Κοχινκίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κοχινκίνα αποτελεί το νότιο τμήμα του Βιετνάμ

Η Κοχινκίνα (βιετναμέζικα: Nam Kỳ) είναι περιοχή που περιλαμβάνει το νότιο τρίτο του Βιετνάμ με κύρια πόλη τη Σαϊγκόν. Ήταν γαλλική αποικία από το 1862 ώς το 1954. Το κράτος του Νοτίου Βιετνάμ ολοκληρώθηκε το 1954 με την ένωση της Κοχινκίνας με το νότιο τμήμα του Ανάμ. Στα βιετναμέζικα, η περιοχή ονομάζεται Ναμ Μπο. Ιστορικώς, ονομάστηκε διαδοχικά ως Γκια Ντινχ (1779–1832), Ναμ Κυ (1834–1945), Ναμ Μπο (1945–48), Ναμ Φαν (1948–56), Ναμ Βιετ (1956–75) και αργότερα ως Μιεν Ναμ. Στα γαλλικά λεγόταν «η αποικία της Κοχινκίνας».

Το 17ο αιώνα, το Βιετνάμ ήταν διαιρεμένο ανάμεσα στους άρχοντες Τρινχ στο Βορρά και τους άρχοντες Νγκουγιέν στο Νότο. Το βόρειο τμήμα του ονομαζόταν «Τονκίνο» από τους Ευρωπαίους και το νότιο τμήμα του «Κοχινκίνα» από τους περισσότερους Ευρωπαίους και Κινάμ από τους Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιακής περιόδου, η ονομασία αναφερόταν στο πιο νότιο από τα τρία τμήματα του Βιετνάμ, που βρισκόταν τότε υπό τον έλεγχο της Καμπότζης κατά τους προηγούμενους αιώνες, με πρωτεύουσα τη Σαϊγκόν. Τα άλλα δύο τμήματα του Βιετνάμ εκείνη την εποχή ήταν στο κέντρο της χώρας το Ανάμ και στα βόρεια το Τονκίνο.