Κινέζοι στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κινέζικο κατάστημα στην Αθήνα. Πολλοί Κινέζοι στην Ελλάδα ασχολούνται με το εμπόριο.

Οι Κινέζοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών στην Ελλάδα, αφού αριθμούν περίπου 20.000 άτομα.

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο της China Greece Times, Δεκέμβριος 2018.

Πολλοί Κινέζοι στην Ελλάδα είναι έμποροι, οι οποίοι λειτουργούν καταστήματα που εισάγουν προϊόντα από τη χώρα τους.

Στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης πρόγραμμα άδειας διαμονής σε επενδυτές αφού επενδύσουν ένα ορισμένο ποσό στην Ελλάδα, το πρόγραμμα χρυσής βίζας. Σημαντικό μέρος των επενδυτών (περίπου 6.000 επενδυτές από το 2013) που έχουν λάβει άδεια διαμονής είναι Κινέζοι. Άλλοι λειτουργούν εστιατόρια. Η κοινότητα των Κινέζων ασκεί και άλλα επαγγέλματα, όπως π.χ. τραπεζίτες[1], ακόμη και δάσκαλοι κινεζικής γλώσσας στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι επενδυτές στην Ελλάδα έχουν ιδρύσει σύνδεσμο το 2020.[2] Δεδομένης της άφιξης τους για επαγγελματικούς σκοπούς, υπάρχουν πολλοί Κινέζοι που δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά, τις περισσότερες φορές ούτε αγγλικά.[3] Υπάρχουν επίσης Κινέζοι φοιτητές στην Ελλάδα, όπως γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Η αθηναϊκή τσαϊνατάουν βρίσκεται στους δρόμους κάτω από τον σταθμό του Μεταξουργείου και μεταξύ των οδών Αγησιλάου, Λεωνίδου, Κολοκυνθούς, Μυλλέρου, Πειραιώς και Κεραμεικού. Η κοινότητα λειτουργεί κινεζική αγορά, γραφεία, σχολείο και εκδίδουν την εφημερίδα China Greece Times, με ειδήσεις για την Κίνα και την Ελλάδα (έχει και ένα μέρος που εκδίδεται στα ελληνικά).

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας τον Αύγουστο του 2007, οι Κινέζοι στην Ελλάδα ήταν πάνω από 20.000, ενώ η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ανέφερε 1.356 άτομα. Η έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Τμήμα Ασιατικών Σπουδών) συμπεραίνει ότι η έλευση των Κινέζων στην Ελλάδα οδηγεί σε άνοδο των Κινέζικων προϊόντων στην Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν περίπου 30 Ταϊβανέζοι στην Ελλάδα και οι περισσότεροι Κινέζοι στην Ελλάδα σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα είναι από τις επαρχίες Τσετσιάνγκ και Φουτσιάν στη νότια Κίνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κινεζική κοινότητα στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται κυρίως από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα. Άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και άλλους τομείς και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μετά την οικονομική κρίση πολλοί έφυγαν για άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, και σήμερα έχουν μείνει περίπου 10.000 στην Αθήνα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Welle (www.dw.com), Deutsche. «Μεγάλες οι φιλοδοξίες των Κινέζων στην Ελλάδα | DW | 11.11.2019». DW.COM. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Κώνστας, Χρήστος Ν (16 Ιανουαρίου 2020). «Οι Κινέζοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, δημιούργησαν τη δική τους Ένωση». Banks.com.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «Στην Chinatown της Αθήνας δεν ξέρει κανείς τι σημαίνει το 世界杯». www.contra.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022.