Θοδωρής Βουτσικάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θοδωρής Βουτσικάκης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θοδωρής Βουτσικάκης (Ελληνικά)[1]
Γέννηση1 Ιουλίου 1988 (1988-07-01) (35 ετών)
Θεσσαλονίκη[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα[1]
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία2015–σήμερα
Όργαναφωνή
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 1988) είναι Έλληνας τραγουδιστής.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.[3] Αποφοίτησε με άριστα από την τάξη μονωδίας της Θάλειας Μαυρίδου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Παρακολούθησε με υποτροφία μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού και μουσικού θεάτρου στη σχολή του Andrew Loyd Webber Arts Educational Schools of London στην τάξη της Ceris Deverill και υποκριτικής με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Χρήστο Παπαστεργίου.

Εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 2014 με το άλμπουμ «Αισθηματική ηλικία» σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή με τον όποιον συνεργάζονται μέχρι σήμερα.

Διατηρεί επίσης μακρόχρονη συνεργασία με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Η σύμπραξη τους με τον οσκαρικό Ιταλό συνθέτη Νικόλα Πιοβάνι στο άλμπουμ «Όμορφη Ζωή» και η μεγάλη επιτυχία του ομότιτλου τραγουδιού  έκαναν τη φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη ευρύτερα γνωστή, ενώ μετρά ήδη πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό σε κατάμεστους και σημαντικούς συναυλιακούς χώρους.

Έχει τραγουδήσει επίσης το «Τυχερό Αστέρι» του Κωνσταντίνου Βήτα (Συλλογή «Στον Αέρα του Μελωδία») και το τραγούδι τίτλων στην επιτυχημένη σειρά «Ο Παράδεισος των Κυριών» σε μουσική Νίκου Τερζή και στίχους Νίκου Μωραΐτη.

Συμμετείχε στους δίσκους «Φλόγα που καίει» σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους Δημήτρη Λέντζου και “Aleli, De Creta a Buenos Aires” των Λουίς Μπόρντα - Γεωργία Βεληβασάκη.

Στο μουσικό θέατρο πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραστάσεις όπως, «Ερωτόκριτος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, «Οι Στοιχειωμένοι» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, “Moby Dick” παραγωγή του Onassis Culture σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, κ.α.

Άλλες συνεργασίες του μεταξύ άλλων είναι με τους: Σταύρο Ξαρχάκο, Νίκο Ξυδάκη, Μιχάλη Γκανά, Μαρία Φαραντούρη, Μάριο Φραγκούλη, Δάφνη Αλεξανδρή, Ντούλτσε Πόντες, VAYA CON DIOS, Ara Dinkjian, , Idan Raichel, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.α.

Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 7 ετών, όταν έγινε πρώτη φορά μέλος σε εκκλησιαστική παιδική χορωδία, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να μελετάει πιάνο και θεωρητικά.

Στο σχολείο συνέχισε την έντονη μουσική του δραστηριότητα μέσα και από τις γιορτές και τους μαθητικούς διαγωνισμούς.

Ο ίδιος λέει πως η πλούσια σε ακούσματα δισκοθήκη της οικογένειας του και η αγάπη του για το cinema επηρέασαν ιδιαίτερα την καλλιτεχνική του βάση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 voutsikakis.gr/about/. Ανακτήθηκε στις 7  Νοεμβρίου 2020.
  2. «Συντελεστές». Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Αρχική Σελίδα. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «Βουτσικάκης Θοδωρής - Εθνική Λυρική Σκηνή». ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2021.