Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

H Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛ.Ο.Τ) ιδρύθηκε το 1987 και απαριθμεί περισσότερα από 400 σωματεία-μέλη σε όλη την επικράτεια.

Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ)
Ίδρυση1987
ΤύποςΑθλητική Ομοσπονδία
ΈδραΔήμητρας 19 Αθήνα, Ακαδημία Πλάτωνος, Ελλάδα
ΠρόεδροςΜιχαήλ Φυσεντζίδης
Γενικός ΓραμματέαςΝικόλαος Θωμαΐδης
ΣυνεργασίαWorld Taekwondo, European Taekwondo Union
Ιστότοποςelot-tkd.gr

Το Ταεκβοντό στην Ελλάδα[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, το Ταεκβοντό πρωτοεμφανίστηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου λειτούργησε η πρώτη Σχολή από τον πρωτοπόρο Δάσκαλο Σταμάτη Κάσση, με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Ελλάδος, όπου αποφοίτησαν οι πρώτες «Μαύρες Ζώνες».

Λίγο αργότερα, εμφανίζονται και τα πρώτα Σωματεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια, ενώ η μαχητική μορφή της τέχνης, εισάγεται από τον Κάσση στην εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και του Ναυτικού.

Στο αγωνιστικό μέρος, πραγματοποιούνται –πάλι από τον Κάσση– τα πρώτα Σεμινάρια Διαιτησίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ξεκινούν οι αγωνιστικές διοργανώσεις με αγώνες μεταξύ αθλητικών Σωματείων και «Λοκατζήδων».

Μία δεκαετία αργότερα (1979) αναγνωρίζεται από την Πολιτεία (ΓΓΑ) ως επίσημο άθλημα και εντάσσεται στον ΣΕΓΑΣ, όπου καλλιεργείται πλέον υπό την αιγίδα του.

Τον επόμενο χρόνο, πραγματοποιούνται οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες και το 1987 αυτονομείται πλέον ως επίσημος φορέας του αθλήματος η 23η Αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, με τον διακριτικό τίτλο Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛ.Ο.Τ.).

Η ΕΛ.Ο.Τ. ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με αποτέλεσμα το άθλημα να αναπτυχθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τα ενεργά Σωματεία σήμερα ξεπερνούν τα 400 και λειτουργούν σε κάθε μακρινή γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και σε χωριά ή σε μικρά νησιά.

Η ΕΛ.ΟΤ. διαθέτει δύο Ενώσεις: την Ένωση Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος[2] και την Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος[3].

Σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Α. διοργάνωσε περισσότερες απο 20 Σχολές προπονητών Β΄ & Γ΄ κατηγορίας (από το 1989) για την επιμόρφωση των προπονητών και την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος σε περισσότερους από 1000 προπονητές, από όλη την Ελλάδα.

Το Ταεκβοντό διδάσκεται και στα Πανεπιστήμια ως μάθημα Κύριας Ειδικότητας και Επιλογής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.–Α.Π.Θ. από το 1991 & Αθηνών από το 2005), ως μάθημα Δευτερεύουσας Ειδικότητας και Επιλογής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.–Δ.Π.Θ. από το 1990) και ως μάθημα Επιλογής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.–Θεσσαλίας από το 2005). Επίσης έχει ενταχθεί στα Αθλητικά Σχολεία (Τ.Α.Δ.) οκτώ νομών και συνεχώς αυξάνονται τα Σχολεία και σε άλλους νομούς.

Οι διεθνείς διακρίσεις αυξάνονται κάθε χρόνο σε αριθμό αλλά και σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, με αποκορύφωμα τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Aγώνες (2000, 2004, 2008).

Χρονολογίες - Ορόσημα (στην Ελλάδα)[1][4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1967-1987[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1967: Το Ταεκβοντό εμφανίζεται στην Ελλάδα και λειτουργεί η πρώτη Σχολή (αργότερα Σωματείο) στην Αθήνα, υπό την εποπτεία του Σταμάτη Κάσση, μόλις ο Κάσσης επέστρεψε στην Ελλάδα από την τότε Δυτική Γερμανία.

