Ευστράτιος Χριστοδούλου Αθανασιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευστράτιος Χριστοδούλου Αθανασιάδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ευστράτιος Χριστοδούλου Αθανασιάδης (Ελληνικά)
Γέννηση1875
Θάνατος1961
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής

Ο Ευστράτιος Χριστοδούλου Αθανασιάδης (1875-1961) Λέσβιος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1875, με καταγωγή από το Μπουρό Πλωμαρίου. Γιος του εμπόρου Χριστοδούλου Ε. Αθανασιάδη (αδελφού του βιομηχάνου, ευεργέτη του Πλωμαρίου Ιωάννη Ε. Αθανασιάδη) και της Πουλχερίας Λουκά. Ο Ευστράτιος Χρ. Αθανασιάδης ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια φοίτησε στη Χάλκη. Γράφει ποιήματα από νεαρή ηλικία τα οποία δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά της εποχής. Συνεχίζει τις σπουδές του στο εξωτερικό Λωζάνη (1892-1895). Επέστρεψε στη Μυτιλήνη για μια περίοδο όπου ανέβασε δύο θεατρικά έργα. Με την παρακίνηση του Δημητρίου Βερναρδάκη προς την οικογένειά του, ο Ευστράτιος Χριστοδούλου Αθανασιάδης αναχωρεί για το Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Σορβόννη και στο College de France. Επιδίδεται στην ποίηση και στο θέατρο. Εκδίδει στο Παρίσι το 1912 τη μοναδική συλλογή ποιημάτων του "Les Petites Elegies", και ανεβάζει δύο θεατρικά του έργα. Επιστρέφει στη Λέσβο μετά την απελευθέρωση του νησιού, όπου έχει έντονη πολιτική δράση. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής το 1915 με τον συνδυασμό των Φιλελευθέρων. Διορίζεται Νομάρχης στη Χίο. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Καλλιτεχνική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευστράτιος Χριστοδούλου Αθανασιάδης έγραψε ποιήματα στα ελληνικά και στα γαλλικά αποσπώντας ιδιαιτέρως ευνοϊκές κριτικές. Φίλος του Μιστράλ, ο οποίος του προτείνει τον τίτλο της πρώτης του ποιητικής συλλογής "Les Petites Elegies". Πολλά ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά της εποχής στη Σμύρνη, στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα στα "Παναθήναια". Ποιήματά του έχουν απαγγελθεί από διάσημους ηθοποιούς της εποχής στη Σορβόννη, στο θέατρο Τροκαντερό, και στη σκηνή της "Comedie Francaise", και έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα από τον Αντώνη Πρωτοπάτση. Θεατρικά του έργα παίχτηκαν στη Μυτιλήνη, Σάμο, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και στο Παρίσι. Πίστευε στη γλωσσική αναγέννηση και αγαπούσε τη δημοτική γλώσσα.

Ποιητικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • La France et La Grece (Η Γαλλία και η Ελλάδα), απαγγέλθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1918 στη Σορβόννη
  • Στο Θάνατο της Α.
  • Βραδινή Λύπη
  • Για Πάντα
  • "Les Petites Elegies ", ed. Georges Cres et Cie, Paris, 1912.
  • Lesbos (Λέσβος)

Θεατρικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθανασιάδης έγραψε αρκετά θεατρικά έργα . Το 1901 παίχτηκαν στη Μυτιλήνη δύο θεατρικά του έργα, κωμωδίες, το "Προίκες και Έρωτες" και "Έρωτος Μύθος". Το 1909 ανεβαίνει στη Σμύρνη το θεατρικό του έργο "Ανδρέας Ρώσσης" από τον θίασο Γεννάδη -Βερώνη. Έγραψε δύο θεατρικά στη γαλλική γλώσσα τα οποία ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές του Παρισιού. Το θεατρικό πολιτικό δράμα «La Jeune Turquie» (Η Νέα Τουρκία) που παίχτηκε το 1910 στο Theatre des Arts. Το θεατρικό έργο «Periandre» (Περίανδρος) και έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου του 1914 στη θεατρική σκηνή Theatre de l’ Odeon με μουσική του Andre Gadou (1885-1973), και τους ρόλους ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Eugene Silvain, Louise Silvain, Victor Magnat, Marcelle Frappa κ.ά . Μαζί με την Ελένη Σιφναίου έγραψε το θεατρικό έργο "Βέρα Ονταλέσκα".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φυλλάδιο για την επετειακή εκδήλωση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή, 8 Φεβρουαρίου 2014.
  • Ρ. Γκόλφης, περιοδικό «Ο ΝΟΥΜΑΣ», χρονιά ΙΖ, αριθ. 703, Σεπτέμβριος 1920
  • Περιοδικό «Παναθήναια» έτος ΙΑ΄, 1905
  • Π. Ζητουνιάτης «Μυτιλήνη-Εντυπώσεις και Αναμνήσεις», περιοδικό Παναθήναια, 1907
  • Μετάφραση Αντώνη Πρωτοψάλτη «Τα “Λυρικά” του Ε.Χ. Αθανασιάδη», Αιολικά Γράμματα,1971.