Καρλόττα των Βουρβόνων, βασίλισσα της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καρλόττα των Βουρβόνων (1388-1422))
Καρλόττα των Βουρβόνων
Ο Ιανός (αριστερά) και η Καρλόττα (δεξιά)
Περίοδος25 Αυγούστου 1411 – 15 Ιανουαρίου 1422
Γέννηση1388
Γαλλία
Θάνατος15 Ιανουαρίου 1422 (34 ετών)
Λευκωσία, Κύπρος
Τόπος ταφήςΒασιλικό Μοναστήρι του Αγίου Δομίνικου, Λευκωσία
ΣύζυγοςΙανός της Κύπρου
ΕπίγονοιΙάκωβος των Λουζινιάν
Ιωάννης Β΄ της Κύπρου
αγνώστων στοιχείων δίδυμα
Άννα, Δούκισσα της Σαβοΐας
Μαρία των Λουζινιάν
Πλήρες όνομα
   Καρλόττα των Βουρβόνων
ΟίκοςΟίκος των Βουρβόνων
Οίκος των Λουζινιάν, μέσω γάμου
ΠατέραςΙωάννης Α΄ του Λα Μαρς
ΜητέραΑικατερίνη του Βαντόμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Καρλόττα των Βουρβόνων (Charlotte de Bourbon, 138815 Ιανουαρίου 1422) ήταν Βασιλική Σύζυγος της Κύπρου και τιτουλάριος Βασιλική Σύζυγος της Αρμενίας και της Ιερουσαλήμ, μέσω του γάμου της με τον Βασιλέα Ιανό της Κύπρου. Ήταν η δεύτερή του σύζυγος και μητέρα των έξι νόμιμων παιδιών του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν ο Ιωάννης Β΄ της Κύπρου και η Άννα. Η επιρροή της Καρλόττας ήταν συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην αναγέννηση του γαλλικού πολιτισμού στη βασιλική αυλή της Λευκωσίας.[1]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρλόττα γεννήθηκε στη Γαλλία το 1388, ενώ ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Ιωάννη Α΄ κόμη του Λα Μαρς και της Αικατερίνης των Μοντουάρ, κόρης του Ιωάννη ΣΤ΄ κόμη του Βαντόμ. Αδέλφια της ήταν ο Ιάκωβος Β΄ κόμης του Λα Μαρς, ο Λουδοβίκος κόμης του Βαντόμ, ο Ιωάννης κύριος του Καρανσί & του Ντουϊζάν, η Άννα κόμισσα του Μονπανσιέ, η Μαρία κυρία του Μπρεανκούρ και η Ισαβέλλα. Είχε, επίσης, έναν νόθο (ετεροθαλή) αδερφό από εξωσυζυγική σχέση του πατέρα της.

Πατρικοί πρόγονοι της Καρλόττας ήσαν ο Ιάκωβος Α΄ κόμης του Λα Μαρς και η Ιωάννα του Σατιγιόν, ενώ από την πλευρά της μητέρας της ήσαν ο Ιωάννης ΣΤ΄ κόμης του Βαντόμ και η Ιωάννα του Ποντιέ.[2]

Γάμος και απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Αυγούστου 1411, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία της Κύπρου, η Καρλόττα νυμφεύθηκε ως δεύτερή του σύζυγος, τον Βασιλέα Ιανό της Κύπρου και της Αρμενίας και Τιτουλάριο Βασιλέα της Ιερουσαλήμ. Ήταν υιός του βασιλιά Ιακώβου Α΄ της Κύπρου και της Ελβίζ του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρουμπενχάγκεν. Ο Ιανός και η Καρλόττα είχαν, προηγουμένως, νυμφευθεί δι' αντιπροσώπων στις 2 Αυγούστου 1409 στο Μελάν της Γαλλίας. Ένα έγγραφο χρονολογούμενο από τις 10 Ιανουαρίου 1409 (Παλαιό Ημερολόγιο) (δηλαδή τις 19 Ιανουαρίου 1410, σύμφωνα με το Νέο Ημερολόγιο), καταγράφει τις προετοιμασίες του ταξιδιού της Καρλόττας από τη Βενετία στην Κύπρο.[3] Το χρονικό του Αμάντι καταγράφει την άφιξη στην Κύπρο της damisella Carlotta de Borbon, moglie de re Zegno και τον γάμο της στις 25 Αυγούστου 1411.[4] Η πλούσια ακολουθία της Καρλόττας, η οποία τη συνόδευσε στην Κύπρο περιελάμβανε αριθμό μουσικών.

Ο Ιανός ήταν μέλος της εξέχουσας και εκτεταμένης Δυναστείας των Λουζινιάν, το όνομα της οποίας αποτελούσε και το επώνυμό του. Είχε πάρει διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο, Ανγκλεζία Βισκόντι, αρκετά χρόνια νωρίτερα, ενώ από τον συγκεκριμένο γάμο δεν είχε αποκτήσει κάποιον απόγονο.

