Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Καλλίνικος
Πρωτοπρεσβύτερος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος (Ελληνικά)
Γέννηση1870
Θάνατος27 Οκτωβρίου 1940
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΙερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠρωτοπρεσβύτερος,συγγραφέας
ΤίτλοςΔρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Σωτήρος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος (1870-27 Οκτωβρίου 1940) υπήρξε πρωτοπρεσβύτερος του Μάντσεστερ και συγγραφέας χριστιανικών βιβλίων. Αριστούχος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.Έγινε πρωτοπρεσβύτερος στο Μάντσεστερ και απέκτησε τον τίτλο του Μεγάλου Οικονόμου. Είχε αξιόλογο συγγραφικό και ποιμαντικό έργο. Κορυφαίοι θεολόγοι στις βιβλιοκρισίες τους έγραψαν για το έργο του εκφράζοντας έτσι την βαθιά εκτίμηση και την αποδοχή τους. Γεννήθηκε στα Αλάτσατα της Ερυθραίας το 1870. Παιδί πολύτεκνης οικογενείας με άλλα τρία αδέλφια, έλαβε την εγκύκλια παιδεία του στα σχολεία της γενέτειράς του, καθώς και στην περίφημη Αναξαγόρειο Σχολή των Βρούρλων. Σπούδασε Θεολογία στην γεραρά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία απεφοίτησε με παναριστεία το 1896. Λαικός ών προσελήφθη ως ιεροκήρυκας από την Θρησκευτική Αδελφότητα της Σμύρνης «Ευσέβεια». Εκεί διέπρεψε ως ιεροκήρυκας, κατηχητής και καθηγητής επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Σμύρνης Βασιλείου. Πνευματικό ανάστημα του Γερμανού Καραβαγγέλη (1863-1935), Επίσκοπο Χαριουπόλεως (1896-1900), Μητροπολίτη Καστορίας (1900- 1908), είτα Αμασείας (1908-1922), στην συνέχεια Ιωαννίνων (1923-1924) και τελικά Κεντρώας Ευρώπης (1924-1935), από τον οποίο χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Απέκτησε τον τίτλο Δρος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (Μαγχεστρία). [1]

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε συγγραφέας των βιβλίων  


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Φούγιας έχει γράψει το βιβλίο " Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος " το οποίο αποτελεί την βιογραφία του Μεγάλου αυτού Πρωθιερέα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι μια ιδιαίτερη παρουσίαση του Μέγα Οικονόμου κ. Καλλινίκου, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα συγγράμματά του και τις σ'αυτά βιβλιοκρισίες, που για πρώτη φορά δημοσιεύονται σε ιδιαίτερο τόμο. Η έκδοση αυτή εμπλουτίζει την σύγχρονη Θεολογική και Εκκλησιαστική Γραμματεία.Παναγιώτης Φούγιας,Κωνσταντίνος Καλλίνικος εκδόσεις Μαλλιάρης (Παιδεία), ημερομηνία έκδοσης βιβλίου 1/1/2010

Κωνσταντίνος Καλλίνικος
ΣυγγραφέαςΠαναγιώτης Φούγιας
ΓλώσσαΕλληνική
ΜορφήΒιογραφία
ΘέμαΗ ζωή του Κωνσταντίνου Ν. Καλλίνικου
ΒραβείαΤάγμα του Σωτήρος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού, Μάντσεστερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού, Μάντσεστερ είναι η αρχαιότερη χτισμένη ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αγγλία.Σε αυτήν την εκκλησία αρκετοί ιερείς έχουν υπηρετήσει την ελληνική κοινότητα στο Μάντσεστερ από το 1800. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλλίνικος από το 1904 έως το θάνατό του το 1940.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Καλλίνικος τιμήθηκε με τον τίτλο του Μεγάλου Οικονόμου από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.Του απονεμήθηκε επίσης το τιμητικό διδακτορικό της Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του παραχωρήθηκε το παράσημο Τάγμα του Σωτήρος (Order of the Redeemer) για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα απο τον βασιλιά Γεώργιο Α' της Ελλάδος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.enosismyrneon.gr/ekdoseis-tes-enoses/arthra-arkheiou/panagiotes-phougias-konstantinos-kallinikos.html Αρχειοθετήθηκε 2019-03-17 στο Wayback Machine.

https://e-homoreligiosus.blogspot.com/2011/09/blog-post.html?m=0

http://www.ecclesia.gr/greek/press/efimerios/material_1/1957/efimerios_1957_23.pdf

Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος Πρωτοπρεσβύτερος Μάντζεστερ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]