που κρατιέται σε έναν τυπικό αρραβώνα για λόγους τιμής.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η Έλινορ και η Μάριαν συνοδεύουν την Κα Τζένιγκς στο Λονδίνο. Όταν φθάνουν εκεί, η Μάριαν γράφει μία σειρά από επιστολές στον Κο Γουίλλομπυ, οι οποίες μένουν αναπάντητες. Όταν τελικά συναντιούνται, ο Κος. Γουίλλομπυ χαιρετά την Μάριαν απρόθυμα και ψυχρά, προς μεγάλη της θλίψη. Σύντομα η Μάριαν λαμβάνει μία απότομη επιστολή του, στην οποία ο Κος Γουίλλομπυ επισυνάπτει την πρώην τους αλληλογραφία και τις ενδείξεις αγάπης, συμπεριλαμβανομένης μίας τούφας μαλλιών της και πληροφορώντας την ότι αρραβωνιάστηκε μία νεαρή λαίδη με μεγάλη περιουσία. Η Μάριαν νιώθει προδωμενη και καταρρακωμένη και παραδέχεται στην Έλινορ ότι αυτή και ο Γουίλλομπυ δεν αρραβωνιάστηκαν ποτέ, αλλά τον αγάπησε και την έκανε να πιστεύει ότι την αγαπούσε και εκείνος. Σε ένδειξη συμπαράστασης για την Μάριαν, και για να διαφωτίσει τον χαρακτήρα του, ο Συνταγματάρχης Μπράντον αποκαλύπτει στην Έλινορ ότι ο Κο Γουίλ Λόμπυ είχε αποπλανήσει την δεκαπεντάχρονη κηδεμονευόμενη του Μπράντον και την εγκατέλειψε όταν έμεινε έγκυος.

Εν τω μεταξύ οι αδερφές Στηλ έχουν έλθει στο Λονδίνο ως επισκέπτες του Τζον και της Φάννυ Ντάσγουντ. Η Λούσυ βλέπει την πρόκληση της στους Ντάσγουντ ως προσωπικό κομπλιμέντο, αντί αυτού που είναι, δηλαδή μια ένδειξη περιφρόνησης προς την Έλινορ. Η Άννα Στηλ κάνει το λάθος να αποκαλύψει το μυστικό της Λούσυ στην Φάννυ. Ως εκ τούτου οι δεσποινίδες Στηλ διώχνονται από το σπίτι και ο Έντουαρντ διατάσσεται να ακυρώσει τον αρραβώνα υπό την απειλή της αποκλήρωσης. Ο Έντουαρντ, τίμια, αρνείται να συμμορφωθεί και αμέσως αποκληρώνεται προς όφελος του αδελφού του, κερδίζοντας για ευγενή του συμπεριφορά μεγάλο σεβασμό και συμπάθεια από την Έλινορ και την Μάριαν, οι οποίες καταλαβαίνουν πόσα έχει θυσιάσει.

Από τη θλίψη της για τον γάμο του Κο Γουίλλομπυ, η Μάριαν παραμελεί την υγεία της και αρρωσταίνει σοβαρά. Ακούγοντας τις φήμες του επικείμενου θανάτου της Μάριαν, ο Κο Γουίλλομπυ αποκαλύπτει στην Έλινορ ότι η αγάπη του για την Μάριαν ήταν αληθινή αλλά την άφησε απειλούμενος από την οικογένεια του με αποκλήρωση λόγω της ανήθικης συμπεριφοράς του. Η ειλικρίνεια του αποσπά την ευσπλαχνία της Έλινορ, επειδή κατανοεί ότι η επιλογή του τον έχει κάνει δυστυχή.

Όταν η Μάριαν αναρρώνει, η Έλινορ της αποκαλύπτει την επίσκεψη του Κο Γουίλλομπυ. Η Μάριαν εκτιμά πως ό,τι έχει περάσει με τη λογική είναι προτιμότερο από τη συγκίνηση και καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ευτυχισμένη με την ανήθικη και ακριβή φύση του Κο Γουίλλομπυ. Εκτιμά τη συμπεριφορά της Έλινορ σε μία παρόμοια κατάσταση και αποφασίζει να προπλάσει τον εαυτό της μετά το κουράγιο και την καλή λογική της Έλινορ.

