Ιβ Ζοζέφ ντε Κεργκελέν-Τρεμαρέκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιβ Ζοζέφ ντε Κεργκελέν-Τρεμαρέκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Yves Joseph de Kerguelen de Trémarec (Γαλλικά)
Γέννηση13  Φεβρουαρίου 1734[1][2][3]
Landudal
Θάνατος3  Μαρτίου 1797[1][2]
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναVictoire de Kerguelen
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςcontre-amiral
Πόλεμοι/μάχεςΕπταετής Πόλεμος
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιβ Ζοζέφ ντε Κεργκελέν-Τρεμαρέκ (Yves-Joseph de Kerguelen-Trémarec, 13 Φεβρουαρίου 1734 – 3 Μαρτίου 1797) ήταν εξερευνητής και αξιωματικός του Ναυτικού της Γαλλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λαντουντάλ της Φινιστέρ. Στη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, ο Τρεμαρέκ ήταν κουρσάρος, χωρίς όμως να σημειώσει πολλές επιτυχίες.

Το 1767 ταξίδεψε με πλοίο κοντά στο Ρόκολ ή Rokol. Παρότι δεν πλησίασε σε σημείο τέτοιο ώστε να το δει, ωστόσο φαίνεται να διέθετε ικανοποιητικές πληροφορίες αναφορικά με αυτό. Η θέση που κατέγραψε ο ίδιος ήταν μόνο 16 μίλια βορειότερα από την πραγματική του θέση και με ακρίβεια περιέγραψε την εμφάνισή του και τον όμορο ύφαλο της Ελένης, "Ανατολικά του Ρόκολ, ¼ λεύγες μακριά, υπάρχει ένας βυθισμένος βράχος πάνω από τον οποίο σπάνε τα κύματα".[5] Εν συνεχεία εξέδωσε έναν χάρτη της περιοχής το 1771.

Ανακάλυψη των Νήσων Κεργκελέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή του Ρόκολ, σε έκδοση του 1771

Στις αρχές του 1772 έπλευσε προς την περιοχή της Ανταρκτικής σε αναζήτηση της μυθικής Τέρα Αουστράλις, όπου ανακάλυψε τα απομονωμένα νησιά Κεργκελέν στα βόρεια της ηπείρου και κατέλαβε διάφορα εδάφη για τη Γαλλία. Συνοδός στο ταξίδι του ήταν ο φυσιοδίφης Ζαν Γκιγιόμ Μπριγκιέρ.

Στην αναφορά του προς το βασιλέα Λουδοβίκο ΙΕ΄, υπερεκτίμησε την αξία των Νήσων Κεργκελέν, με συνέπεια να σταλεί σε δεύτερη αποστολή στα τέλη του 1773 και ως τις αρχές του 1774, φθάνοντας ξανά στα Κεργκελέν. Ωστόσο, ήταν πια γνωστό ότι τα νησιά εκείνα δεν ήταν η Terra Australis. Μετά την επιστροφή του, ο Κεργκελέν-Τρεμαρέκ φυλακίστηκε.

Στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης θεωρήθηκε ότι ήταν θύμα του παλαιού καθεστώτος και αποκαταστάθηκε στη θέση του, ενώ έλαβε μέρος και στη Μάχη του Γκρουά. Πέθανε το 1797 έχοντας το βαθμό του Αντιναύαρχου και ως διοικητής του λιμανιού της Βρέστης.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yves-Joseph de Kerguelen-Trémarec της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).