1968: Πραγματοποιείται η πρώτη επίδειξη της δημοφιλούς Κορεάτικης Πολεμικής Τέχνης στην έδρα της Διοίκησης Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), στον Σκαραμαγκά, από τον Σταμάτη Κάσση και τον Μεγάλο Δάσκαλο Κβον Τζε Χβα.

Την επόμενη δεκαετία ξεκινά σε Πανελλήνιο επίπεδο η ανάπτυξη και διάδοση του Ταεκβοντό με ιδιωτική πρωτοβουλία (επιδείξεις, αγώνες, σεμινάρια). Αρχίζουν να λειτουργούν και οι πρώτες Σχολές του αθλήματος, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το Ταεκβοντό εισάγεται στην εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, όπου διδάσκει ο Σταμάτης Κάσσης και οι αθλητές του, ενόσω υπηρετούν τη θητεία τους.

1978: Η Ελλάδα συμμετέχει χωρίς επίσημη αποστολή στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών του Μονάχου, με τον Ζήσιμο Μπέλο να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα -68κ.

1979 Δεκέμβριος: Αναγνωρίζεται το Ταεκβοντό από την Πολιτεία ως επίσημο άθλημα, εντάσσεται στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων) και αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του μέχρι το 1987.

1980 Οκτώβριος: Διεξάγεται στην Αθήνα το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών και για πρώτη φορά συμμετέχει η επίσημη Εθνική Ομάδα της Ελλάδας στο 3o Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό, στη Δανία.

1981: Η εξάπλωση του Ταεκβοντό σ’ όλη την Ελλάδα είναι ραγδαία με την ίδρυση πολλών Σωματείων και πραγματοποιείται και στα δύο στυλ του αθλήματος, την Αγωνιστική μορφή (WTF) και την Παραδοσιακή (ITF).

1982 Σεπτέμβριος: Μετά το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, συμμετέχει επίσημα η Εθνική Ομάδα Ανδρών στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στη Ρώμη και κατακτά τα πρώτα μετάλλια (1 ασημένιο με τον Αθανάσιο Καραμαγιόλη και 1 χάλκινο με τον Ιωάννη Δαλάκα).

1983: Στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών.

1985: Το ελληνικό Ταεκβοντό (υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ) γίνεται μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (WTF).

1987: Ανεξαρτητοποιείται με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και καθίσταται Αυτόνομη Ομοσπονδία με την επωνυμία «Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό» (ΕΛΟΤ).

Τη δεδομένη στιγμή είναι η 23η Αθλητική Ομοσπονδία της Ελλάδος. Από τότε διοργανώνονται τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, λοιπές εκδηλώσεις και αγώνες υπό την αιγίδα πλέον της ΕΛΟΤ, η οποία καλλιεργεί ταυτόχρονα και τα δύο συστήματα (Αγωνιστικό και Παραδοσιακό).

Καθιερώνονται Διασυλλογικά, Τοπικά, Περιφερειακά, Προκριματικά Πρωταθλήματα και διεξάγονται πολλά Θεωρητικά και Πρακτικά Σεμινάρια (Eπιμόρφωσης, Αγωνιστικού Ταεκβοντό, Πούμσε και Διαιτησίας). Την ίδια χρονιά, διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑνδρώνΓυναικών (ITF) στον Πειραιά, όπου η Ελλάδα κατέκτησε 6 μετάλλια (4 Χρυσά και 2 Αργυρά).

1988-1999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1988, Ιούνιος: Ιδρύονται οκτώ (8) Τοπικές Επιτροπές που διαμορφώνονται κατά τους Νομούς της χώρας: Αττικής-Βοιωτίας και Νήσων, Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Ελλάδος, Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδος, Νοτίου Πελοποννήσου και Κρήτης.

1989: Λειτουργεί στην Αθήνα η πρώτη επίσημη Σχολή Προπονητών του Ταεκβοντό, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), από την οποία αποφοιτούν οι πρώτοι Πτυχιούχοι Προπονητές του αθλήματος.