Μόλις μαθαίνει ότι η Λούσυ έχει παντρευτεί τον Κο Φέρραρς, η Έλινορ θλίβεται, μέχρι ο Έντουαρντ να φτάσει ο ίδιος για να αποκαλύψει ότι η Λούσυ τον έχει εγκαταλείψει για να παντρευτεί τον πλούσιο αδελφού του Ρόμπερτ Φέρραρς. Ο Έντουαρντ και η Έλινορ σύντομα παντρεύονται και σε πολύ λίγα χρόνια η Μάριαν παντρεύεται τον Συνταγματάρχη Μπράντον.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάριαν Ντάσγουντ — η ρομαντικώς διακείμενη και διακαώς εκφραστική δεύτερη κόρη του Κου και της Κας Χένρυ Ντάσγουντ. Είναι 16 χρόνων στην αρχή του βιβλίου. Είναι το αντικείμενο των φιλοφρονήσεων του συνταγματάρχη Μπράντον και του Κου. Γουίλλομπυ. Προσελκύεται από τον νεαρό, όμορφο, ρομαντικώς ζωηρό Γουίλλομπυ και δεν σκέφτεται πολλά για τον μεγαλύτερο, πιο επιφυλακτικό Συνταγματάρχη Μπράντον. Η Μάριαν υφίσταται την περισσότερη ανάπτυξη εντός του βιβλίου, μαθαίνοντας ότι οι ευαισθησίες της είναι εγωιστικές. Αποφασίζει ότι η συμπεριφορά της θα έπρεπε να είναι περισσότερο σαν αυτή της μεγαλύτερής της αδελφής, της Έληνορ.
  • Τζων Γουίλλομπυ — ένας ερωτύλος ανιψιός ενός γείτονα των Μίντλετον, μία τολμηρή φιγούρα, η οποία γοητεύει την Μάριαν και μοιράζεται τις καλλιτεχνικές της και πολιτιστικές της ευαισθησίες. Γενικώς κατανοείται ότι αρραβωνιάζεται για να παντρευτεί την Μάριαν από πολλές από τις αμοιβαίες τους γνωριμίες.
  • Έληνορ Ντάσγουντ — η λογική και επιφυλακτική πρωτότοκη κόρη του Κου. και της Κας. Χένρυ Ντάσγουντ. Είναι 19 χρόνων στην αρχή του βιβλίου. Συνδέεται με τον Έντουαρντ Φέρραρς, τον κουνιάδο του μεγαλύτερού της ετροθαλή-αδερφού, του Τζων. Πάντοτε αισθάνεται μία οξεία λογική υπευθυνότητας προς την οικογένειά της και τους φίλους της, τοποθετεί την ευημερία τους και τα ενδιαφέροντά τους πάνω από τα δικά της, και καταστέλλει τις δικές της ισχυρές συγκινήσεις με έναν τρόπο που οδηγεί τους άλλους να νομίζουν ότι είναι αδιάφορη ή σκληρή.
  • Έντουαρντ Φέρραρς — ο μεγαλύτερος από τους δύο αδελφούς τής Φάννυ Ντάσγουντ. Σχηματίζει ένα δεσμό προς τη Έληνορ Ντάγουντ. Χρόνια πριν συναντήσει τους Ντάσγουντ, ο Φέρραρς έκανε πρόταση γάμου στη Λούσυ Στηλ, την ανιψιά του παιδαγωγού του. Ο αρραβώνας έχει κρατηθεί μυστικός, οφειλόμενος στην προσδοκία ότι η οικογένεια τού Φέρραρς θα αντίλεγε στο γάμο του με τη δεσποινίδα Στηλ. Αποκηρύσσεται από τη μητέρα του έπειτα από την αποκάλυψη του αρραβώνα, αφού αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον αρραβώνα.
