Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιμνοθάλασσα Καραβαστά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιμνοθάλασσα Καραβάστα)
Λιμνοθάλασσα Καραβαστά
Παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα.
ΧώρεςΑλβανία Αλβανία
ΝομόςΦιέρ
ΕκροήΑδριατική θάλασσα
Έκταση222 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η λιμνοθάλασσα του Καραβαστά (αλβανικά: Laguna e Karavastasë‎‎) είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα στην Αλβανία και μία από τις μεγαλύτερες στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας. Χωρίζεται από την θάλασσα με μια λωρίδα αμμώδους έκτασης. Η λιμνοθάλασσα αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Ντιβιάκα-Καραβαστά και προστατευμένη φυσική περιοχή διεθνούς σημασίας, αφού είναι προστατευμένος υδροβιότοπος της σύμβασης Ραμσάρ από το 1995. 

Η Λιμνοθάλασσα Καραβαστά είναι χώρος αναπαραγωγής του αργυροπελεκάνου.

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στην δυτική Αλβανία, κοντά στον οικισμό Ντιβγιάκα. Η λιμνοθάλασσα χωρίζεται από την Αδριατική θάλασσα με μια μακριά λωρίδα άμμου.[1] Η λιμνοθάλασσα του Καραβαστά έχει στην έκτασή της πολλά πεύκα και μικρά αμμώδη νησιά.[1] Είναι γνωστή για τον απειλούμενο αργυροπελεκάνο που αναπαράγεται στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι το 6.4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αργυροπελεκάνου, αναπαράγεται στην λιμνοθάλασσα Καραβαστά.[1][2]

Η λιμνοθάλασσα του Καραβαστά βρίσκεται στον κατάλογο των υγροβιοτόπων διεθνής σημασίας της σύμβασης Ραμσάρ, και αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Ντιβιάκε-Καραβαστά. Εντός των ορίων του πάρκου, υπάρχουν πολλά εστιατόρια. Το πιο δημοφιλές είναι το Divjaka Fish, που είναι γνωστό για την ποικιλία των ψαριών του, που μαγειρεύονται μαζί με λαχανικά. Οι εκστρατείες απεντόμωσης είχαν σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια, αν και η περιοχή παρουσιάζει έντονη παρουσία κουνουπιών. Ωστόσο, το 2014 η κυβέρνηση συνέχισε τις προσπάθειες απεντόμωσης καθώς και ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των εγκταστάσεων του πάρκου. Επίσης, το σχέδιο περιλάμβανει απαγόρευση του κυνηγιού, ενώ αναπτύσσεται ως δραστηριότητα η παρατήρηση πουλιών στην περιοχή.

Το Εθνικό Πάρκο Καραβαστά, το 2016
  1. 1,0 1,1 1,2 «Bashkia Fier » Λιμνοθάλασσα Καραβάστα». Bashkia Fier. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2017. 
  2. Ramsar (11 Σεπτεμβρίου 2014). «Κατάλογος των υγροβιότοπων διεθνής σημασίας» (PDF) (στα Αγγλικά και Ισπανικά). Ramsar. σελ. 5. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]