Λίμνη Κερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°41′6″N 20°49′52″E / 37.68500°N 20.83111°E / 37.68500; 20.83111

Λίμνη Κερίου
Λίμνη Κερίου is located in Greece
Λίμνη Κερίου
Λίμνη Κερίου
Έκταση 0,282 χλμ2
Υψόμετρο 1 μ
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Ιόνιο
Νομός Ζακύνθου

Η Λίμνη Κερίου είναι μικρή λίμνη, αλλά και ονομασία οικισμού, που βρίσκεται στη Ζάκυνθο στα δυτικά του κόλπου του Λαγανά, κοντά στο ακρωτήριο Κερί. Η λίμνη έχει έκταση μόλις 282 στρέμματα και αποξηραίνεται τελείως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι γνωστή κυρίως για το πετρέλαιο που αναβλύζει.

Ύπαρξη πετρελαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη λίμνη παρατηρείται ροή πίσσας γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η ροή της πίσσας δεν είναι σταθερή, ούτε το ίδιο έντονη σε όλα τα σημεία της.[1] Ύπαρξη πίσσας στη λίμνη αναφέρεται από την αρχαιότητα καθώς ο Ηρόδοτος κάνει αναφορά για ύπαρξη πίσσας σε λίμνη της Ζακύνθου.[2] Επίσης ο περιηγητής Φρανσουά Ρενέ Σατωμπριάν που ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1811 αναφέρει πως η Ζάκυνθος εκείνη την εποχή ήταν ξακουστή για το πετρέλαιο, όπως ήταν και τον καιρό του Ηρόδοτου αλλά και για την σταφίδα της που ανταγωνιζόταν την Κορινθιακή.[3]

Μορφολογία της λίμνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτή. Χωρίζεται από την θάλασσα από την αμμουδιά της παρακείμενης παραλίας και από έναν σύγχρονο δρόμο που έχει διανοιχτεί στην περιοχή. Παραμένει στεγνή στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου και καλύπτεται από καλαμιές και άλλα φυτά. Περιτριγυρίζεται από σπίτια του σύγχρονου παραθεριστικού οικισμού και από πλούσια βλάστηση που εξακολουθεί να υπάρχει η οποία περιλαμβάνει κυρίως ελαιώνες.

Ο οικισμός της λίμνης Κερίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από την λίμνη και κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Λαγανά έχει αναπτυχθεί ο ομώνυμος οικισμός. Αναγνωρίστηκε επίσημα το 1961 και εντάχθηκε στην τότε κοινότητα Κερίου.[4] Από το 1999 ανήκε στον δήμο Λαγανά και από το 2011 στον δήμο Ζακύνθου. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 253 κάτοικοι[5] ενώ το 2001 ήταν 145.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Βήμα, Οι μυστικοί υδροβιότοποι της Ζακύνθου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2019. 
  2. Ηροδότου Ιστορία 4.195.5 εἴη δ᾽ ἂν πᾶν, ὅκου καὶ ἐν Ζακύνθῳ ἐκ λίμνης καὶ ὕδατος πίσσαν ἀναφερομένην αὐτὸς ἐγὼ ὥρων
  3. Γαλλική Βικιθήκη, François-René de Chateaubriand, Itinéraire de Paris à Jérusalem Au reste, Zante est célèbre aujourd'hui par ses sources d'huile de pétrole comme elle l'était du temps d'Hérodote, et ses raisins rivalisent avec ceux de Corinthe
  4. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, Κοινότητα Κερίου
  5. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011», σελ. 10683 (σελ. 209 του pdf)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]