  • Συνταγματάρχης Κρίστοφερ Μπράντον — ένας στενός φίλος του Σερ Τζων Μίντλετον. Στα νιάτα του, ο Μπράντον είχε ερωτευτεί την κηδεμονευομένη τού πατέρα του, αλλά εμποδίστηκε από την οικογένειά του από το να την παντρευτεί, επειδή ο πατέρας του ήταν αποφασισμένος να την παντρέψει με τον μεγαλύτερό του αδελφό. Στάλθηκε στο στρατό στο εξωτερικό για να είναι μακριά της και αφού έφυγε, το κορίτσι υπέφερε από πολυάριθμες ατυχίες εν μέρει ως συνέπεια τού δυστυχή της γάμου, τελικά πεθαίνοντας αδέκαρη και ατιμασμένη και με μία φυσική (δηλ. νόθη) κόρη, η οποία γίνεται η κηδεμονευομένη του συνταγματάρχη. Είναι 35 χρόνων στην αρχή του βιβλίου. Ερωτεύεται την Μάριαν εκ πρώτης όψεως, καθώς τού θυμίζει την κηδεμονευομένη τού πατέρα του. Είναι ένας πολύ αξιότιμος φίλος προς τις Ντάσγουντ, ιδιαίτερα στην Έληνορ και προσφέρει στον Έντουαρντ Φέρραρς ένα μέρος, όταν ο Έντουαρντ αποκηρύσσεται από τη μητέρα του.

Δευτερεύοντες χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χένρυ Ντάσγουντ — ένας πλούσιος τζέντλεμαν, ο οποίος πεθαίνει στην αρχή της ιστορίας. Οι όροι της διαθήκης του εμποδίζουν από το να αφήσει κάτι στην δεύτερή του σύζυγο και στα παιδιά τους. Ζητά από τον Τζων, τον γιο του από την πρώτη του σύζυγο, τη φροντίδα (με την έννοια να εξασφαλίσει την οικονομική ασφάλεια) τής δεύτερης συζύγου του και των τριών τους κορών.
  • Κα. Ντάσγουντ — η δεύτερη σύζυγος τού Χένρυ Ντάσγουντ, η οποία αφήνεται σε οικονομικές δυσκολίες μετά από τον θάνατο του συζύγου της. Είναι 40 χρόνων στην αρχή του βιβλίου. Σαν την κόρη της Μάριαν, είναι πολύ υποβλητική και συχνά παίρνει φτωχές αποφάσεις βασισμένες στη συγκίνηση και όχι στη λογική.
  • Μάργκαρετ Ντάσγουντ — η νεότερη κόρη του Κου. και της Κας. Χένρυ Ντάσγουντ. Είναι 13 ετών στην αρχή του βιβλίου. Είναι επίσης ρομαντική και καλόβουλη, αλλά δεν είναι αναμενόμενο να γίνει τόσο έξυπνη όσο οι αδελφές της όταν μεγαλώσει.
  • Τζων Ντάσγουντ — ο γιος του Χένρυ Ντάσγουντ από την πρώτη του σύζυγο. Σκοπεύει να μεριμνήσει για τις ετεροθαλείς-αδελφές του, αλλά έχει μία οξεία λογική φιλαργυρίας και εύκολα επηρεάζεται από τη σύζυγό του.
  • Φάννυ Ντάσγουντ — η σύζυγος του Τζων Ντάσγουντ και αδελφή του Έντουαρντ και του Ρόμπερτ Φέρραρς. Είναι ματαιόδοξη, εγωιστική και ακατάδεκτη. Κακομαθαίνει τον γιο της Χάρρυ. Πολύ δριμεία στις ετεροθαλείς-αδερφές και στην μητριά του συζύγου της, ειδικά όταν φοβάται ότι ο αδερφός της Έντουαρντ συνδέεται με την Έληνορ.
  • Σερ Τζων Μίντλετον — ένας μακρινός συγγενής της Κας Ντάσγουντ ο οποίος, μετά το θάνατο του Χένρυ Ντάσγουντ, προσκαλεί αυτήν και τις τρεις της κόρες να ζήσουν σε ένα αγροτικό στην ιδιοκτησία του. Περιγράφεται ως ένας πλούσιος, αθλητικός άνδρας, ο οποίος υπηρέτησε στον στρατό με τον συνταγματάρχη Μπράντον, είναι πολύ καταδεκτικός και οξύς για να κάνει συχνά πάρτι, πικνίκ και άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις για να συγκεντρώσει τη νεολαία του χωριού τους. Αυτός και η πεθερά του, η Κα. Τζένιγκς, κάνουν ένα χαρούμενο, πειρακτικό και κουτσομπόλικο ζευγάρι.
  • Λαίδη Μίντλετον — η ευγενική, αλλά επιφυλακτική σύζυγος τού Σερ Τζων Μίντλετον, είναι πιο ήσυχη από τον σύζυγό της και πρωτίστως ενδιαφέρεται με το να περιποιείται ως σωστή μητέρα τα τέσσερά της κακομαθημένα παιδιά.
