Καρμανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά σατραπεία της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Για τη νότια (μεσογειακή) ακτή της Ανατολίας, δείτε: Καραμανία.
Χάρτης των επαρχιών της Μακεδονικής αυτοκρατορίας, με απεικόνιση της περιοχής της Καρμανίας

Η Καρμανία ήταν σατραπεία (επαρχία), της δυναστείας των Αχαιμενιδών, και κατόπιν της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών. Η περιοχή αντιστοιχεί περίπου ακριβώς με τη σημερινή επαρχία Κερμάν του Ιράν. Για τα ακριβή όρια της αρχαίας επαρχίας λίγα είναι γνωστά, και είναι πιθανόν να άλλαζαν από καιρού εις καιρόν. Δεν αναφέρεται ως ξεχωριστή επαρχία σε μεταφρασμένες βασιλικές επιγραφές των Αχαιμενίδων (μπορεί σε κάποιο χρονικό σημείο να αποτέλεσε μέρος της Περσίδος), όμως αναφέρεται από τον Αρριανό.

Την εποχή της εισβολής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν σατραπεία στην ακτή του Περσικού Κόλπου δυτικά του Ορμούζ. Στα ανατολικά συνόρευε με την σατραπεία της Γεδρωσίας. Κάποιοι συγγραφείς, όπως ο Πτολεμαίος, ονόμαζαν τις νότιες ερήμους, οι οποίες εκτινόταν μέχρι τις σατραπείες της Παρθίας και της Αρίας “έρημος Καρμανία”, προφανώς για να κάνουν διάκριση μεταξύ της ίδιας της Καρμανίας, η οποία αποτελούσε καλλιεργήσιμη και γόνιμη περιοχή, γνωστή για την το ξύλο της τικ.

Ο Αλέξανδρος ανήγειρε κολόνες στην ακτή της Καρμανίας, ορίζοντας πιθανόν έτσι τα όρια της αυτοκρατορίας του, και ίδρυσε πόλη, που σήμερα δεν γνωρίζουμε την τοποθεσία της, πιθανόν στην περιοχή του Gav Koshi ή του Gulishkird. Ο Μάρκο Πόλο είχε επισκεφτεί αυτήν την πόλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]