Κάσσελ (Έσση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°18′56.8″N 9°29′52.5″E / 51.315778°N 9.497917°E / 51.315778; 9.497917

Κάσσελ (Έσση)
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Sven Schoeller
Πληθυσμός:204.202[1]
Υψόμετρο:145 και 175
Τηλ. κωδικός:0561
Ταχ. κώδικας:34117, 34128 και 34117–34134
Πιν. κυκλοφορίας:KS
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η πλατιά Σαϊντεμανπλατς (Scheidemannplatz) μέχρι σήμερα διατηρείται όπως ήταν στην δεκαετία του 1950 και είναι ένα από τα ελάχιστα διατηρημένα παραδείγματα τις αρχιτεκτονικής του οικονομικού θαύματος της Δυτικής Γερμανίας (Wirtschaftswunder-Architektur)
Ιστορικός χάρτης από το πάρκο στο Ανάκτορο του Βιλχελμσχόε (1810)

Το Κάσσελ (γερμ. Kassel, έως το 1926 επίσημα Cassel) είναι πόλη της κεντρικής Γερμανίας, χτισμένη στον ποταμό Φούλντα στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου της Έσσης, βρίσκεται μόλις 70 χλμ. από το γεωγραφικό κέντρο της Γερμανίας. Είναι η πρωτεύουσα της διοικητικής περιοχής του Κάσσελ (Regierungsbezirk) και του ομώνυμου νομού (Kreis). Η πόλη έχει 193.518 κατοίκους (Δεκέμβριος 2006) και καλύπτει μια έκταση 106,79 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Κάσσελ φημίζεται για τις εκθέσεις τέχνης Documenta.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης προέρχεται από το αρχαίο Καστέλλουμ Κατόρουμ (Castellum Cattorum), ένα κάστρο των Κάτι, μιας γερμανικής φυλής που ζούσε στην περιοχή από την ρωμαϊκή εποχή. Ως Κάσσελ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο 913 μ.Χ. Ο τόπος ονομάστηκε Κασέλα (Chasella) και βρισκοταν σε μια μια γέφυρα που διέσχιζε τον ποταμό Φούλντα. Από 1189 έχει πιστοποιηθεί ότι το Κάσσελ είχε δικαιώματα πόλης, αλλά η ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκαν δεν είναι γνωστή. Το 1567 το κομιτάτο της Έσσης χωρίστηκε από τους διαδόχους σε ανεξάρτητα κρατίδια, ένα από αυτά ήταν το Έσση-Κάσσελ, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια έγινε σημαντικό και εύπορο κράτος.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Αδελφοί Γκριμ έζησαν στο Κάσσελ και γράψαν τα περισσότερα από τα παραμυθια τους εκεί. Κατά την εποχή του Ναπολέοντα η πόλη το 1807 έγινε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βεστφαλίας, το πριγκιπάτο προσαρτήθηκε από την Πρωσία το 1866. Το 1870, μετά τη Μάχη του Σεντάν , Ναπολέων Γ στάλθηκε ως αιχμάλωτος στο Ανάκτορο του Βιλχελμσχόε (Wilhelmshöhe) πάνω από το Κάσσελ. Μετά τον δεύτερο πανκοσμιο πόλεμο η πόλη ήταν υποψηφια ως νέα πρωτεύουσα της δυτικής Γερμανίας, ενώ η πόλη ήταν κατάλληλη αλλα βρίσκοναν πόλη κοντά στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία. Λόγου τον πολλών διαθεσιμων μεγάρων αρκετές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας είχαν την έδρα τους στην πόλη. Μετά την έκθεση κηπουρικής Bundesgartenschau 1955 εγκαταστήθηκε και η έκθεση τέχνης documenta.

Όταν η ανατολική Γερμανία άνοιξε τα σύνορα της, η πόλη δέχθηκε προσφυγες που ρίξαν το βιοτικό επίπεδο, αλλα φέραν και μια νέα οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις. Η παραδοσιακή βιομηχανική πόλη κατάφερε να γίνει κέντρο ηλιακής και αιολικής ενέργειας επίσης και κέντρο ερευνας και τεχνολογίας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είχε μεγάλες ζημιες κατά την διάρκεια του δευτερου παγκοσμιου πολεμου. Η ανακατασκευή της πόλης ήταν μοντέρνα, αλλα με την διατήρηση όλων τον ιστορικών ανακτόρων προσωρινά ως ερείπια. Σήμερα το Κάσσελ θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μιας μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Τα κτίρια της δεκαετίας του 1950 είναι εξίσου διατηρητέα, ενώ από το 1960 και μετά άρχισε η ανακατασκευή των παλαιών κτιρίων.

Ανάκτορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά υπάρχουν δυο μεγάλα συγκροτήματα σχετικά με την ιστορία του πρώην πριγκιπάτου.

  • Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο είναι το Ανάκτορο του Βιλχελμσχόε (Schloss Wilhelmshöhe). Το παλάτι σήμερα εκθέτει την συλλογή πινάκων ζωγραφικής «Gemäldegalerie alter Meister» (Έκθεση Παλαιών Διδασκάλων) με έργα παλαιών γερμανικών καλλιτεχνών (Altdorfer, Άλμπρεχτ Ντύρερ) και διάσημων καλλιτεχνών του μπαρόκ όπως του Τιτσιάνο, Ρέμπραντ, Χαλς, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς. Το ιδιαιτερα μεγάλο πάρκο βρίσκεται στις όχθες ενός βουνού και τελειώνει στην κορυφή του με το Μνημείο του Ηρακλή (Herkulesmonument). Στην κορυφή υπάρχει και στάση λεωφορείου.
  • Το Ανάκτορο Ορανζερί (Orangerie) βρίσκεται επίσης σε ένα μεγάλο πάρκο. Στο κτίριο βρίσκεται σήμερα ένα πλανητάριο, μουσείο φυσικής και αστρονομίας (Astronomisch-Physikalisches Kabinett).

Αλλα αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Museum Fridericianum, σήμερα εκθεσιακός χορός τέχνης. Μπροστά από το κτίριο βρίκεται ενα δέντρο που το φύτεψε ο καλλιτέχνης Γιόζεφ Μπόις, και ήταν ένα απο τα 7000 δένδρα που είχαν τον σκοπό να μετατρέψουν την πόλη δασος.
  • Hessisches Landesmuseum. Eίναι ένα μουσείο αφιερώμενο στην ιστορία του κρατιδίου Έσση. Εκτός από αυτό περιέχει το μουσείο της ταπετσαρίας, και σε ένα παβιλον ένα μικρό μουσείιο βιομηχανικού σχεδιασμού.
  • Neue Galerie (Νέα Πινακοθήκη)- με συλλογές ζωγραφικής και γλυπτικής του 17ου αιώνα.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα τραμ στην κεντρική στάση Königsplatz

Η πόλη διαθέτει ένα δίκτυο τραμ, και συμπληρωματικά μερικές γραμμές λεωφορείων. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Kassel-Hauptbahnhof σήμερα είναι μονο τερματικός σταθμός για τοπικά τραίνα, ενώ ένας νέος σταθμός ονομάζεται Kassel-Wilhelmshöhe και εξυπηρετεί το πλείστον τα υπεραστικά τραίνα ICE.

Με το αεροδρόμιο Kassel-Waldau διέθετε ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα ένα αεροδρόμιο, οι φοβίες ότι ένα αεροδρόμιο θα εμπόδισαν την πολιτιστική σημασία της πόλης το νέο αεροδρόμιο Kassel-Calden ήταν πολύ μικρότερο και κατά το πλείστον για ιδιωτικά αεροσκάφη, η εξυπηρέτηση της πόλης γίνεται από Φρανκφούρτη ή Ανόβερο. Το 2013 εγκαινιάστηκε ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο με νέο αεροδιάδρομο διπλα στην τοποθεσία του παλαιού. Η χρήση προβλέπεται κατά το πλείστον για την τουριστική σεζόν.

Οδικώς βρίσκεται το Κάσσελ σε δυο κόμβους αυτοκινητοδρομων, στον σημαντικότερο άξονα από βορά προς νότο.

Εκπαίδευση και ερευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κάσσελ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Κάσσελ, το οποιο λειτουργεί το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την σχολη καλών τεχνών (Kunsthochschule).

Μέσα από τα πολυάριθμα κέντρα ερευνών βρίσκονται και δυο Fraunhofer Institut: Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (συστήματα ηλιακής ενέργειας και συστημάτων ενέργειας) και το Fraunhofer-Institut für Bauphysik (φυσική κατασκευής).

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η πόλη είναι διεθνώς γνωστη για τα ανάκτορά της, διαθέτει και υψηλού επιπέδου θέατρο. Το Κρατικό Θέατρο (Staatstheater) έχει τις ρίζες του στον δέκατο έκτο αιώνα, στην σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 1952.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάσσελ ήταν η έδρα τις βιομηχανίας Henschel που κατασκεύαζε τραίνα, φορτηγά, λεωφορεία αλλα και μηχανήματα. Ένα προϊόν της πρώην εταιρίας ήταν και το Transrapid. Μια επίσης γνωστη βιομηχανία ήταν η εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Fieseler. Στο προάστιο Μπάουναταλ (Baunatal) η Volkswagen κατασκευάζει διαφορικά και έχει και τις γενικές αποθήκες ανταλλακτικών του ομίλου της. Μαζί με τον δήμο Λοφέλντεν δημιούργησε στο Κάσσελ μια νέα βιομηχανική περιοχή

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αδελφοποιήσεις υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις[2]:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]