Την ίδια χρονιά, διοργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης το 1ο Διεθνές Μίτινγκ Ταεκβοντό. Υπό την αιγίδα των νεοϊδρυθεισών Τοπικών Επιτροπών διοργανώνονται Τοπικά Πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων και Παίδων - Κορασίδων, σε διάφορες πόλεις.

1990: Σταθμό αποτελεί για το ελληνικό Ταεκβοντό, η κατάκτηση 7 μεταλλίων από την Εθνική Ομάδα στο 8ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (18-21 Οκτωβρίου, Άαρχους της Δανίας). Αποκορύφωμα της επιτυχίας ήταν το Χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ο αθλητής Παμπουρίδης στην κατηγορία Εφήβων 64-70 κιλών, βοηθώντας έτσι τη χώρα μας να καταλάβει την 7η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 22 κρατών.

Ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική μας Ομάδα λάμβανε μέρος σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το 1982, αφού στα προηγούμενα χρόνια μεταξύ 1983 και 1990, απεσύρετο για λόγους διαμαρτυρίας εξαιτίας της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων ως ξεχωριστό κράτος. Το 1990, με συντονισμένες ενέργειες της ΕΛΟΤ, αποκλείσθηκε οριστικά και δια παντός από κάθε διοργάνωση Ταεκβοντό της Ευρώπης, η δήθεν «Εθνική» Ομάδα του Ψευδοκράτους.

1991: Οκτώβριος: Διοργανώνεται στην Αθήνα το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών και 3ο Γυναικών. Στην κορυφαία αυτή διοργάνωση δύο Ελληνίδες αθλήτριες η Μόρφω Δροσίδου και η Θεανώ Κετεσίδου, κατακτούν την 3η θέση αντίστοιχα στις κατηγορίες τους χαρίζοντας στη χώρα μας τα δύο πρώτα Χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια διοργάνωση. Χάρις στα μετάλλια και στις νίκες των Ανδρών και των Γυναικών, η Εθνική Ομάδα Γυναικών κατατάχθηκε στην 7η θέση των κρατών και των Ανδρών στη 12η!.. Αυτές οι λαμπρές επιτυχίες έδωσαν στην Ελλάδα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης (1992) και το δικαίωμα να συμμετέχει η Ελλάδα με ένα αθλητή και μία αθλήτρια.

Νοέμβριος: Διοργανώνεται στην πόλη του Βόλου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ταεκβοντό και καθιερώνονται τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα των «Εγχρώμων ζωνών» τόσο σε Περιφερειακό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

1992: Η Ελλάδα συμμετέχει (για πρώτη φορά) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και κατακτά το πρώτο Χάλκινο μετάλλιο με τη Μόρφω Δροσίδου. Στους αγώνες αυτούς διεξήχθη ένα κανονικό Πρωτάθλημα με τους κορυφαίους αθλητές/αθλήτριες του τελευταίου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, απονεμήθηκαν τα ίδια Ολυμπιακά μετάλλια, όπως και στους επίσημους Ολυμπιονίκες, απλώς δεν προσμετρήθηκαν στη συνολική κατάταξη των μεταλλίων.

Οκτώβριος: Η Εθνική ομάδα Εφήβων-Νεανίδων συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Παρίσι) και επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την καθιέρωση της Ελλάδας ως σημαντική Διεθνή Δύναμη, αφού κέρδισε την πρώτη θέση στα Χρυσά μετάλλια (συνολικά 10 μετάλλια: 5 χρυσά, 1 ασημένιο, 4 χάλκινα).

1995: Διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη, όπου η Γυναικεία Εθνική Ομάδα, κατακτά για πρώτη φορά την 1η θέση (Χρυσό μετάλλιο) στη γενική κατάταξη των κρατών.

1997, Μάρτιος: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το 1ο Πανελλήνιο Τεχνικό Πρωτάθλημα.

Ιούνιος: Διοργανώθηκε και διεξήχθη στην Καστοριά το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών με τεράστια συγκομιδή μεταλλ ίων (29 μετάλλια, με συμμετοχή δύο ελληνικών Εθνικών Ομάδων).

