Κέβιν Μίτνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέβιν Μίτνικ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kevin David Mitnick (Αγγλικά)
Γέννηση6  Αυγούστου 1963
Van Nuys
Θάνατος16  Ιουλίου 2023[1]
Λας Βέγκας ή Πίτσμπεργκ[2]
Αιτία θανάτουκαρκίνος στο πάγκρεας[3]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΨευδώνυμοCondor[4], Koolher Burn[4], Thomas Case[4], Anton Chernoff[4], Brian Merrill[4], Lee Nusbaum[4] και David Stanfill[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5][6]
ΣπουδέςJames Monroe High School[7][8]
Los Angeles Pierce College[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcomputer security consultant
Χάκερ
επιστήμονας υπολογιστών
χάκερ[2]
Αξιοσημείωτο έργοThe Art of Deception[9]
The Art of Intrusion[10]
Ghost in the Wires[11]
Freedom Downtime
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςmail and wire fraud[12]
computer fraud[12]
Ιστότοπος
mitnicksecurity.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κέβιν Ντέιβιντ Μίτνικ (αγγλικά: Kevin David Mitnick, 6 Αυγούστου 1963 - 16 Ιουλίου 2023) ήταν ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς χάκερ. Έχοντας εισβάλει σε πολλά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και κλέβοντας δεδομένα από αυτά, τον καταδίκασαν σε φυλάκιση για ηλεκτρονικά εγκλήματα και κατοχή πλαστών στοιχείων. Ο Μίτνικ απέκτησε πολλούς υποστηρικτές που πίστευαν ότι η τιμωρία του ήταν υπερβολική και τον θεώρησαν σαν τον μεγαλύτερο χάκερ της εποχής μας καθώς επίσης και ως τον καλύτερο κοινωνικό μηχανικό (social engineer).

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίτνικ, παιδί χωρισμένων γoνιών μεγάλωσε σε προάστιο του Λος Άντζελες την δεκαετία του '70. Ανέπτυξε πολλά χόμπι εκ των οποίων ο Ραδιοερασιτεχνισμός, που αργότερα τον οδήγησε στο phreaking

του τηλεφωνικού δικτύου. Ως «μέλος» της κοινότητας των phreakers ο Μίτνικ έμαθε τις αρχές της κοινωνικής μηχανικής, τις οποίες αργότερα ανέπτυξε και εφάρμοσε σε τέτοιο σημείο ώστε πλέον ο όρος κοινωνική μηχανική να είναι εφάμιλλο του ονόματος του Κέβιν Μίτνικ. Η πρώτη επαφή του Μίτνικ με υπολογιστή στα 17 του χρόνια ήταν και αυτό που άνοιξε το δρόμο στη μετέπειτα πορεία του

Απεβίωσε στις 16 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 59 ετών[13]

Η δεκαετία του 80[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με υπολογιστές, και συνδυάζοντας την ικανότητα του στο phreaking άρχισε να ασχολείται με την ιδέα την πρόσβασης σε απομακρυσμένους υπολογιστές. Το 1987 ήρθε και η πρώτη σύλληψη του Μίτνικ για εισβολή σε υπολογιστή. Αμέσως τον επόμενο χρόνο, πάλι κατηγορήθηκε για εισβολή σε σύστημα κλέβοντας πηγαίο κώδικα της Digital Equipment Corporation. Ο Μίτνικ τότε καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση.

Τα επόμενα χρόνια – Η τελευταία σύλληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίτνικ από την περίοδο της αποφυλάκισης του και έπειτα συνέχισε να ασχολείται με το χάκινγκ ταξιδεύοντας σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής για να αποφύγει πάλι τη σύλληψη, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία. Σύντομα έγινε το επίκεντρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και του FBI. Τελικά το 1995 με την βοήθεια του Tsutomu Shimomura, τεχνικού ασφαλείας υπολογιστών, και του ρεπόρτερ των Times John Markoff, ο Κέβιν Μίτνικ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Όταν αποφυλακίστηκε το 2000 του απαγόρευσαν της χρήση συσκευών με πληκτρολόγιο για χρόνια.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ο Μίτνικ έχει γράψει 2 βιβλία γύρω από την κοινωνική μηχανική και τα κενά ασφαλείας σε συστήματα. Έχει ιδρύσει την δικιά του εταιρία που ασχολείται με θέματα ασφαλείας σε δίκτυα (Mitnick Security Consulting). Επίσης κάνει σεμινάρια ασφαλείας σε μεγάλες εταιρίες του χώρου.

Η καλτ εικόνα του Μίτνικ στην κοινότητα των χάκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίτνικ θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα πρόσωπα στην σκηνή των χάκερ. Με τις δραστηριότητες του αλλά και την φυλάκιση του ξεσήκωσε κίνημα που υποστήριζε στην απελευθέρωση του («Free Kevin»). Γύρω από το πρόσωπο του δημιουργήθηκε ένας μύθος κυρίως από την δημοσιότητα που απέκτησε. Ιστοσελίδες, ντοκιμαντέρ και ταινίες έχουν γυριστεί για τη ζωή του Μίτνικ κάνοντας τον έναν ζωντανό θρύλο για κάποιους, σύμβολο του ανήσυχου πνεύματος των χάκερ.

Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του Μίτνικ ήταν το αμερικανικό περιοδικό περί χάκινγκ 2600, το οποίο φιλοξένησε συνέντευξη του Μίτνικ, άρθρα και γενικά ασχολήθηκε με διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υπερβολική τιμωρία του Μίτνικ καθώς και την αποφυλάκιση του.
  • To 2000 παρουσιάστηκε βασισμένη στο βιβλίο του John Markoff και του Tsutomu Shimomura η ταινία που δίχασε την κοινότητα για το πόσο αληθή είναι κάποια στοιχεία που περιέχει, Takedown σκηνοθετημένη από τον Joe Chappelle.
  • Ένα γνωστό ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Μίτνικ είναι και το Freedom Downtime
  • Η φήμη του Μίτνικ ήταν τόσο μεγάλη που υπήρχε ο μύθος ότι ο Κέβιν είχε την δυνατότητα εάν ήθελε να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα απλά και μόνο σφυρίζοντας σε ένα τηλέφωνο.
  • Αν και στην πραγματικότητα ο Μίτνικ υπέκλεψε πολλούς αριθμούς πιστωτικών καρτών, ένας διαδεδομένος μύθος τον θέλει να έχει υποκλέψει στοιχεία τουλάχιστον από 20.000 πιστωτικές κάρτες.
  • Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης του Μίτνικ με τους υπολογιστές, το ψευδώνυμο του σε διάφορες BBS ήταν «Κόνδορας», από την ταινία Οι τρεις μέρες του Κόνδορα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]