Επιχείρηση Νόρθγουντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Επιχείρηση Northwoods)
Μνημόνιο Επιχείρηση Νόρθγουντς (13 Μαρτίου 1962) [1]
Ο Στρατηγός Λίμαν Λέμνιτζερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής ως Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου

Η Επιχείρηση Νόρθγουντς (αγγλικά: Operation Northwoods‎‎) ήταν προτεινόμενη επιχείρηση προβοκάτσιας εναντίον Αμερικανών πολιτών που ξεκίνησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Μικτό Επιτελείο Άμυνας (Joint Chiefs of Staff) της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1962. Οι προτάσεις απαιτούσαν την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) ή άλλους πράκτορες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να οργανώσουν και να διαπράξουν πραγματικές τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, [2]κατηγορώντας με αυτόν τον τρόπο την κουβανική κυβέρνηση και να τις χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Κούβας.

Οι δυνατότητες που περιγράφονται στο μνημόνιο περιελάμβαναν την πιθανή δολοφονία Κουβανών μεταναστών, βύθιση πλοίων με Κουβανούς προσφύγες στην ανοιχτή θάλασσα,[2] αεροπειρατεία για να καταρριφθεί ή να δοθεί η εντύπωση ότι καταρρίφθηκε, [2] ανατίναξη αμερικανικού πλοίου και ενορχήστρωση βίαιων τρομοκρατικών ενεργειών σε πόλεις των ΗΠΑ.[3]. Ωστόσο οι προτάσεις απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι.[4][5][6]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε αναλάβει την εξουσία στην Κούβα το 1959 και άρχισε να επιτρέπει στους κομμουνιστές να εισέλθουν στη νέα κουβανική κυβέρνηση, εθνικοποιώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και βελτιώνοντας τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση, προκαλώντας την ανησυχία του αμερικανικού στρατού λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Η επιχείρηση πρότεινε τη δημιουργία δημόσιας υποστήριξης για έναν πόλεμο κατά της Κούβας κατηγορώντας την για τρομοκρατικές ενέργειες που θα διαπράττονταν στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. [1] Για το σκοπό αυτό, οι προτάσεις της Επιχείρησης Northwoods συνιστούσαν ενέργειες όπως αεροπειρατεία και βομβαρδισμοί που ακολουθήθηκαν από την εισαγωγή ψευδών αποδεικτικών στοιχείων που θα ενέπλεκαν την κουβανική κυβέρνηση.

Το μνημόνιο ανέφερε:

Αρκετές άλλες προτάσεις συμπεριλήφθηκαν στην Επιχείρηση Northwoods, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ή προσομοιωμένων ενεργειών εναντίον διαφόρων στρατιωτικών και πολιτικών στόχων των ΗΠΑ. Η επιχείρηση συνέστησε την ανάπτυξη μιας «κομμουνιστικής κουβανικής εκστρατείας τρομοκρατίας στην περιοχή του Μαϊάμι, σε άλλες πόλεις της Φλόριντα και ακόμη και στην Ουάσιγκτον», η οποία περιελάμβανε τον βομβαρδισμό των ίδιων των πολιτικών στόχων, για την οποία έπρεπε να κατηγορηθεί η «ανεύθυνη» κουβανική κυβέρνηση για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα του Φιντέλ Κάστρο και παραπληροφόρηση του αμερικανικού κοινού.

Το σχέδιο συντάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο, υπογράφηκε από τον Αρχηγό Λίμαν Λέμνιτζερ και στάλθηκε στον Υπουργό Άμυνας. Αν και μέρος του αντικομμουνιστικού κουβανικού προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης , η Επιχείρηση Northwoods δεν έγινε ποτέ επίσημα αποδεκτή, παρότι εγκρίθηκε από το Μικτό Επιτελείο, αλλά στη συνέχεια απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι. Καμία από τις προβοκατόρικες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιήθηκε υπό την αιγίδα των προτάσεων της Επιχείρησης Northwoods.

