Λαίδη Περλέτ Λουίζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαίδη Περλέτ Λουίζι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Calliopa Pearlette Louisy (Αγγλικά)
Γέννηση8  Ιουνίου 1946
Λαμπόρι
Χώρα πολιτογράφησηςΑγία Λουκία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών
Πανεπιστήμιο Λαβάλ
Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓενικός Κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας (1997–2017)
ΒραβεύσειςDame Grand Cross of the Order of St Michael and St George
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λαίδη Περλέτ Λουίζι (Pearlette Louisy, 8 Ιουνίου 1946-) ήταν γενική κυβερνήτρια στην Αγία Λουκία από το 1997 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ως εκ τούτου εκπροσωπούσε τη Βασίλισσα της Αγγλίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο χωριό Λαμπορί το 1946 και σπούδασε Γλωσσολογία στα πανεπιστήμια των Δυτικών Ινδιών (στο Μπαρμπάντος) και του Κεμπέκ. Στην τελευταία πόλη έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία, στον κλάδο της Γλωσσολογίας και συγκεκριμένα της Διδακτικής της Γλώσσας. Το 1991 ξεκίνησε διδακτορικό στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Το 1999 της απονεμήθηκε τιμητικό ντοκτορά στη Νομική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Μεγάλη είναι η συνεισφορά της στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στη χώρα της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εργάστηκε ως δασκάλα. Μεταξύ άλλων, δίδαξε γαλλικά και έγινε πρύτανης σε κολέγιο της Αγίας Λουκίας.

Γενική Κυβερνήτρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλήρες όνομά της είναι Calliopa Pearlette Louisy και έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Κυβερνήτρια στο νησιωτικό κράτος, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1997. Διαδέχθηκε τον Σερ Τζορτζ Μάλετ. Τον Δεκέμβριο του 2017 ανακοίνωσε την αποχώρησή της για τις 31 Δεκεμβρίου. Γενικός Κυβερνήτης έγινε προσωρινά ο Έμσκο Ρέμι (υπηρεσιακός από την 1η Ιανουαρίου 2018).

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 της απονεμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας ο Μεγαλόσταυρος της Λαίδης του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Μιχαήλ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]