  • Κα Τζένιγκς — μητέρα της Λαίδης Μίντλετον και της Σαρλότ Πάλμερ. Μία χήρα η οποία έχει παντρέψει όλα της τα παιδιά, ξοδεύει τον περισσότερό της χρόνο επισκέπτοντας τις κόρες της και τις οικογένειές τους, ειδικά τους Μίντλετον. Αυτή και ο γαμπρός της, ο Σερ Τζων Μίντλετον, έχουν ένα ενεργό ενδιαφέρον στις ρομαντικές υποθέσεις της νεολαίας γύρω τους και επιζητούν να ενθαρρύνουν κατάλληλα ταίρια, συχνά προς ιδιαίτερη απογοήτευση της Έληνορ και της Μάριαν.
  • Ρόμπερτ Φέρραρς — ο μικρότερος αδερφός του Έντουαρντ Φέρραρς και της Φάννυ Ντάσγουντ, περισσότερο ενδιαφέρεται για τις καταστάσεις, τη μόδα και τη νέα του θερινή άμαξα. Μεταγενέστερα νυμφεύτηκε τη δεσποινίδα Λούσυ, όταν ο Έντουαρντ αποκηρύσσεται.
  • Κα. Φέρραρς — μητέρα της Φάννυ Ντάσγουντ, του Έντουαρντ και του Ρόμπερτ Φέρραρς. Μία ευέξαπτη, άπονη γυναίκα που ενσωματώνει όλες τις ιδιορρυθμίες που επιδεικνύονται στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Φάννυ και του Ρόμπερτ. Είναι αποφασισμένη ότι οι γιοι της θα πρέπει να παντρευτούν καλά.
  • Σαρλότ Πάλμερ — η κόρη της Κας. Τζένιγκς και η μικρότερη αδελφή της Λαίδης Μίντλετον. Η Κα Πάλμερ είναι πρόσχαρη, αλλά κουφιοκέφαλη και γελά σε ακατάλληλα πράγματα, όπως στη συνεχή αγένεια τού συζύγου της προς αυτήν και τους άλλους.
  • Τόμας Πάλμερ — ο σύζυγος τής Σαρλότ Πάλμερ, ο οποίος τρέχει για μία θέση στο Κοινοβούλιο, αλλά είναι αργόσχολος και συχνά αγενής. Είναι διακριτικός προς τις αδελφές Ντάσγουντ.
  • Λούσυ Στηλ — μία νεαρή, μακρινή συγγενής της Κας. Τζένιγκς, η οποία έχει για κάμποσο καιρό κρυφά αρραβωνιαστεί με τον Έντουαρντ Φέρραρς. Επιμελώς καλλιεργεί τη φιλία με την Έληνορ Ντάσγουντ και την Κα Τζων Ντάσγουντ. Περιορισμένη στην τυπική εκπαίδευση και στα οικονομικά μέσα, είναι παρ' όλα αυτά ελκυστική, έξυπνη, παραπλανητική, πονηρή και ραδιούργα.
  • Άννα/Νάνσυ Στηλ — μεγαλύτερη, κοινωνικά ανάρμοστη και ολιγότερα έξυπνη αδερφή της Λούσυ Στηλ.
  • Δεσποινίς Σοφία Γκρέυ — η πλούσια, αλλά κακεντρεχής κληρονόμος, την οποία ο Κος. Γουίλλομπυ παντρεύεται προκειμένου να διατηρήσει τον άνετό του τρόπο ζωής, αφού αποκληρώνεται από τη θεία του.
  • Λόρδος Μόρτον — ο πατέρας την Δεσποινίδας Μόρτον.
  • Δεσποινίς Μόρτον — μία πλούσια γυναίκα, την οποία η Κα. Φέρραρς θέλει να παντρέψει με τον πρωτότοκό της γιο, τον Έντουαρντ και αργότερα με τον Ρόμπερτ.
  • Κος Πρατ — ένας θείος της Λούσυ Στηλ και παιδαγωγός του Έντουαρντ.
  • Ελίζα Γουίλιαμς — η κηδεμονευομένη του συνταγματάρχη Μπράντον, είναι περίπου 15 χρονών και γέννησε ένα νόθο παιδί με τον Τζων Γουίλλομπυ. Έχει το ίδιο όνομα με τη μητέρα της.
