Ερρίκος ντε Λα Τρεμουάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερρίκος ντε Λα Τρεμουάγ)
Ερρίκος ντε Λα Τρεμουάλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henri de La Trémoille (Γαλλικά)
Γέννηση22  Δεκεμβρίου 1598[1][2]
Τουάρ
Θάνατος21  Ιανουαρίου 1674[1][2]
Τουάρ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία ντε Λα τουρ ντ'Ωβέρν[3]
ΤέκναΜαρία-Καρλόττα του Λα Τρεμουάλ
Ερρίκος Κάρολος ντε Λα Τρεμουάλ
Λουδοβίκος Μαυρίκιος ντε Λα Τρεμουάλ
ΓονείςΚλωντ ντε Λα Τρεμουάλ και Καρλόττα Βραβαντίνα του Νάσσαου
ΑδέλφιαΚαρλόττα Στάνλεϋ, κόμισσα του Ντέρμπυ
ΟικογένειαΟίκος ντε Λα Τρεμουάλ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ

Ο Ερρίκος ντε Λα Τρεμουάλ, γαλλ.: Henri de La Trémoille (22 Δεκεμβρίου 1598 – 21 Ιανουαρίου 1674) ήταν 3ος δούκας τού Τουάρ (Thouars), 2ος δούκας του Λε Τρεμουάλ και πρίγκιπας τού Ταλμόν (Talmond) και τού Tάραντα. Ήταν γιος του Κλωντ ντε Λα Τρεμουάλ και της συζύγου του, Καρλόττας-Βραβαντίνας τού Νάσσαου, και απόγονος του μεσαιωνικού στρατηγού Λουδοβίκου Β΄ ντε Λα Τρεμουάλ.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας τού Λα Τρεμουάγ, Κλωντ, είχε προσηλυτιστεί στον Προτεσταντισμό κατά τη διάρκεια των Γαλλικών Θρησκευτικών Πολέμων, αλλά ο Λα Τρεμουάλ ασπάστηκε τον Καθολικισμό την εποχή που ο καρδινάλιος Ρισελιέ και ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ κατέστειλαν την εξέγερση των Ουγενότων στην πολιορκία της Λα Ροσέλ το 1628. Η γυναίκα του έστειλε τα παιδιά στους συγγενείς της στην Ολλανδία, φροντίζοντας να ανατραφούν ως Καλβινιστές. Αυτή διατηρούσε επίσης μία μεταρρυθμισμένη αυλή με εκκλησιαστικές υπηρεσίες, κάτι που ανεχόταν ο σύζυγός της.

Μετά την πολιορκία, ο Λα Τρεμουάλ συνέχισε να υπηρετεί στον γαλλικό στρατό, τραυματιζόμενος σε μάχη στην Ιταλία. Μετά από εκείνη την εκστρατεία, ο Λα Τρεμουάλ μεταπήδησε σε πολιτική σταδιοδρομία.

Το 1668, ο Ερρίκος προσβλήθηκε από ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) και άφησε τη διακυβέρνηση τού δουκάτου του στον μεγαλύτερο γιο του. Απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου 1674, σε ηλικία εβδομήντα πέντε ετών, και τάφηκε στο Τουάρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του, Μαρία ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, το 1619. Ήταν κόρη τού Ερρίκου, δούκα τού Μπουγιόν, και της δεύτερης συζύγου του, κόμισσας Eλισάβετ τού Νάσσαου. Απέκτησαν πέντε παιδιά:

Καταγωγή και αξιώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λα Τρεμουάλ ήταν ο κληρονόμος και διάδοχος τού Φρειδερίκου της Νάπολης και της πρώτης συζύγου του Άννας της Σαβοΐας και διαδέχθηκε τις διεκδικήσεις των βασιλέων της Κύπρου για τον τίτλο τού βασιλιά της Ιερουσαλήμ, όταν απεβίωσε ο πατέρας του. Ήταν ο κληρονόμος και διάδοχος της Άννας της Σαβοΐας, της οποίας η κόρη Καρλόττα έγινε το 1499 de jure (τιτουλάριος) κληρονόμος της διεκδίκησης των βασιλέων της Κύπρου στον θρόνο της Ιερουσαλήμ. Δεδομένου ότι ο Φρειδερίκος Δ΄ ήταν ο δεύτερος γιος της Ισαβέλλας τού Κλερμόν και τού Φερδινάνδου Α΄ της Νάπολης, διαδέχθηκε επίσης τις διεκδικήσεις των Μπριέν για το βασίλειο της Ιερουσαλήμ τού μακρινού εξαδέλφου του Ιωάννη-Καζιμίρ της Πολωνίας κατά το τέλος τού τελευταίου το 1672, ενώνοντας τις διαδοχές των Μπριέν και της Κύπρου. στο de jure στέμμα της Ιερουσαλήμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 GeneaStar. dehenri0.
  2. 2,0 2,1 2,2 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00004122.
  3. p717.htm#i7163. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.