Λεονάρδος της Γκορίτσια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λεονάρδος της Γκορίτσια
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Leonhard von Görz (Γερμανικά)
Γέννηση1440[1]
Schloss Bruck
Θάνατος12  Απριλίου 1500[1]
Λίεντς
Τόπος ταφήςΛίεντς
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠάολα Γκοντζάγκα[2]
ΓονείςΕρρίκος ΣΤ΄ της Γκορίτσια και Catherine of Gara
ΑδέλφιαΙωάννης Β΄ της Γκορίτσια
ΟικογένειαΟίκος της Γκορίτσια
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεονάρδος, γερμ. Leonard (1440 - 12 Απριλίου 1500) από τον Οίκο της Γκορίτσια ήταν κόμης της Γκορίτσια (1454-1500), ο τελευταίος του Οίκου του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκου ΣΤ΄ και της Αικατερίνης Γκαραί, κόρης του Νικολάου Β΄ παλατινού κόμη της Ουγγαρίας.

Το 1454 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκαν από κοινού ο μεγαλύτερος αδελφός Ιωάννης Β΄, ο Λεονάρδος και ο νεότερος Λουδοβίκος. Ο πρωτότοκος θα είχε περισσότερη εξουσία. Κατά τη διακυβέρνηση του πατέρα τους η χώρα παρήκμαζε γοργά, έτσι οι τρεις αδελφοί παρέλαβαν μία σχεδόν παρηκμασμένη χώρα, χωρισμένη σε δύο ξεχωριστές περιοχές, την "έσω κομητεία" και την "πέρα κομητεία". Ο Λουδοβίκος απεβίωσε το 1457.

Οι περιοχές Καρινθία και Τυρόλο που κατείχε ως τον 13ο αι. ο Οίκος τους, είχαν κληρονομηθεί στον Φρειδερίκο Γ΄ των Αψβούργων της Γερμανίας. Στις δύο περιοχές υπήρχε ενδιάμεσα η πόλη Λεντς και η κοιλάδα του Πούστερ, που αποτελούσαν την "πέρα κομητεία". Αυτή ανήκε στους δύο αδελφούς και ο Φρειδερίκος Γ΄ προσπαθούσε να την καταλάβει.

Το 1456 απεβίωσε ο Ούλριχ Β΄ τελευταίος κόμης του Τσέλιε άτεκνος και ο Ιωάννης Β΄ διεκδίκησε την περιοχή του, αλλά ο Φρειδερίκος Γ΄ τον νίκησε και τον υποχρέωσε να αποδώσει 12 κάστρα του (Ληντς και άλλα στην Καρινθία, όπως η διαμονή τους) ως αποζημίωση. Έτσι έπρεπε να μετακινηθούν στο κάστρο Χάινφελς. Ο Ιωάννης Β΄ απεβίωσε το 1462 και ο Λεονάρδος έμεινε μόνος κόμης της Γκορίτσια. Με τη βοήθεια του ικανού αναπληρωτή του Βιργιλίου φον Γκράμπεν ανακατέλαβε το Ληντς.

Μεταφορά της Κομητείας της Γκορίτσια στην Αυστρία (Ιστορικό σκίτσο του Matthias Laurenz Gräff)

Δεν απέκτησε τέκνα από τους δύο γάμους του και όταν ασθένησε τον πίεζαν να τον κληρονομήσουν οι Αψβούργου και η Βενετία. Στην αρχή το Βενετικό Συμβούλιο των Δέκα, που από το 1434 διοικούσαν το Φρίουλι ως μέρος της ηπειρωτικής επικράτειας (domini di teraferma) είχε πρόθεση να καταλάβει τη γειτονική "έσω κομητεία". Όμως τελικά ο Λεονάρδος έκλινε προς τους Αψβούργους και υπέγραψε Συμφωνία για να τον κληρονομήσει ο γιος τού Φρειδερίκου Γ΄, ο Μαξιμιλιανός Α΄.

Όταν απεβίωσε, στρατεύματα των Αψβούργων αμέσως κατέλαβαν την πόλη της Γκορίτσια και το Ληνς ενώθηκε με την κομητεία τους του Τυρόλου και κυβέρνησαν ως κόμητες της Γκορίτσια. Καίριο ρόλο για την σύγκλιση με την Αυστρία είχε παίξει ο Βιργίλιος φον Γκράμπεν, αναπληρωτής του Λεονάρδου, που τώρα ανταμείφθηκε ως κυβερνήτης στο Ληντς για τους Αψβούργους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Ιερώνυμα του Ίλοκ, κόρη του Νικολάου μπάνου της Κροατίας.

Το 1478 ο Λεονάρδος έκανε δεύτερο γάμο με την Πάολα Γκονζάγκα, κόρη του Λουδοβίκου Γ΄ μαρκησίου της Μάντουας. Δεν απέκτησε απογόνους από τους γάμους του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00124144.
  2. p50038.htm#i500380. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]