Σεπτέμβριος: Μετά την επιτυχία των Βαλκανικών Αγώνων ακολουθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων πού έγινε στην Πάτρα και η Ελλάδα κατακτά έξι μετάλλια (2 Χρυσά, 2 Αργυρά και 2 Χάλκινα).

1999: Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανεξαρτητοποιείται από την ΕΛΟΤ το Παραδοσιακό Σύστημα ITF, ιδρύοντας τη δική του Ομοσπονδία (Αθλητική Ομοσπονδία Ταεκβοντό Ελλάδος), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ιδρύεται, η Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος (ΕΤΑΝΕ), με σκοπό τη διάδοση του αθλήματος μέσα στα γεωγραφικά της όρια. Μετά από Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες, προκρίνονται δύο αθλητές (Μιχάλης Μουρούτσος και Αλέξανδρος Νικολαΐδης) και μία αθλήτρια (Αρετή Αθανασοπούλου), για να συμμετάσχουν το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, στην πρώτη επίσημη συμμετοχή του Ταεκβοντό στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα αγώνων.

2000-2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2000, Φεβρουάριος: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών με μεγάλη συγκομιδή (26 μετάλλια, με συμμετοχή δύο ελληνικών Εθνικών Ομάδων).

Μάιος: Διεξάγεται στην Πάτρα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑνδρώνΓυναικών και η χώρα μας κατακτά 3 Χρυσά και 3 Χάλκινα μετάλλια.

Σεπτέμβριος: Στους Ολυμπια κούς Αγώνες του Σίδνεϋ, η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία κατακτά το πρώτο και μοναδικό Χρυσό μετάλλιο στο Ταεκβοντό, με τον αθλητή Μιχάλη Μουρούτσο. Στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα προστίθενται ως μεγάλες επιτυχίες και οι δύο όγδοες θέσεις του Ταεκβοντό, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη και της Αρετής Αθανασοπούλου.

2001, Νοέμβριος: Διεξάγεται στην Αθήνα το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων με την κατάκτηση 29 μεταλλίων (με συμμε τοχή δύο Ελληνικών Εθνικών Ομάδων).

2002, Οκτώβριος: Πραγματοποιεί ται στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κατέκτησαν 2 Χρυσά, 2 Αργυρά και 3 Χάλκινα μετάλλια.

Ιδρύεται, η Ένωση Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος (ΕΤΑΒΕ), με σκοπό τη διάδοση του αθλήματος μέσα στα γεωγραφικά της όρια.

2003, Φεβρουάριος: Πραγματοποιείται για δεύτερη φορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων -Νεανίδων στην Αθήνα, χαρίζοντας στη χώρα μας 4 Χρυσά και 3 Χάλκινα μετάλλια.

2004, Ιούνιος: Διοργανώνεται στην Πάτρα Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα Ανδρών-Γυναικών. Οι Πρωταθλητές μας (φοιτητές) κατακτούν συνολικά έξι μετάλλια (2 Χρυσά, 3 Αργυρά και 1 Χάλκινο).

Αύγουστος: Διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Σε αυτό το κορυφαίο παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός, το αγώνισμα του Ταεκβοντό, σχεδιάζεται και υλοποιείται οργανωτικά από 14 Διοικητικά και Τεχνικά Στελέχη και 100 Εθελοντές, που προέρχονται όλοι από το άθλημα. Αγωνιστικά, το ελληνικό Ταεκβοντό συνεχίζει τις Ολυμπιακές επιτυχίες και αποκομίζει δύο Ασημένια μετάλλια με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και την Έλλη Μυστακίδου.

2006: Το Ταεκβοντό εντάσσεται στον θεσμό των Αλεξανδρείων που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο και λαμβάνουν μέρος πέραν των 10 κρατών. Η συγκομιδή των μεταλλίων είναι και εδώ εντυπωσιακή.

