Ιμπρεσάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Με τον διεθνή θεατρικό όρο ιμπρεσάριος (ή ιμπρεσσάριος) χαρακτηρίζεται γενικά ο θεατρικός ή καλλιτεχνικός επιχειρηματίας που αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες την κάλυψη των εξόδων αναγνωρισμένης φήμης καλλιτεχνών, για την παρουσία τους και την εκτέλεση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Παλαιότερα ο επιχειρηματίας αυτός εκτός από τις μεγάλες προκαταβολές που θα έπρεπε να παρέχει για το "κλείσιμο" των καλλιτεχνών, με τους οποίους και συμβάλλονταν, έπρεπε και να επιστρατεύσει πλήθος άλλων υπαλλήλων και πρακτόρων (σήμερα καλλιτεχνικών ατζέντηδων) για το κλείσιμο θεάτρων, σταδίων κ.λπ. καθώς και τα έξοδα της προκαταρκτικής διαφήμισης των περιοδειών (tournées) του, και τα πρόσθετα έξοδα της όλης οργάνωσης.

Διάσημοι τέτοιοι ιμπρεσάριοι ήταν ο Μαυρίκιος Στρακόσι, που περιέφερε ανά την Ευρώπη και Αμερική τη διάσημη Σουηδή τραγουδίστρια Χριστίνα Νίλσον, ο Ούλμαν , απαράμιλλος διοργανωτής μεγάλων συναυλιών όπερας, ο Μαυρίκιος Γκράου ή Γκρο που άνοιξε τις πύλες της Αμερικής σε μεγάλους καλλιτέχνες, ο Σούρμαν για τον οποίο λέγεται πως σ΄ αυτόν οφείλουν την παγκόσμια φήμη τους η Σάρα Μπερνάρ, η Ελεονώρα Δούζε και η Αδελίνα Πάττη στην οποία είχε καταβάλει ένα εκατομμύριο φράγκα για 100 παραστάσεις, κ.ά.

Πολλές φορές ο όρος ταυτίζεται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή (μάνατζερ) ενός καλλιτέχνη ή συγκροτήματος, που βεβαίως βαρύνεται περισσότερο με την καλλιτεχνική παρουσία και αμοιβή και λιγότερο με την οργάνωση.