Προέλευση και δημόσια κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια πρόταση της Επιχείρησης Νόρθγουντς παρουσιάστηκε σε ένα μνημόνιο με τίτλο "Justification for US Military Intervention in Cuba," μια άκρως απόρρητη συλλογή σχεδίων μνημονίων που γράφτηκαν από το Υπουργείο Άμυνας και το Μικτό Επιτελείο Άμυνας.[1] Το μνημόνιο παρουσιάστηκε από το Μικτό Επιτελείο στον Υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ ΜακΜακναμάρα στις 13 Μαρτίου 1962 ως προκαταρκτική υποβολή για σκοπούς σχεδιασμού.

Οι Αρχηγοί του Μικτού Επιτελείου συνέστησαν να τους ανατεθούν τόσο οι μυστικές όσο και οι φανερές πτυχές οποιασδήποτε τέτοιας επιχείρησης. Το απόρρητο έγγραφο δημοσιοποιήθηκε αρχικά στις 18 Νοεμβρίου 1997, από το Συμβούλιο Αναθεώρησης Καταγραφών για τη Δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι του 1992,[7] μια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ που επιβλέπει την δημοσίευση των κυβερνητικών αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι [8][9] Συνολικά 1.521 σελίδες των απόρρητων στρατιωτικών αρχείων που κάλυπταν την περίοδο από το 1962 έως το 1964 αποχαρακτηρίστηκαν ταυτόχρονα από το εν λόγω Συμβούλιο Αναθεώρησης.

Το Παράρτημα "Appendix to Enclosure A" του μνημονίου Νόρθγουντς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας (National Security Archive) στις 6 Νοεμβρίου 1998 σε μια κοινή επιχείρηση με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ως μέρος της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ του Ψυχρού Πολέμου του 1998 [10][11] — και συγκεκριμένα, ως μέρος τεκμηρίωσης στο «Επεισόδιο 10: Κούβα», το οποίο προβλήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1998.[12] Το "Appendix to Enclosure A" είναι το τμήμα του μνημονίου που περιέχει τις προτάσεις για την εμφάνιση προβοκατόρικων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το μνημόνιο Νόρθγουντς δημοσιεύτηκε διαδικτυακά σε πιο ολοκληρωμένη μορφή, συμπεριλαμβανομένων των εξωφύλλων υπομνημάτων, από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας στις 30 Απριλίου 2001.[13]

Προκλήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαντώντας στο αίτημα για μια προσχηματική στρατιωτική επέμβαση από τον Αρχηγό Επιχειρήσεων του Προγράμματος Μανγκούστα, Στρατηγού Έντουαρντ Λάνσντεϊλ, το μνημόνιο απαριθμούσε μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων προβοκατορικών ενεργειών, και περιέγραφε σχέδια, τα οποία οι συντάκτες του πίστευαν ότι θα συγκέντρωναν δημόσια και διεθνή υποστήριξη για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το σχέδιο προέβλεπε τη λήψη πολλών μέτρων σε μια προσπάθεια να προκληθεί η Κούβα σε μια ενέργεια εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια να κατηγορήθει για «εχθρότητες» που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ εναντίον της δικής τους στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο.

Δεδομένου ότι θα φαινόταν επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί η νόμιμη πρόκληση ως βάση για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα, ένα σχέδιο κάλυψης και εξαπάτησης, για να συμπεριληφθούν οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως αυτές που είχαν αναπτυχθεί σε απάντηση στο Task 33c, θα μπορούσε να εκτελεστεί ως αρχική προσπάθεια στο να προκαλέσει αντιδράσεις της Κούβας. Θα τονίζονταν η παρενόχληση και οι παραπλανητικές ενέργειες για να πειστούν οι Κουβανοί για μια επικείμενη εισβολή. Η στρατιωτική μας στάση καθ' όλη την εκτέλεση του σχεδίου θα επιτρέψει μια ταχεία αλλαγή από άσκηση σε επέμβαση, εάν η κουβανική απάντηση δικαιολογείται.