2007, Οκτώβριος: Υπό την αιγίδα της ΓΓΑ, πραγματοποιείται ο νέος θεσμός των Αγώνων της Νοτιανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Οι επιτυχίες των Εθνικών Ομάδων αποτιμούνται με 20 μετάλλια όλων των χρωμάτων. Μετά από τους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες, προκρίνονται δύο αθλήτριες (Έλλη Μυστακίδου και Κυριακή Κούβαρη) και ένας αθλητής (Αλέξανδρος Νικολαΐδης), για να συμμετ άσχουν το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που είναι και η τρίτη επίσημη συμμετοχή τού Ταεκβοντό στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα.

2008, Αύγουστος: Διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο. Το ελληνικό Ταεκβοντό συνεχίζει τις Ολυμπιακές επιτυχίες για τρίτη συνεχόμενη φορά και καθιερώνεται ως ένα από τα κορυφαία αθλήματα στην Ελλάδα, μετά από το νέο Ασημένιο μετάλλιο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

2010-2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010, Φεβρουάριος-Απρίλιος: Διεξάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Προκρίσεις και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (Ανδρών-Γυναικών και Εφήβων-Νεανίδων), με τη χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών θωράκων, λίγους μόλις μήνες μετά την καθιέρωσή τους από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, παρ’ όλο που η περίοδος προσαρμογής για τα Εθνικά Πρωταθλήματα, είναι μέχρι τρία χρόνια.

2011, Ιανουάριος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ταεκβοντό πραγματοποιεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης την 1η Σχολή Προπονητών Ταεκβοντό.

Νοέμβριος: Το Ταεκιόν (προπάτορας του Ταεκβοντό) εντάσσεται στο κατάλογο «Μνημείων» Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

2012, Ιούνιος: Διοργανώνεται στην Αθήνα (ΕΛΟΤ και Δήμος Αθηναίων) το 3ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών. Ο αθλητής Σωτήριος Γιαβρής χαρίζει στη χώρα μας το Αργυρό μετάλλιο.

2013, Ιανουάριος: Η Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος (ΕΤΑΝΕ) διοργανώνει στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων, με τη συμμετοχή 145 αθλητικών σωματείων και Ομίλων από 17 χώρες.

Ιούνιος: Ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατακτά το Ασημένιο Μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης.

2014, Φεβρουάριος: Διεκπεραιώνεται στην Αθήνα από την ΕΤΑΝΕ, το 1ο Αγωνιστικό Φεστιβάλ Παίδων-Κορασίδων «Ευ Αγωνίζεσθαι» (ηλικίες 6-11 ετών) υπό την αιγίδα της ΕΛΟΤ, της ETU και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ). Στα πλαίσια της διοργάνωσης διεξάγεται παράλληλα η 1η Έκθεση παιδικής ζωγραφικής καθώς και το 1ο Εργαστήριο Ολυμπιακής Παιδείας.

Μάρτιος: Διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την Ένωση Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος (ΕΤΑΒΕ), για πρώτη φορά επίδειξη ομαδικού αγωνίσματος Ταεκβοντό (5Χ5), ομάδας μπλε και ομάδας κόκκινης.

2015, Ιανουάριος: Αναγνωρίζεται από την ETU, την ΕΛΟΤ και την ΕΤΑΝΕ, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Προπονητών Ταεκβοντό (ΠΕΔΠΤΑ) και υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας για κοινές δράσεις.

2015, Απρίλιος: Με πρωτοβουλία της ΕΤΑΝΕ καθιερώνεται ο θεσμός των ετήσιων υποτροφιών, στη μνήμη του Μιχάλη Βόλαρη, για αθλητές του Ταεκβοντό με υψηλή Σχολική ή Ακαδημαϊκή επίδοση.

2015, Αύγουστος: Διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο Θερινό Σχολείο Προπονητών Ταεκβοντό (WTF), μια συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Προπονητών Ταεκβοντό και της ΕΤΑΝΕ.

2016-2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστικός Απολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ολυμπιακοί Αγώνες - Προολυμπιακή Ομάδα

- Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Φανή Τζέλη, κατέλαβε την 7η θέση.