  • Ελίζα Γουίλιαμς — η πρώτη αγαπημένη τού συνταγματάρχη Μπράντον. Η Γουίλιαμς ήταν κηδεμονευομένη τού πατέρα τού Μπράντον και αναγκάστηκε να παντρευτεί τον μεγαλύτερο αδερφό του Μπράντον. Ο γάμος ήταν δυστυχής και αποκαλύπτεται ότι η κόρη της έγινε κηδεμονευομένη του συνταγματάρχη Μπράντον, όταν βρήκε την χαμένη του αγάπη να πεθαίνει σε ένα πτωχοκομείο.
  • Κα. Σμιθ — η πλούσια θεία του Κου. Γουίλλομπυ, η οποία τον αποκηρύσσει διότι δεν παντρεύτηκε την Ελίζα Γουίλιαμς.

Έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1811, ο Τόμας Έγκερτον από τον εκδοτικό οίκο Στρατιωτική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο αποδέχτηκε το χειρόγραφο για έκδοση, σε τρεις τόμους. Η Ώστεν πλήρωσε για το βιβλίο ώστε να δημοσιευτεί και πλήρωσε τον εκδότη μία προμήθεια επί των πωλήσεων. Το κόστος της έκδοσης ήταν περισσότερο από το ένα τρίτο του ετήσιου οικιακού εισοδήματος της Ώστεν των £460 (περίπου £15,000 στο νόμισμα του 2008).[9] Έβγαλε ένα κέρδος των £140 (σχεδόν £5,000 στο νόμισμα του 2008)[10] στην πρώτη έκδοση, το οποίο πούλησε όλα τα 750 έντυπα αντίγραφα μέχρι τον Ιούλιο του 1813. Μία δεύτερη έκδοση διαφημίστηκε τον Οκτώβριο του 1813.

Προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο έχει προσαρμοστεί για ταινία και την τηλεόραση πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης μίας σειράς για την τηλεόραση του 1981 σκηνοθετημένη από τον Ρόντνεϊ Μπένετ· μία ταινία του 1995 προσαρμοσμένη από την Έμμα Τόμσον και σκηνοθετημένη από τον Ανγκ Λι· μία έκδοση στα Ταμίλ αποκαλούμενη Kandukondain Kandukondain, που κυκλοφόρησε το 2000· και μία τηλεοπτική σειρά του στο BBC προσαρμοσμένη από τον Άντριου Ντέιβις και σκηνοθετημένη από τον Τζον Αλεξάντερ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. OL66562W.
  2. Ντέιντρε Λε Φέι, (2002) Τζέην Ώστεν: Ο Κόσμος των Μυθιστορημάτων Της, Λονδίνο: Φράνσις Λίνκολν Περιορισμένο, σ. 155. ISBN 0-7112-1677-0
  3. Τζέην Ώστεν, (1996) Λογική και Ευαισθησία, Barnes and Noble Books, ISBN 0-7607-0043-5
  4. Λε Φέι, Ντ., Τζέην Ώστεν: Ο Κόσμος των Μυθιστορημάτων Της, σς.154.
  5. Χάρολντ Μπλουμ, (2009) Μοντέρνες Κρίσιμες Κριτικές του Μπλουμ: Τζέην Ώστεν, Νέα Υόρκη: Εκδόσεις Ίνφομπεις, σς. 252. ISBN 978-1-60413-397-4
  6. Κρίστοφερ Τζον Μάρεϊ, (2004) Εγκυκλοπαίδεια της Ρομαντικής Εποχής: Α-Κ, Taylor & Francis Books, Inc., Τομ. 1: σ. 41 ISBN 1-57958-361-X
  7. Κλερ Τομάλιν, (1997) Τζέην Ώστεν: Μία Ζωή, Νέα Υόρκη: Ράντομ Χάους, Inc., σς.155. ISBN 0-679-44628-1
  8. Τομαλίν, Κ., Τζέην Ώστεν: Μία Ζωή, σ. 156–157.
  9. Κόσμος της Τζέην Ώστεν. "Οικονομολογία της Περηφάνιας και Προκατάληψης: Ή Γιατί ένας Μόνος Άντρας με μία Περιουσία των £4,000 Ανά Έτος είναι Επιθυμητός Σύζυγος". 10 Φεβρουαρίου 2008. janeausensworld.wordpress.com
  10. Jane Κόσμος της Ώστεν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]