Η επιχείρηση περιλάμβανε:

  1. Μια σειρά από καλά συντονισμένα επεισόδια που θα πραγματοποιηθούν μέσα και γύρω από το Γκουαντάναμο για να φανεί ότι έγιναν από εχθρικές κουβανικές δυνάμεις.[14] Σαμποτάζ και ανατίναξη της αποθήκης πολεμοφοδίων της βάσης, με σημαντικές υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν εκτελώντας επιθετικές επιχειρήσεις για την εξασφάλιση τροφοδοσίας νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καταστρέφοντας πυροβολαρχίες και θέσεις όλμων που απειλούσαν τη βάση.
  2. Πρόκληση αμερικανικού ναυαγίου στα χωρικά ύδατα της Κούβας (κατά το πρότυπο της εσκεμμένης ανατίναξης του αμερικανικού πολεμικού Maine στην Κούβα το 1898 με 266 νεκρούς που προκάλεσε την αμερικανική επέμβαση εναντίον της Ισπανίας). Το πλοίο θα είναι άδειο και τηλεκατευθυνόμενο. Η έκρηξη θα είναι ορατή από την Αβάνα ή το Σαντιάγκο, ώστε να υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Τα σωστικά συνεργεία θα σπεύσουν άμεσα ώστε να πιστοποιηθεί η ύπαρξη απωλειών. Ο κατάλογος των θυμάτων θα δημοσιευτεί στον Τύπο και θα οργανωθούν ψεύτικες κηδείες για να προκληθεί αγανάκτηση. Η επιχείρηση θα άρχιζε, όταν θα βρίσκονταν στην επιλεγμένη ζώνη κουβανέζικα πλοία και αεροπλάνα για να αποδοθεί σ’ αυτά η επίθεση.
  3. Τρομοκράτηση των κουβανών εξόριστων με εκρήξεις εναντίον τους στο Μαϊάμι και την Ουάσιγκτον. Σύλληψη δήθεν πρακτόρων της Κούβας για να εξασφαλιστούν ομολογίες και κατάσχεση ψεύτικων προκατασκευασμένων ενοχοποιητικών ντοκουμέντων και διανομή τους στον Τύπο.
  4. Κινητοποίηση των γειτόνων της Κούβας, κάνοντας τους να πιστέψουν ότι κινδυνεύουν από εισβολή. Ένα ψεύτικο κουβανέζικο αεροπλάνο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βομβάρδίσει τη νύχτα τη Δομινικανή Δημοκρατία ή κάποιο άλλο κράτος της περιοχής. Οι βόμβες που θα χρησιμοποιούνταν θα «αποδεικνυόταν» ότι ήταν σοβιετικής κατασκευής.

Σχετικές προτάσεις: Επιχείρηση Μανγκούστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρατηγός Έντουαρντ Λάνσντεϊλ, διοικητής του αντι-Κουβανικού προγραμμάτος Επιχείρηση Μανγκούστα

Εκτός από την Επιχείρηση Νόρθγουντς, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιχείρηση Μανγκούστα το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε μια σειρά από παρόμοιες προτάσεις για ενέργειες που έπρεπε να ληφθούν κατά του κουβανικού καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο.

Δώδεκα από αυτές τις προτάσεις προέρχονται από ένα υπόμνημα της 2ας Φεβρουαρίου 1962 με τίτλο «Πιθανές ενέργειες για πρόκληση, παρενόχληση ή διαταραχή της Κούβας», γραμμένο από τον στρατηγό Γουίλιαμ Κρέιγκ και υποβλήθηκε στον Στρατηγό Έντουαρντ Λάνσντεϊλ, τον διοικητή του προγραμμάτος Επιχείρηση Μαγκούστα.[6][9]

Το μνημόνιο περιγράφει την Επιχείρηση Μπίνγκο (αγγλ.: Operation Bingo), ένα ψεύτικο σχέδιο για τη «δημιουργία ενός περιστατικού που θα μοιάζει με επίθεση σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Κούβα, παρέχοντας έτσι μια δικαιολογία για τη χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης για την ανατροπή της τρέχουσας κυβέρνησης της Κούβας».

