Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
Χάρτης
Είδοςθέατρο, ανοικτό θέατρο και αμφιθέατρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′14″N 23°37′53″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1983
Ολοκλήρωση18  Ιουλίου 1983
Χωρητικότητα5.356
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας είναι ένα υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 5.356 καθήμενων.[1] Βρίσκεται στη Νίκαια, στο Λόφο Ανδρέα Παπανδρέου, γνωστός και ως «Σελεπίτσαρι» και συνορεύει με το Κερατσίνι. Κατασκευάστηκε το 1983 ανάμεσα στους βράχους παλιών λατομείων που υπήρχαν στην περιοχή.

Είναι το μεγαλύτερο και αρτιότερο ανοιχτό θέατρο ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ οι βράχοι που περιτριγυρίζουν το θέατρο, του δίνουν μία ακόμη πιο επιβλητική όψη.

Στο θέατρο έχει πραγματοποιηθεί πλήθος σημαντικών συναυλιών και εκδηλώσεων, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές, γνωστών καλλιτεχνών, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του θεάτρου ήταν αρχική ιδέα του καλλιτέχνη Μίνου Βολανάκη και χρονολογείται από το 1982. Έπειτα από την πρωτοβουλία του Μίνου Βολανάκη και την απόλυτη στήριξη του Δήμου Νίκαιας επί δημαρχίας Στέλιου Λογοθέτη, η περιοχή των λατομείων, γνωστή επίσης και ως «Κοκκινόβραχος», απαλλοτριώνεται και το 1983, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Νίκου Περδικάρη ολοκληρώνεται πλήρως το έργο της κατασκευής του θεάτρου και έκτοτε, ξεκινά η λειτουργία του.[2] Ονομάστηκε «Κατράκειο» προς τιμήν του αείμνηστου καταξιωμένου ηθοποιού, Μάνου Κατράκη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέατρο είναι αμφιθεατρικού τύπου. Ο περιβάλλοντας χώρος του θεάτρου αποτελείται από πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του κοινού. Επίσης στο θέατρο βρίσκεται ένα ορειχάλκινο άγαλμα, έργο του Μέμου Μακρή, όπου αναπαριστά τον «Δον Κιχώτη», ρόλο που ερμήνευσε ο Μάνος Κατράκης, του οποίου το όνομα φέρει τιμητικά το θέατρο.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον χώρο του θεάτρου φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως, μουσικές συναυλιές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, θερινό σινεμά και διάφορες εκθέσεις. Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου, στο χώρο του πάρκινγκ, έχουν φιλοξενηθεί φεστιβάλ γκράφιτι, όπου κοσμούν την περιοχή[3][4].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]