Ερνέστος Β΄ του Μπράουνσβαϊγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνέστος Β'
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ
Περίοδος1592 - 1611
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος
ΔιάδοχοςΧριστιανός
Γέννηση31 Δεκεμβρίου 1564
Θάνατος2 Μαρτίου 1611 (46 ετών)
ΟίκοςΓουέλφων-Αννόβερου
ΠατέραςΓουλιέλμος ΣΤ΄
ΜητέραΔωροθέα Ολδενβούργου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερνέστος Β΄ (31 Δεκεμβρίου 1564 - 2 Μαρτίου 1611) από τον Οίκο των Γουέλφων-Αννόβερου, ήταν πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ, που είναι μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ.

Βιογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γουλιέλμου ΣΤ΄ και της Δωροθέας Ολδενβούργου, κόρης του Χριστιανού Γ΄, βασιλιά της Δανίας. Σπούδασε στο Βίτενμπεργκ, στη Λειψία και στο Στρασβούργο, αλλά επέστρεψε στο Τσέλλε διότι χειροτέρευε η υγεία του πατέρα του. Όταν αυτός απεβίωσε το 1592, ο Ερνέστος Β΄ ανέλαβε πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ. Αν και αρχικά συμφωνήθηκε με τον αδελφό του και τους ευγενείς να μείνει μόνο 8 έτη, αργότερα συμφωνήθηκε να παραμείνει περαιτέρω.

Προσπάθησε να βελτιώσει τα οικονομικά του πριγκιπάτου και της οικογένειας, μια και ο πατέρας του είχε αφήσει χρέη. Το 1610 συμφωνήθηκε στο Τσέλλε από την οικογένεια να μην διαιρούνται οι γαίες του πριγκιπάτου, πράγμα που επικύρωσε ο Ματθίας των Αψβούργων, βασιλιάς της Γερμανίας.

Απεβίωσε το 1611 και τον διαδέχθηκε ο επόμενος αδελφός του Χριστιανός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • William Sauer (1877), "Ernst II., Herzog von Braunschweig-Lüneburg", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 6, Leipzig: Duncker & Humblot, p. 261
  • www.Welfen.de

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]