Περιλαμβάνει επίσης την Επιχείρηση Βρώμικο Κόλπο (αγγλ.: Operation Dirty Trick), μια άλλη ψεύτικη συνωμοσία για να κατηγορήσει τον Κάστρο εάν η επανδρωμένη διαστημική πτήση Mercury του 1962 που μετέφερε τον Τζον Γκλεν συνετρίβη, λέγοντας: «Ο στόχος είναι να παρέχουμε αμετάκλητη απόδειξη ότι, εάν η επανδρωμένη πτήση τροχιάς του Mercury αποτύχει, το σφάλμα θα οφείλεται στους Κομμουνιστές και άλλους Κουβανούς». Συνεχίζει, «Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με την παραγωγή διαφόρων αποδεικτικών στοιχείων που θα αποδεικνύουν ηλεκτρονικές παρεμβολές εκ μέρους των Κουβανών».

Ακόμη και όταν ο στρατηγός Λέμνιτζερ έχασε τη δουλειά του ως επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου , οι άλλοι Αρχηγοί εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν προβοκατόρικες επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι το 1963. Ένα διαφορετικό έγγραφο της πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε το 1963 συζητούσε ένα σχέδιο για να εμφανιστεί ότι η Κούβα είχε επιτεθεί σε μέλος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να μπορέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αντεπιτεθούν. Το έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ λέει για ένα από τα σενάρια: «Μια επινοημένη «κουβανική» επίθεση σε ένα μέλος του ΟΑΚ θα μπορούσε να δημιουργηθεί και το κράτος που δέχεται την επίθεση θα μπορούσε να παροτρυνθεί να λάβει μέτρα αυτοάμυνας και να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και του ΟΑΚ.» [15]

Το σχέδιο εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι με αυτή την ενέργεια, «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σχεδόν σίγουρα να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη των δύο τρίτων μεταξύ των μελών του ΟΑΚ για συλλογική δράση κατά της Κούβας».[16][17]

Μεταξύ των εθνών που περιλαμβάνονται που οι Αρχηγοί του Μικτού Επιτελείου πρότειναν ως στόχους για μυστικές επιθέσεις ήταν η Τζαμάικα και το Τρινιντάντ Τομπάγκο. Δεδομένου ότι και οι δύο ήταν μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, οι Αρχηγοί ήλπιζαν ότι επιτιθέμενοι μυστικά και στη συνέχεια κατηγορώντας ψευδώς την Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να υποκινήσουν τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει έναν πόλεμο εναντίον του Κάστρο.[16]

Όπως σημείωσε η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ:

«Οποιαδήποτε από τις επινοημένες καταστάσεις που περιγράφονται παραπάνω είναι εγγενώς εξαιρετικά επικίνδυνη στο δημοκρατικό μας σύστημα στο οποίο η ασφάλεια μπορεί να διατηρηθεί, εκ των υστέρων, με πολύ μεγάλη δυσκολία. Εάν πρέπει να ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία μιας επινοημένης κατάστασης, θα πρέπει να είναι μια κατάσταση στην οποία η συμμετοχή του προσωπικού των ΗΠΑ περιορίζεται μόνο στο μυστικό προσωπικό με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Αυτό υποδηλώνει το ανέφικτο της χρήσης στρατιωτικών μονάδων για οποιαδήποτε πτυχή της επινοημένης κατάστασης».[16]

Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ πρότεινε ακόμη και την μυστική πληρωμή ενός ατόμου στην κυβέρνηση του Κάστρο για να οργανώσει μια ψεύτικη επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών: «Ο μόνος τομέας που θα έπρεπε να εξεταστεί τότε θα ήταν να δωροδοκηθεί ένας από τους υφιστάμενους διοικητές του Κάστρο για να ξεκινήσει μια επίθεση στη Βάση του Αμερικανικού Ναυτικού στο Γκουαντάναμο».[16]

Αντίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1963 ο Πρόεδρος Κένεντι έδωσε την αξιομνημόνευτη ομιλία του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, προσφέροντας ένα κλαδί ελιάς στη Σοβιετική Ένωση με τη μορφή μιας μονομερούς πρότασης Μερικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών.

