Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου 1944

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρώτη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού14 Απριλίου 1944
Ημερομηνία διάλυσης26 Απριλίου 1944
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΓεώργιος Β΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΣοφοκλής Βενιζέλος
Συνολικός αριθμός Μελών4
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΗ νόμιμη (διορισμένη από τον Βασιλιά) κυβέρνηση κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής της Ελλάδας
Ιστορία
Θητεία νομοθετικού σώματοςδεν υπήρχε
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού 1941
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Απριλίου 1944

Η Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου 1944 (Απρίλιος 1944), διορίστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο, μετά τη μεταφορά της έδρας της Κυβέρνησης από το Λονδίνο στο Κάιρο, με σκοπό να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό, Εμμανουήλ Τσουδερό.
Ο Σοφοκλής Βενιζέλος με τη διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού αλλά και του πολιτικού προϊσταμένου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων χειρίστηκε το θέμα της εξέγερσης του ελληνικού στρατού, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 1944.
Τον Μάρτιο του 1944, το καλά εδραιωμένο πλέον στην ηπειρωτική Ελλάδα ΕΑΜ, δημιουργεί τη δική του κυβέρνηση, την «Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης», γνωστή και ως «κυβέρνηση του βουνού». Με αυτήν την κυβέρνηση συντάσσεται ένα μεγάλο τμήμα αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών του Ελληνικού στρατού- και ιδιαιτέρως του Ελληνικού Ναυτικού - της Μέσης Ανατολής, το οποίο ζητούσε τη συμπερίληψη της Π.Ε.Ε.Α. στα σχέδια για τη μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας. [1]Η άρνηση των μελών της κυβέρνησης να συνδιαλλαγούν με την Π.Ε.Ε.Α. οδηγεί τα πληρώματα του Στόλου σε ανταρσία. Ο Εμμανουήλ Τσουδερός υποβάλει την παραίτησή του ελπίζοντας με αυτήν την κίνηση να κατευνάσει τους εξεγερμένους στρατιωτικούς και στρατιώτες, και ο Βασιλιάς διορίζει τον καθ' ύλην αρμόδιο, και πιο αποφασιστικό, Σοφοκλή Βενιζέλο, ως νέο Πρωθυπουργό. [2]Από τις 16 Απριλίου 1944 η Ελληνική πολιτική εξουσία με τη συνδρομή και των Βρετανικών όπλων, ξεκινά τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης που ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου, με τη σύλληψη των αντρών των Ελληνικών πολεμικών πλοίων του Πορτ Σάιντ.

Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί φυλακισμένοι σε βρετανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, μετά την καταστολή της εξέγερσης του στρατού.

Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3]

  • «Επί των Εξωτερικών υπουργός»: Σοφοκλής Βενιζέλος
  • «Επί της Δικαιοσύνης υπουργός» : Σοφοκλής Βενιζέλος
  • «Επί των Εσωτερικών υπουργός»: Ιωάννης Δεμέστιχας
  • «Επί των Θρησκευμάτων και Εθνικής παιδείας υπουργός»: Ιωάννης Δεμέστιχας
  • «Επί των Οικονομικών υπουργός» : Σοφοκλής Βενιζέλος
  • «Επί των Οικονομικών υφυπουργός» : Γεώργιος Μαντζαβίνος
  • «Επί της Εργασίας υπουργός» : Εμμανουήλ Τζανακάκης
  • «Επί της Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως υπουργός» : Εμμανουήλ Τζανακάκης
  • «Επί των Στρατιωτικών υπουργός»: Σοφοκλής Βενιζέλος
  • «Επί των Ναυτικών υπουργός»: Σοφοκλής Βενιζέλος
  • «Επί της Εμπορικής Ναυτιλίας υφυπουργός: Ιωάννης Δεμέστιχας
  • «Επί της Αεροπορίας υπουργός»: Σοφοκλής Βενιζέλος


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι στόχοι των αξιωματικών του Ναυτικού περιγράφονται στο υπόμνημα που επέδωσαν στον τότε Πρωθυπουργό Τσουδερό: «...Η ημετέρα επιτροπή… προσκαλεί την βασιλικήν Κυβέρνησιν Καΐρου… συντελέσωσιν, εντός του ταχυτέρου χρονικού ορίου, εις την ενοποίησιν των εθνικών δυνάμεων και τον σχηματισμόν κυβερνήσεως αντιπροσωπευούσης τον αγωνιζόμενον λαόν με βάσιν την Πολιτικήν Επιτροπήν Εθνικής Απελευθερώσεως (Π.Ε.Ε.Α.) και μη θελήσωσι να φέρωσι τας βαρυτάτας ευθύνας του εμφυλίου σπαραγμού...» https://www.efsyn.gr/afieromata/70-hronia-apo-ton-dekembri-toy-44/6327_aprilis-1944-exegersi-yper-toy-eam-sti-mesi
  2. https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/89348.html
  3. «Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης» http://www.ggk.gov.gr/?p=1038