Ηρόστρατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρόστρατος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἡρόστρατος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.[1]
Έφεσος
Θάνατος356 π.Χ.
Έφεσος
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcattle rancher
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςεμπρησμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ηρόστρατος ήταν αρχαίος Έλληνας, παροιμιώδης εμπρηστής από την Έφεσο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ζωή του Ηρόστρατου, εκτός από το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένα από τα κατώτερα μέλη της κοινωνίας της Εφέσου, δηλαδή ένας μή-Εφέσιος ή ακόμη και σκλάβος. [2] Όπως είχε δηλώσει, προκειμένου να μείνει το όνομά του στην Ιστορία, έφθασε στο σημείο να πυρπολήσει, το περίφημο Αρτεμίσιο, δηλαδή τον Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο. Κατά την παράδοση, όπως αναφέρουν στα λατινικά ο Κικέρων στο Περί φύσεως θεών (nat. deor. 2,69) και στο Περί μαντικής (div. 1,47), στα ελληνικά ο Πλούταρχος στους Παράλληλους Βίους (Αλέξανδρος, 3), την ίδια νύκτα της πυρπόλησης αυτής γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, δηλαδή στις 21 Ιουλίου του 356 π.Χ.

Οι Εφέσιοι τον συνέλαβαν και μετά από βασανισμό στον τροχό αυτός παραδέχτηκε την ενοχή του καθώς και τον λόγο για τον οποίον το έκανε, δηλαδή για να διαδοθεί το όνομά του σε όλον τον κόσμο. [3] Στην συνέχεια τον θανάτωσαν και απαγόρευσαν τη μνεία του, τιμωρώντας ακόμη και με θάνατο όποιον απλώς ανέφερε το όνομά του. Αυτό όμως διασώθηκε για να φτάσει τελικά μέσα στο έργο του Θεόπομπου Ελληνικά, ενώ αναφορές σε αυτόν, στηλιτεύοντας πάντα την ανόσια πράξη του, γίνονται μετέπειτα από πολλούς Έλληνες και Λατίνους αρχαίους συγγραφείς.

Σήμερα, στα Γερμανικά η λέξη Herostrat[4] δηλώνει τον εγκληματία που «διψά για δόξα», ενώ ο όρος Herostratic fame στην Αγγλική γλώσσα δηλώνει την «δόξα με κάθε μέσο».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. David S. Kidder· Noah D. Oppenheim (2010). The Intellectual Devotional Biographies. Rodale. ISBN 978-1594865138. 
  3. Valerius Maximus, Memorable deeds and sayings, 8. 14. 5: "A man was found to plan the burning of the temple of Ephesian Diana so that through the destruction of this most beautiful building his name might be spread through the whole world."Valerius Maximus, VIII.14.ext.5
  4. Herostrat - de.wiktionary.org, wissen.de, duden.de, dwds.de (στα γερμανικά)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ. 9ος, σ. 371.