Ο Κένεντι απέρριψε την πρόταση του Νόρθγουντς. Στο μνημόνιο JCS/Pentagon, ένα σημείωμα του Λάνσντεϊλ με τίτλο ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 1962, αναφέρει: «Ο στρατηγός Λέμνιτζερ σχολίασε ότι ο στρατός είχε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την επέμβαση των ΗΠΑ ως πρόσχημα είτε για επιθέσεις σε αεροσκάφη των ΗΠΑ είτε για μια κουβανική ενέργεια στη Λατινική Αμερική για την οποία θα μπορούσαμε να ανταποδώσουμε.»[18] Η πρόταση στάλθηκε για έγκριση στον υπουργό άμυνας, Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Νόρθγουντς, ο Κένεντι απομάκρυνε τον Λέμνιτζερ από επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου, αν και έγινε Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο του 1963. Οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ο Κένεντι συνομιλούσε με την Κούβα και ο Πρόεδρος γινόταν όλο και πιο αντιδημοφιλής με τον στρατό. Ένα ρήγμα είχε ήδη δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των διαφωνιών του Κένεντι με τους αρχηγούς των υπηρεσιών για την Κρίση των πυραύλων της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 και αναζωπυρώθηκε ξανά με την ανακοίνωσή του στις 10 Ιουνίου 1963 για μια μονομερή Συνθήκη Απαγόρευσης Δοκιμών των ΗΠΑ.

Η φυσική τεκμηρίωση για την Επιχείρηση Northwoods αποχαρακτηρίστηκε μέσω του Νόμου Συλλογής Καταγραφών για τη Δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι του 1992. Αυτή η πράξη αποχαρακτήρισε συνολικά τέσσερα εκατομμύρια έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Northwoods, και έγινε διαθέσιμη μέσω των Εθνικών Αρχείων στο Κολλέγιο Παρκ του Μέριλαντ. Ωστόσο, η δημόσια γνώση της Επιχείρησης Northwoods ήρθε μόλις το 2001 με την κυκλοφορία του βιβλίου "Body of Secrets" του συγγραφέα Τζέιμς Μπάμφορντ.[19]

