Ιωσήφ της Γκουαστάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωσήφ
δούκας της Γκουαστάλα
Περίοδος1729 - 1746
ΠροκάτοχοςΑντώνιος Φερδινάνδος
ΔιάδοχοςΜαρία-Θηρεσία και μετά
Κάρολος Γ΄
Γέννηση20 Μαρτίου 1690 (1690-03-20)
Θάνατος16 Αυγούστου 1746 (56 ετών)
ΣύζυγοςΕλεονώρα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Βήζενμπουργκ
ΟίκοςΓκοντζάγκα-Γκουαστάλα
ΠατέραςΒικέντιος
ΜητέραΜαρία-Βικτόρια Γκοντζάγκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Ιωσήφ, ιταλ. Giuseppe, (20 Μαρτίου 169016 Αυγούστου 1746) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα, ήταν δούκας της Γκουαστάλα (1729-1746), ο τελευταίος από τον Οίκο των Γκοντζάγκα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Βικέντιου δούκα της Γκουαστάλα και της Μαρίας-Βικτορίας Γκοντζάγκα, κόρης του Φερράντε Γ΄ δούκα της Γκουαστάλα. Αδελφή του ήταν η Ελεονώρα-Λουίζα, σύζυγος του Φραγκίσκου-Μαρία των Μεδίκων.[1]

Το 1714 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Αντώνιος-Φερδινάνδος ως δούκας της Γκουαστάλα, που όμως απεβίωσε το 1729 άτεκνος. Έτσι τον διαδέχθηκε ο Ιωσήφ ως δούκας της Γκουαστάλα. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Πολωνικής Διαδοχής το δουκάτο του κατελήφθη από τους Γάλλους (1734-38).

Το 1746 ο Ιωσήφ απεβίωσε άτεκνος. Η Ιταλία ήταν πάλι πεδίο πολέμων, αυτή τη φορά του Πολέμου για την Αυστριακή Διαδοχή (1700-1748) και η Αυστρία, ως επικυρίαρχος του δουκάτου, το κατέλαβε (1746-48).[2] Δύο έτη μετά, η Συνθήκη της Αίξ-Λα-Σαπέλ, συγχώνευσε το δουκάτο με το δουκάτο της Πάρμας και Πλακεντίας, τα οποία αποδόθηκαν στον Κάρολο Γ΄, μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελεονώρα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, κόρη του Λεοπόλδου δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Βήζενμπουργκ[3] Δεν απέκτησε απογόνους.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. O Φραντσέσκο-Μαρία ήταν γιος του Φερδινάνδου Β΄ μεγάλου δούκα της Τοσκάνης και αδελφός του Κόζιμο Γ΄ μεγάλου δούκα της Τοσκάνης.
  2. Το κατέλαβε η Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων.
  3. Ο Λεοπόλδος ήταν γιος του Φρειδερίκου δούκα του Σ.Χ.Σ.Βήζενμπουγκ, που ήταν γιος του Φιλίππου-Λουδοβίκου δούκα του Σ.Χ.Σ.Βίζενμπουργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giuseppe Gonzaga, Duke of Guastalla της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).