Κουροτρόφος
Η προσωνυμία Κουροτρόφος δινόταν κατά την ελληνική αρχαιότητα σε θεούς ή θεές για τους οποίους υπήρχε η πεποίθηση πως προστάτευαν τα νεογέννητα βρέφη καθώς και τα νεαρά άτομα. Μεταξύ των θεοτήτων που καλούνταν με αυτό το προσωνύμιο συμπεριλαμβάνονταν η Εκάτη[1], η Ήρα[2], η Αθηνά, ο Απόλλων[3], ο Ερμής[4], η Αφροδίτη, η Άρτεμις ( στην οποία οι μέλλουσες μητέρες αφιέρωναν τα ενδύματά τους αν ο τοκετός ήταν επιτυχημένος )[5], κλπ και συνήθως αναπαριστάνονταν μαζί με ένα μωρό στην αγκαλιά τους.
Με την ονομασία Κουροτρόφος ήταν γνωστή και μια δευτερεύουσας σημασίας θεότητα της πόλης των Αθηνών, η οποία παρουσιαζόταν ως προστάτιδα των παιδιών και των νέων. Για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών της, είχε ανεγερθεί και ναός, το επονομαζόμενο Κουροτρόφιον.[6] Μάλιστα, έχει διασωθεί αρχαία επιγραφή του 5ου π.Χ. αιώνα, στην οποία αναφέρεται το όνομά της, μεταξύ των θεοτήτων προς τιμήν των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί θυσίες.[7]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού - Μ. Ασία: Εκάτη.
- ↑ Θεογονία: ΉΡΑ.
- ↑ «Οδυσσέας - Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας: Απόλλων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015.
- ↑ Ο θεός Ερμής.
- ↑ «Ναός Βραυρωνίας Αρτέμιδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015.
- ↑ Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου, τ. Γ’, Αθήνα, εκδόσεις Δομή, 1984, 247.
- ↑ «Στο Επιγραφικό Μουσείο «Το ημερολόγιο των θυσιών του Θορικού»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015.