Η Τζέλη, είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της για τους Αγώνες της ιαπωνικής πρωτεύουσας μέσω του ευρωπαϊκού προΟλυμπιακού τουρνουά της Σόφιας, εκεί όπου συμμετείχαν και τα υπόλοιπα τρία μέλη της ελληνικής προΟλυμπιακής ομάδας και συγκεκριμένα οι Απόστολος Τεληκωστόγλου, Κωνσταντίνος Χαμαλίδης και Αθανασία (Νάσια) Μητσοπούλου.

Η τελική συγκρότηση της προΟλυμπιακής ομάδας αποφασίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 κι αφού η World Taekwondo είχε «κλειδώσει» την Ολυμπιακή κατάταξη ενόψει «Τόκιο 2020». Η προΟλυμπιακή ομάδα μέχρι και το προΟλυμπιακό της Σόφιας, με την οικονομική συμβολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συμμετείχε σε 15 προπονητικά καμπ & αγώνες ανά τον κόσμο, έχοντας κατακτήσει συνολικά και 28 μετάλλια. Προετοιμασία όμως έγινε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Κοζάνη και Άγιο Δημήτριο.

  • Παγκόσμια πρωταθλήματα

- Στα Παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών/γυναικών η Ελλάδα κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο το 2019 στο Μάντσεστερ με τον Απόστολο Τεληκωστόγλου.

- Στα Παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων/νεανίδων η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στις διοργανώσεις του 2016 και του 2018.

- Στα Παγκόσμια πρωταθλήματα beach taekwondo, η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χάλκινα μετάλλια το 2017 και το 2018 στις διοργανώσεις που έγιναν στη Ρόδο[5].

  • Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

- Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών (Σόφια, 2021), η Ελλάδα κατέκτησε δύο μετάλλια (0-1-1)

- Στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U21 του 2017, του 2018 και του 2021 η Ελλάδα κατέκτησε έξι μετάλλια (1-2-3)

- Στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων/νεανίδων η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 10 μετάλλια (1-3-6) στις διοργανώσεις του 2017, του 2019 και του 2021.

- Στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων/κορασίδων η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 21 μετάλλια (4-7-10) στις διοργανώσεις του 2016, του 2018, του 2019 και του 2021. Στη δεύτερη περίπτωση (2-0-3) κατέλαβε και την 3η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά (2-3-1) πήρε την 3η θέση στους παίδες και την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Το 2021 στην Εσθονία, η ελληνική αποστολή ήταν η πιο επιτυχημένη στη Ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, με συνολικά επτά μετάλλια.

- Στο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Poomsae η Ελλάδα κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο το 2019 με τους Δανάη Ξυλά / Ιωάννη Κολοβό.

  • Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων & προκριματικό τουρνουά

- Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων κατάφεραν να προκριθούν τρεις Έλληνες αθλητές μέσω της προκριματικής φάσης, ενώ στο Μπουένος Άιρες κατέκτησε και ένα μετάλλιο. Συγκεκριμένα την πρόκριση μέσω προκριματικών πήραν οι Αργύρης Σοφοτάσιος, Γιώργος Ιωάννου και Φανή Τζέλη. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα κατάφεραν στα προκριματικά να κατακτήσουν το ασημένιο και το χρυσό μετάλλιο αντίστοιχα στις κατηγορίες τους. Στο Μπουένος Άιρες, η Τζέλη βρέθηκε στο βάθρο των νικητριών και συγκεκριμένα στην 3η θέση.

  • Μεσογειακοί Αγώνες

- Στους Μεσογειακούς Αγώνες, η Ελλάδα κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση του 2018 στην Ταραγόνα της Ισπανίας, με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Χαμαλίδη.

Διεθνείς Διοργανώσεις (στην Ελλάδα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- Το 2017 τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις ήρθαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2nd WTF Presidents Cup Europe (Άνω Λιόσια), το 1st WTF World Taekwondo Beach Championships, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Poomsae (Ρόδος) και το G1 – Greece Open Taekwondo Tournament (Άνω Λιόσια).

- To 2018 στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε το 3rd WTF Presidents Cup Europe (Άνω Λιόσια) και το G1-Greece Open Taekwondo Tournament (Άνω Λιόσια).