Στις 3 Αυγούστου 2001, η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Δύναμης της Κούβας (το κύριο νομοθετικό σώμα της Δημοκρατίας της Κούβας) εξέδωσε μια δήλωση αναφερόμενη στην Επιχείρηση Νόρθγουντς και στην Επιχείρηση Μανγκούστα, όπου καταδίκαζε τέτοια σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.[20]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jon Elliston, editor, Psywar on Cuba: The Declassified History of U.S. Anti-Castro Propaganda (Melbourne, Australia and New York: Ocean Press, 1999), (ISBN 1-876175-09-5).
  • James Bamford, Body of Secrets: Anatomy of the Ultra-Secret National Security Agency From the Cold War Through the Dawn of a New Century (New York: Doubleday, first edition, 24 April 2001), (ISBN 0-385-49907-8). Here is an excerpt from Chapter 4: "Fists" of this book.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 U.S. Joint Chiefs of Staff, "Justification for US Military Intervention in Cuba (TS)", U.S. Department of Defense, 13 March 1962. The Operation Northwoods document in PDF format on the website of the independent, non-governmental research institute the National Security Archive at the George Washington University Gelman Library, Washington, D.C. Direct PDF links: here and here.
  2. 2,0 2,1 2,2 «1962 US Joint Chiefs Of Staff Operation Northwoods Unclassified Document Bolsheviks NWO». Internet Archive. 1962. 
  3. «U.S. Military Wanted to Provoke War With Cuba». ABC News. 7 Ιανουαρίου 2006. 
  4. Ruppe, David (1 Μαΐου 2001). «U.S. Military Wanted to Provoke War With Cuba». ABC News. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012. 
  5. Jim Wolf, "Pentagon Planned 1960s Cuban 'Terror Campaign'," Reuters, 18 November 1997.
  6. 6,0 6,1 Mike Feinsilber, "At a tense time, plots abounded to humiliate Castro," Associated Press (AP), 18 November 1997; also available here.
  7. "The Records of the Assassination Records Review Board," National Archives and Records Administration.
  8. "Media Advisory: National Archives Releases Additional Materials Reviewed by the Assassination Records Review Board," Assassination Records Review Board (a division of the U.S. National Archives and Records Administration), 17 November 1997. A U.S. government press-release announcing the declassification of some 1,500 pages of U.S. government documents from 1962 to 1964 relating to U.S. policy towards Cuba, among which declassified documents included the Operation Northwoods document.
  9. 9,0 9,1 Tim Weiner, "Documents Show Pentagon's Anti-Castro Plots During Kennedy Years," New York Times, 19 November 1997; appeared on the same date and by the same author in the New York Times itself as "Declassified Papers Show Anti-Castro Ideas Proposed to Kennedy," late edition—final, section A, pg. 25, column 1.
  10. "National Security Archive: Cold War: Documents," National Security Archive, 27 September 1998 – 24 January 1999.
  11. U.S. Joint Chiefs of Staff, "Appendix to Enclosure A: Memorandum for Chief of Operations, Cuba Project" and "Annex to Appendix to Enclosure A: Pretexts to Justify U.S. Military Intervention in Cuba," U.S. Department of Defense, c. March 1962. First published online by the National Security Archive on 6 November 1998, as part of CNN's Cold War documentary series. "Annex to Appendix to Enclosure A" is the section of the Operation Northwoods document which contains the proposals to stage terrorist attacks.
  12. "Cold War Teacher Materials: Episodes," Αρχειοθετήθηκε 2007-01-26 στο Wayback Machine. and "Educator Guide to CNN's Cold War Episode 10: Cuba," Αρχειοθετήθηκε 2007-01-26 στο Wayback Machine. Turner Learning (Turner Broadcasting System, Inc.).
  13. "Pentagon Proposed Pretexts for Cuba Invasion in 1962," National Security Archive, 30 April 2001.
  14. Annex to Appendix to Enclosure A: Pretexts to Justify U.S. Military Intervention in Cuba Αρχειοθετήθηκε 2008-08-13 στο Wayback Machine., media.nara.gov, accessed 3 September 2009
  15. Bohning, Don (2005). The Castro Obsession: U.S. Covert Operations Against Cuba, 1959-1965 (στα Αγγλικά). Potomac Books. σελ. 105. ISBN 978-1-57488-675-7. 
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 James Bamford, Chapter 4: "Fists" of Body of Secrets: Anatomy of the Ultra-Secret National Security Agency From the Cold War Through the Dawn of a New Century (New York: Doubleday, first edition, 24 April 2001), (ISBN 0-385-49907-8).
  17. Mike Feinsilber, "Records Show Plan To Provoke Castro," Αρχειοθετήθηκε 2005-08-24 στο Wayback Machine. Associated Press (AP), 29 January 1998.
  18. Lansdale Memo of 16 Mar 1962. This memo records a high-level meeting in the White House three days after McNamara was presented with Operation Northwoods. [1]
  19. Davis, Tracy C. “Operation Northwoods: The Pentagon's Scripts for Overthrowing Castro.” TDR, vol. 50, no. 1, 2006, pp. 134–148. JSTOR, www.jstor.org/stable/4492663. Accessed 4 Mar. 2021.
  20. "Statement by the National Assembly of People's Power of the Republic of Cuba," National Assembly of People's Power of Cuba, 3 August 2001; also available here Αρχειοθετήθηκε 2007-09-28 στο Wayback Machine..

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]