Ο γάμος του Ιανού και της Καρλόττας χαρακτηρίστηκε ως "ακρογωνιαίος λίθος της αναγέννησης του γαλλικού πολιτισμού στην αυλή των Λουζινιάν, η οποία και χαρακτήρισε την περίοδο βασιλείας του Ιανού".[5] Μετά τον γάμο της, προχώρησε άμεσα στην ίδρυση μίας société courtoise στη βασιλική αυλή της Λευκωσίας, εντός της οποίας άνθισαν η γαλλική λογοτεχνία και μουσική.

Μαζί, ο Ιανός και η Καρλόττα απέκτησαν έξι παιδιά[6]:

  • τον Ιάκωβο των Λουζινιάν (αποβιώσας προς το 1416)
  • τον Βασιλέα Ιωάννη Β΄ της Κύπρου και της Αρμενίας και Τιτουλάριο Βασιλέα της Ιερουσαλήμ (16 Μαΐου 1414 – 28 Ιουλίου 1458), ο οποίος ήταν επίσης Πρίγκιπας της Αντιόχειας. Νυμφεύθηκε αρχικά την Αμαδέα Παλαιολογίνα του Μονφερά, ενώ στη συνέχεια νυμφεύθηκε την Ελένη Παλαιολογίνα, με την οποία και απέκτησε δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και η Βασίλισσα Καρλόττα της Κύπρου. Μέσω της Ελληνίδας ερωμένης του, Μαριέττας της Πάτρας, απέκτησε έναν νόθο υιό, τον Ιάκωβο, ο οποίος αργότερα βασίλευσε ως ο Βασιλέας Ιάκωβος Β΄ της Κύπρου.
  • Αγνώστων στοιχείων δίδυμο (γεννηθέν στις 7 Νοεμβρίου 1415), το οποίο απεβίωσε σε νεαρή παιδική ηλικία.
  • Αγνώστων στοιχείων δίδυμο (γεννηθέν στις 7 Νοεμβρίου 1415), το οποίο απεβίωσε σε νεαρή παιδική ηλικία.
  • την Άννα της Κύπρου (24 Σεπτεμβρίου 1418 – 11 Νοεμβρίου 1462), η οποία νυμφεύθηκε τον Λουδοβίκο της Σαβοΐας, μαζί με τον οποίο απέκτησε δεκαεννέα παιδιά.
  • τη Μαρία των Λουζινιάν (αποβιώσασα μετά τις 29 Απριλίου 1437), η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με τον Φίλιππο των Βουρβόνων, Άρχοντα του Μπωζέ, με τον οποίον, ωστόσο, ουδέποτε νυμφεύθηκε, καθώς απεβίωσε πριν τον γάμο τους.

Ο Βασιλιάς Ιανός απέκτησε, επίσης, τρία νόθα παιδιά από αγνώστων στοιχείων ερωμένες του.

Η Καρλόττα απεβίωσε στις 15 Ιανουαρίου 1422 από την πανώλη. Ετάφη στο Βασιλικό Μοναστήρι του Αγίου Δομίνικου στη Λευκωσία. Μεταξύ των αρκετών απογόνων της περιλαμβάνονται η Βασίλισσα Καρλόττα της Κύπρου, η Βασίλισσα Ιωάννα Γ΄ της Ναβάρρας, οι Γάλλοι Βασιλείς Κάρολος Η΄, Φραγκίσκος Α΄, Ερρίκος Β΄, Φραγκίσκος Β΄, Κάρολος Ζ΄, Ερρίκος Γ΄, Ερρίκος Δ΄, καθώς και οι προερχόμενοι από τον Οίκο των Βουρβόνων βασιλείς που ακολούθησαν, καθώς και η Άννα της Γαλλίας και η Μαρία, Βασίλισσα των Σκώτων. Αποτελεί, επίσης, πρόγονο της σημερινής Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andrée Giselle Simard, The Manuscript Torino J.II.9: A Late Medieval Perspective on Musical Life and Culture at the Court of the Lusignan Kings at Nicosia, pp.35-36, December 2005, retrieved on 15 June 2009
  2. Charles Cawley, Medieval Lands, Maine
  3. Charles Cawley, Medieval Lands, Kings of Cyprus
  4. Cawley, Medieval Lands, Kings of Cyprus
  5. Andrée Giselle Simard, The Manuscript Torino J.II.9: A Late Medieval Perspective on Musical Life and Culture at the Court of the Lusignan Kings at Nicosia", pp.35-36, Δεκέμβριος 2005, Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2009
  6. Foundation for Medieval Genealogy : «Cyprus (Janus)». .

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Cawley, Medieval Lands, Kings of Cyprus
  • Charles Cawley, Medieval Lands, Maine
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ανγκλέζια Βισκόντι
Βασιλική Σύζυγος της Κύπρου
1411–1422
Διάδοχος
Αμαδέα Παλαιολογίνα