Ερνέστος Αύγουστος Β΄ του Ανοβέρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνέστος Αύγουστος Β΄
Διάδοχος του Αννοβέρου
Δούκας του Κάμπερλαντ
1878-1919 (νόμιμα),
1919-1923 (τιτουλάριος)
Ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄ (όρθιος) με τον πατέρα του Γεώργιο Ε΄ (δεξιά).
Βασιλιάς του Αννοβέρου (τιτουλάριος)
Περίοδος1878 - 1923
ΠροκάτοχοςΓεώργιος Ε΄ του Ανοβέρου
ΔιάδοχοςΕρνέστος Αύγουστος Γ΄
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ (τιτουλάριος)
Περίοδος1884 - 1913
ΠροκάτοχοςΓεώργιος Ε΄ του Ανοβέρου
ΔιάδοχοςΕρνεστος Αύγουστος Γ΄
Γέννηση21 Σεπτεμβρίου 1845
Αννόβερο, Κάτω Σαξονία
Θάνατος14 Νοεμβρίου 1923 (78 ετών)
Γκμούντεν, Αυστρία
ΣύζυγοςΤύρα των Γκλύξμπουργκ
ΕπίγονοιΜαρία Λουίζα
Γεώργιος Γουλιέλμος
Αλεξάνδρα
Όλγα
Χριστιανός
Ερνέστος Αύγουστος ΄
Πλήρες όνομα
   Ερνέστος Αύγουστος Γουλιέλμος Αδόλφος Γεώργιος Φρειδερίκος
ΟίκοςΓουέλφων-Αννοβέρου
ΠατέραςΓεώργιος Ε΄ του Αννοβέρου
ΜητέραΜαρία της Σαξονίας-Άλτενμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄ (Ernst August II., 21 Σεπτεμβρίου 1845 - 14 Νοεμβρίου 1923) ήταν δούκας του Κάμπερλαντ, πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου, τιτουλάριος βασιλιάς του Αννοβέρου και διεκδικητής δούκας του Μπράουνσβαϊγκ. Ανήκε σε νεότερο κλάδο του Οίκου των Γουέλφων, αυτόν των Γουέλφων-Ανοβέρου. Επειδή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε το μέρος της Γερμανίας, η Βρετανία του στέρησε τον τίτλο του δούκα του Κάμπερλαντ και του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αρίθμησή του ως Β΄ αναφέρεται σε όλους τους τίτλους του.

Τα πρώτα έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερνέστος Αύγουστος Γουλιέλμος Αδόλφος Γεώργιος Φρειδερίκος ήταν γιος του Γεωργίου Ε΄ του Αννοβέρου και της Μαρίας των Βέττιν, κόρης του Ιωσήφ της Σαξονίας-Άλτενμπουργκ. Ο πατέρας τού Γεωργίου Ε΄, Ερνέστος Αύγουστος Α΄, ως νεότερος γιος του Γεωργίου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε τον τίτλο του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου και του δούκα του Κάμπερλαντ, τίτλοι που κληρονομούσε ο πρωτότοκος κάθε φορά γιος. Όταν ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄ ήταν 19 ετών, ο πατέρας του στον Αυστο-Πρωσικό πόλεμο πήρε το μέρος της Αυστρίας. Τότε ο Γουλιέλμος της Πρωσίας κατέλαβε το Αννόβερο, προσαρτώντας το. Ο πατέρας του πήρε την οικογένειά του και ζούσε εξόριστος στο Χίετσινγκ της Αυστρίας, περνώντας αρκετό χρόνο στο Παρίσι ή ταξιδεύοντας. Συνέστησε τη Λεγεώνα των Γουέλφων και τη διατηρούσε με δικά του έξοδα ως το 1870. Όταν απεβίωσε το 1878, ο γιος του Ερνέστος Αύγουστος Β΄ τον διαδέχθηκε και στον τίτλο του βασιλιά του Αννοβέρου.

