Κράμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κράμπι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κράμπι
8°3′33″N 98°55′8″E
ΧώραΤαϊλάνδη
Διοικητική υπαγωγήMueang Krabi
Υψόμετρο16 μέτρα
Πληθυσμός30.499 (31  Δεκεμβρίου 2014)[1]
Ταχ. κωδ.81000
Ζώνη ώραςUTC+07:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κράμπι είναι πόλη στη δυτική ακτή της νότιας Ταϊλάνδης επί του ποταμού Κράμπι, στο σημείο όπου αυτός εκβάλλει στον κόλπο Φανγκνγκά. Από το 2005 η πόλη έχει πληθυσμό 24.986 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Κράμπι. Ο τουρισμός αποτελεί για αυτήν σημαντική βιομηχανία.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κράμπι είναι η νότια επαρχία του Ανταμάν στην ακτή της Ταϊλάνδης με ίσως τη μεγαλύτερη ιστορία ως συνεχιζόμενος οικισμός. Λόγω των λίθινων εργαλείων, των αρχαίων έγχρωμων εικόνων, των χαντρών, των κεραμικών και των σκελετικών υπολειμμάτων που βρέθηκαν σε πολλούς γκρεμούς και σπηλιές της επαρχίας, το Κράμπι θεωρείται "πατρίδα" των Χόμο Σάπιενς από την περίοδο 25.000 - 35.000 ΠΚΕ. Σε καταγεγραμμένους χρόνους ονομαζόταν «Μπαν Τάι Σαμόρ» και ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις που κατοικήθηκε, πριν οι άνθρωποι χρησιμοποιήσουν τη γραφή. Εκείνη την εποχή, η Κράμπι ήταν υποτελής του Βασιλείου της Λιγκόρ, πόλης στα ανατολικά της χερσονήσου Κρα, περισσότερο γνωστή σήμερα ως Νακχόν Σι Θαμμαράτ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με θέα στη θάλασσα Ανταμάν, όπως και το Πουκέτ, η Κράμπι υπόκειται σε εξάμηνη περίοδο βροχών μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου και συχνά υπόκειται σε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις πολλές μέρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Τον Μάρτιο του 2011, μια σφοδρή θύελλα προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση στο Κράμπι, σκοτώνοντας 10 άτομα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη της περιόδου Ρατανακοσίν ή Μπανγκόκ στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η πρωτεύουσα εγκαταστάθηκε τελικά στη Μπανγκόκ, μία αγέλη ελεφάντων δημιουργήθηκε στο Κράμπι με διάταξη του Τσάο Φράγια Νακόρν Α', κυβερνήτη της πόλης Ναχκόν Σι Θαμμαράτ, η οποία ήταν από τότε κομμάτι του Βασιλείου της Ταϊλάνδης. Έστειλε τον ανώτατο αξιωματούχο Φρα Παλάντ να επιβλέπει το έργο αυτό, δηλαδή να εξασφαλιστεί ο τακτικός εφοδιασμός με ελέφαντες για τη μεγαλύτερη πόλη. Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν τα βήματα του Φρα Παλάντ και σύντομα η Κράμπι απέκτησε μια μεγάλη κοινότητα με τρεις διαφορετικούς δήμους: Πακασάι, Χλονγκ Πον, και Πακ Λάο. Το 1872, ο βασιλιάς Τσουλαλονγκόρν γενναιόδωρα αύξησε το κοινωνικό υπόβαθρο της πόλης Κράμπι.

Μεταφορικά Μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς την πόλη Κράμπι και για το Άο Νανγκ. Αγορά εισιτηρίων γίνεται στο ταμείο εντός του τερματικού σταθμού.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. ^ http://www.travelfish.org/weather_fish.php Αρχειοθετήθηκε 2013-08-04 στο Wayback Machine.

2. ^ http://www.nationmultimedia.com/home/Ten-bodies-recovered-after-Krabi-village-hit-by-fl-30152121.html Αρχειοθετήθηκε 2012-10-09 στο Wayback Machine.

3. ^ http://krabitaxi.com