Λι Ντόρμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λι Ντόρμαν
Ο Λι Ντόρμαν τον Μάρτιο του 2012 σε συναυλία των Iron Butterfly
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΛι Ντόρμαν (Lee Dorman)
Γέννηση15  Σεπτεμβρίου 1942[1][2]
Σαιντ Λούις
Θάνατος21  Δεκεμβρίου 2012[1][2]
Laguna Niguel
EίδοςHard Rock, Progressive Rock, Psychedelic Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΜπάσο, Φωνητικά
Παρουσία1967 - 2012
ΣυμμετοχέςCaptain Beyond, Iron Butterfly

Ο Λι Ντόρμαν (αγγλ. Lee Dorman) ήταν Αμερικανός μπασίστας και συνθέτης, γνωστότερος ως μέλος των συγκροτημάτων Iron Butterfly και Captain Beyond.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντόρμαν ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία αφού είχε μετακομίσει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια στα τέλη του 1967, όταν έγινε μέλος των Iron Butterfly. Μαζί τους, ηχογράφησε το δεύτερο τους στούντιο άλμπουμ με τίτλο "In-A-Gadda-Da-Vida", το οποίο με την βοήθεια του ομώνυμου επιτυχημένου σινγκλ, ανέβηκε στην τέταρτη θέση των τσαρτ του Billboard και ήταν ο πρώτος δίσκος στην ιστορία της αμερικάνικης δισκογραφίας ο οποίος βραβεύθηκε ως πλατινένιος, το 1976.

Ο Ντόρμαν το 2010

Ακολούθησε το "Ball" τον Ιανουάριο του 1969, το οποίο έφθασε στο # 3 και έγινε χρυσό δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του. Το 1970, κυκλοφόρησαν τα "Iron Butterfly Live" και "Metamorphosis", πριν διαλυθούν δίνοντας την τελευταία τους συναυλία στις 23 Μαΐου 1971.

Ο Ντόρμαν και ο Λάρι Ράινχαρτ, σχημάτισαν τους Captain Beyond μαζί με τον πρώην τραγουδιστή των Deep Purple, Ροντ Έβανς και το ντράμερ Μπόμπι Κάλντγουελ. Μετά την κυκλοφορία των δίσκων "Captain Beyond" και "Sufficiently Breathless", ο Έβανς αποχώρησε και το συγκρότημα διαλύθηκε. Επανενώθηκαν το 1976 με τον Γουίλι Ντάφερν στα φωνητικά, κυκλοφορώντας το "Dawn Explosion" του 1977, πριν διαλυθούν και πάλι.

Το 1978, ο Ντόρμαν επέστρεψε στους Iron Butterfly, περιοδεύοντας μαζί τους χωρίς να ηχογραφήσει, μέχρι το 1985. Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε και πάλι στο συγκρότημα, παραμένοντας μαζί τους μέχρι τον θάνατο του.

Ο Ντόρμαν βρέθηκε νεκρός από φυσικά αίτια, μέσα στο αυτοκίνητο του στις 21 Δεκεμβρίου 2012 στο Λαγκούνα Νιγκέλ της Καλιφόρνια.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Iron Butterfly[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Captain Beyond[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]