Ο τίτλος του δούκα του Μπράουνσβαϊγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1875 επισκέφθηκε τον 2ο εξάδελφό του Αλβέρτο Εδουάρδο, Πρίγκηπα της Ουαλίας, και συνάντησε την σύζυγό του Αλεξάνδρα της Δανίας και την αδελφή της Τύρα, την οποία ερωτεύθηκε. Παντρεύτηκαν τρία έτη αργότερα στο Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ της Κοπεγχάγης. Η Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου τον έχρισε συνταγματάρχη (1876), ιππότη του Τάγματος της Περικνημίδος (1878), ταξίαρχο (1886), υποστράτηγο (1892) και στρατηγό (1898). Ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄, που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το βασίλειο του Αννοβέρου, εγκαταστάθηκε στο Γκμούντεν της Αυστρίας, κοντά στα σύνορα.

Το 1884 απεβίωσε ο μακρινός συγγενής[1] του Γουλιέλμος του Μπράουνσβαϊγκ, τελευταίος του κύριου κλάδου των Γουέλφων και ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄, που ανήκε στο νεότερο κλάδο των Γουέλφων-Αννοβέρου, έγινε ο πρεσβύτερος των Γουέλφων και διάδοχος στο δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ. Ο Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας δεν το επέτρεψε. Στο δουκάτο ορίστηκε επιτροπή να αποφασίσει τον αντιβασιλέα. Ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄ πάντως πρόσθεσε τον τίτλο του δούκα του Μπράουνσβαϊγκ. Η Γερμανική Γερουσία (Ράιχσρατ) φοβόταν ότι αν ερχόταν στο δουκάτο, θα διεκδικούσε το βασίλειο του Αννοβέρου και θα κατέστρεφε την ειρήνη στη χώρα. Πίεσε την επιτροπή και έτσι στο δουκάτο ορίστηκε αντιβασιλέας ο Αλβέρτος της Πρωσίας, συγγενής του Αυτοκράτορα. Η διένεξη κράτησε 29 έτη· εν τω μεταξύ απεβίωσε ο Αλβέρτος το 1906 και τον αντικατέστησε ο Ιωάννης Αλβέρτος του Μεκλεμβούργου.

Η συμφιλίωση με τη Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιος του, Ερνέστος Αύγουστος, ζήτησε να νυμφευτεί τη Βικτωρία Λουίζα, μοναχοκόρη του Γουλιέλμου Β΄. Το 1913 συμφωνήθηκε ο γαμπρός να εγκαταλείψει το δικαίωμά του στο θρόνο του Αννοβέρου και να είναι σύμμαχος της Γερμανίας· σε αντάλλαγμα ο Γουλιέλμος Β΄ του απέδωσε το δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ, ελευθέρωσε δύο Βρετανούς κατασκόπους, έχρισε τον Ερνέστο Αύγουστο Β΄ ιππότη του Τάγματος του Μέλανος Αετού και κάλεσε την ευρύτερη οικογένεια του Χοεντσόλλερν και πολλούς ηγεμόνες της Ευρώπης, συνολικά 1200 άτομα. Ήταν η μεγαλύτερη συνάθροιση εστεμμένων από την Ενοποίηση της Γερμανίας ως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Μπράουνσβαϊγκ. Η συμμετοχή του γιού του με τη Γερμανία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε τη Βρετανία να σβήσει το όνομά του από τη δέλτο του Τάγματος της Περικνημίδος (1915), παύθηκε από πρίγκιπας της Βρετανίας (1917) και από δούκας του Κάμπερλαντ (1917). Το 1918 ο Γουλιέλμος Β΄ εξορίστηκε στην Ολλανδία και οι τίτλοι των δουκών, κά στη Γερμανία καταργήθηκαν.

Απεβίωσε από καρδία το 1923 στο Γκμούντεν της Αυστρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του Τύρα των Γκλύξμπουργκ, κόρη του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας και της Λουίζας της Έσσης-Κάσσελ, είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ο Γουλιέλμος ήταν 7ος εξάδελφος του Ερνέστου-Αύγουστου Α΄, παππού του Ερνέστου-Αύγουστου Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The London Gazette: no. 24330, p. 3186, 26 May 1876
  • Marks of Cadency in the British Royal Family

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]