Κάρολος Γ΄ της Πάρμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κάρολος Γ΄ της Πάρμας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Ιανουαρίου 1823[1]
Φλωρεντία
Θάνατος27  Μαρτίου 1854[1]
Πάρμα
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
Συνθήκες θανάτουβασιλοκτονία
Τόπος ταφήςΒιαρέτζο
Χώρα πολιτογράφησηςDuchy of Lucca
Δουκάτο της Πάρμας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουίζα του Αρτουά (1845–άγνωστη τιμή)[2]
ΤέκναΜαργαρίτα της Πάρμας
Ροβέρτος Α΄ της Πάρμας
Αλίκη των Βουρβόνων-Πάρμας
Ερρίκος των Βουρβόνων-Πάρμας
ΓονείςΚάρολος Β΄ της Πάρμας και Μαρία Τερέζα της Σαβοΐας
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων-Πάρμας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας[3]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κάρολος Γ΄ (Carlo III di Parma, 14 Ιανουαρίου 1823 - 27 Μαρτίου 1854) ήταν δούκας της Πάρμα (1849 - 1854). Μοναδικός γιος του Καρόλου Λουδοβίκου της Πάρμας, Πρίγκηπα της Λούκκα, και της Μαρίας Θηρεσίας της Σαβοΐας.

Το πλήρες όνομά του ήταν Φερδινάνδος Κάρολος Ιωσήφ Μαρία Βίκτωρ Βαλτάσσαρ και ως την άνοδο του στο θρόνο του δουκάτου αποκαλείτο Κάρολος Φερδινάνδος.

Τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του έζησε στη Γερμανία, όπου τέθηκε υπό την εκπαίδευση του Ούγγρου ιερέα Σίγμοντ Ντεάκι. Έμαθε ιταλική ιστορία από τον Λάζαρο Πάπι, διευθυντή της βιβλιοθήκης της πόλης Λούκκα, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Στάλθηκε στο Τορίνο (1841) για στρατιωτική εκπαίδευση.

Τον Δεκέμβριο του 1847 πέθανε η αυτοκράτειρα Μαρία Λουίζα, οπότε και δικαιωματικά ο πατέρας του πήρε τον τίτλο του δούκα της Πάρμα. Αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά η επανάσταση ανάγκασε την οικογένεια των Βουρβόνων να εγκαταλείψει την πόλη. Ο Φερδινάνδος Κάρολος, αφού έμεινε αιχμάλωτος μερικούς μήνες σε Κρεμόνα και Μιλάνο, ελευθερώθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Μετά από μια σύντομη παραμονή στη Μάλτα, ταξίδευσε σε Νάπολη και Κρεμόνα, όπου συνάντησε τη σύζυγο του και έκαναν τον πρώτο τους γιο. Στη συνέχεια δραπέτευσε με τη σύζυγο του σε Αγγλία και Σκωτία.

Τον Αύγουστο του 1848, ο αυστριακός στρατός εισήλθε στη Νάπολη και την ανακατέλαβε, αλλά ο Φερδινάνδος Κάρολος με την οικογένεια του εξακολουθούσε να παραμένει στην Αγγλία, αφού στην περιοχή της Πάρμας διεξάγονταν μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αυστρίας και του Πεδεμοντίου.

Τον Μάρτιο του 1849, ο πατέρας του παραιτήθηκε υπέρ αυτού στον τίτλο του δούκα της Πάρμας, που πήρε τότε το όνομα Κάρολος Γ΄. Εισήλθε στην Πάρμα αλλά ανέλαβε επίσημα τη διοίκηση τον Αύγουστο.

Στις 26 Μαρτίου 1854, κάνοντας βόλτα στους δρόμους της Πάρμας, μαχαιρώθηκε από έναν μαινόμενο δραπέτη και πέθανε την επόμενη μέρα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 1845, ο Φερδινάνδος Κάρολος νυμφεύτηκε τη Λουίζα Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων (1819-1864), κόρη του Καρόλου Φερδινάνδου, Δούκα του Μπερρύ, στην Αυστρία. Παιδιά τους ήταν:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cecchini, Bianca Maria. La danza delle ombre: Carlo III di Borbone Parma, un regicidio nell'Italia del Risorgimento. Lucca: Istituto storico lucchese, 2001.
  • Franzè, Giuseppe. L'ultimo duca di Parma: potere, amministrazione e società dell'Ottocento. Modena: Artioli, 1984.
  • Myers, Jesse. Baron Ward and the Dukes of Parma. London: Longmans, Green, 1938.
  • Nettement, Alfred François. Madame la duchesse de Parme. Paris: J. Lecoffre, 1864.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11213.htm#i112125. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p11213.htm#i112125. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Ανακτήθηκε στις 2  Φεβρουαρίου 2019.