- To 2019 στην Ελλάδα φιλοξενήθηκαν το European Clubs Championships/World Taekwondo G1 (Θεσσαλονίκη) και το G1-Greece Open Taekwondo Tournament (Χαλκίδα). Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 104 μετάλλια!

Σημαντικές στιγμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- Το 2017, η ΕΛΟΤ, επανέφερε μετά από 10 χρόνια, το θεσμό του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Poomsae.

- Με αφορμή το 2ο Κύπελλο Ακρόπολις (2017) το ελληνικό ταεκβοντό επέστρεψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μετά από 26 χρόνια.

- Από τον Φεβρουάριο του 2017, η ΕΛΟΤ συστεγάζεται με την Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ταεκβοντό.

- Τον Φεβρουάριο του 2017, η ΕΛΟΤ, συνδιοργάνωσε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (ΠΟΠΑ), το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) και την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ), ημερίδα στο Ζάππειο με θέμα «Η οριοθέτηση της έννοιας του προπονητή στα μαχητικά ομαδικά & ατομικά αθλήματα».

- Σε συνεργασία ΕΛΟΤ-ΓΓΑ, ιδρύθηκε και λειτούργησε Σχολή Προπονητών Ταεκβοντό Γ` κατηγορίας. Η συνολική διάρκεια της Σχολής ήταν σχεδόν εννέα μήνες και περιελάμβανε δύο διδακτικούς κύκλους και 220 ώρες σπουδών. Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σπουδαστές και ήταν μία από τις πολυπληθέστερες Σχολές Προπονητών σε επίπεδο εθνικών Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Η τελετή έναρξης της Σχολής πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Μπουρνάζι, ενώ οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, στο Αιγάλεω, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των διπλωμάτων στους επιτυχόντες της Σχολής.

- Τα αναγνωρισμένα σωματεία που βρίσκονται στη δύναμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, βάσει του αθλητικού μητρώου (2021), ανέδειξαν το Ολυμπιακό ταεκβοντό, σε 3η δύναμη πανελλαδικά μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

- Το Νοέμβριο του 2021, το ΔΣ της ΕΛΟΤ αποφάσισε τη μετονομασία του Κυπέλλου Ακρόπολις σε Κύπελλο «Κωνσταντίνος Θωμαΐδης»[6] στη μνήμη του εκλιπόντος επίτιμου προέδρου της ομοσπονδίας[7].

2022

Αγωνιστικός Απολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικές στιγμές

Οι Ενώσεις[8][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με σκοπό την καλύτερη διοικητική και αγωνιστική δραστηριότητα της Ε.Λ.Ο.Τ. και παράλληλα την καλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος δημιουργήθηκαν και λειτουργούν δύο Ενώσεις:

Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος (Ε.ΤΑ.Ν.Ε)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με έδρα την Αθήνα, που περιλαμβάνει τους εξής νομούς (περιφερειακές ενότητες): ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΡΤΑΣ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΗΛΕΙΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΧΙΟΥ

Ένωση Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος (Ε.ΤΑ.Β.Ε)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει τους εξής νομούς (περιφερειακές ενότητες): ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΔΡΑΜΑΣ, ΕΒΡΟΥ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΡΟΔΟΠΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σωματεία μέλη[9] της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό ξεπερνούν τα 400 σε όλη την επικράτεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Τ. από το 2021 είναι ο Μιχάλης Φυσεντζίδης[10], στη θέση του Νικόλαου Θωμαΐδη, ο οποίος κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας.

Το ΔΣ της ΕΛ.Ο.Τ. από το 2021
Θέση Ονοματεπώνυμο
Πρόεδρος Μιχάλης Φυσεντζίδης
Α` Αντιπρόεδρος Χρήστος Παραλής
Β` Αντιπρόεδρος Αναστασία Φωτάκη
Γ` Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Δ` Αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Αδαμίδου
Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Θωμαΐδης
Αν. Γραμματέας Μαρία Παπαθανάση
Ταμίας Γεράσιμος Καρανταγλής
Αν. Ταμίας Απόστολος Παπαϊωάννου
Έφορος Υλικού Κυριακή Παυλίδου
Μέλος Παναγιώτης Ζαχαράκης
Μέλος Λυκούργος Κατάκης
Μέλος Ευαγγελία Κολιονίκα
Μέλος Ιωάννης-Διονύσιος Κοντογιάννης
Μέλος Ευάγγελος Κουρεντζής
Μέλος Λέανδρος Λεφάκης
Μέλος Χρήστος Μανώλης
Μέλος Μιχάλης Μουρούτσος
Μέλος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος
Μέλος Αθανάσιος Στρίγκας
Μέλος Σταύρος Χρηστίδης

Τα μετάλλια της Ελλάδας στις μεγάλες διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ[11]

Το ελληνικό ταεκβοντό, έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια, με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να έχει στην κατοχή του τα δύο εξ αυτών (2η θέση Αθήνα, 2η θέση Πεκίνο). Χρυσό μετάλλιο το 2000, στο Σίδνεϊ, έχει κατακτήσει ο Μιχάλης Μουρούτσος, ενώ η Ελισάβετ Μυστακίδου ήταν «ασημένια» το 2004 στην Αθήνα. Τον… χορό των μεταλλίων είχε ανοίξει το 1992, στη Βαρκελώνη, η Μόρφω Δροσίδου, με την 3η θέση στην κατηγορία των -70κ. (σ.σ. το ταεκβοντό ήταν άθλημα επίδειξης).

Βαρκελώνη (Ισπανία), 3-5 Αυγούστου 1992
Χάλκινο Μόρφω Δροσίδου (-70κ.)
Σίδνεϊ (Αυστραλία), 27-30 Σεπτεμβρίου 2000
Χρυσό Μιχάλης Μουρούτσος (-58κ.)
8η θέση Αρετή Αθανασοπούλου (-59κ.)
8η θέση Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+80κ.)
Αθήνα (Ελλάδα), 26-29 Αυγούστου 2004
Ασημένιο Ελισάβετ Μυστακίδου (-67κ.)
Ασημένιο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+80κ.)
Πεκίνο (Κίνα), 20-23 Αυγούστου 2008
Ασημένιο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+80κ.)
Τόκιο (Ιαπωνία), 24-27 Αυγούστου 2021
7η θέση Φανή Τζέλη (-57κ.)


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ[12]

Το ελληνικό ταεκβοντό έχει κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες το 2018 με πρωταγωνίστρια τη Φανή Τζέλη στην κατηγορία των -55 κιλών.

Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), 2018
Χάλκινο Φανή Τζέλη (-55κ.)


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ[13]

ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι Μόρφω Δροσίδου και Θεανώ Κετεσίδου, το 1991 στην Αθήνα, κατέκτησαν τα πρώτα μετάλλια της Ελλάδας σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό ανδρών και γυναικών..

Ενδιαφέροντα στοιχεία (1991-2019)

  • Η Ελλάδα έχει κατακτήσει συνολικά 15 μετάλλια και συγκεκριμένα ένα χρυσό, τέσσερα ασημένια 10 χάλκινα.
  • Συνολικά 11 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών..

Τα ελληνικά μετάλλια (1991-2022)

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 1991
Χάλκινο Μόρφω Δροσίδου (-65κ.)
Χάλκινο Θεανώ Κετεσίδου (-70κ.)
Νέα Υόρκη, 19-21 Αυγούστου 1993
Ασημένιο Μόρφω Δροσίδου (-65κ.)
Ασημένιο Κατερίνα Μπάση (-70κ.)
Χάλκινο Ελισάβετ Μυστακίδου (+70κ.)
Χονγκ Κονγκ, 19-23 Νοεμβρίου 1997
Ασημένιο Μόρφω Δροσίδου (-65κ.)
Χάλκινο Μιχάλης Τόλιος (-83κ.)
Τζέτζου (Ν. Κορέα), 1-7 Νοεμβρίου 2001
Χάλκινο Αθανάσιος Μπαλίλης (-72κ.)
Χάλκινο Μάγδα Σεϊρεκίδου (-51κ.)
Χάλκινο Ελισάβετ Μυστακίδου (-72κ.)
Γκάρμις (Γερμανία), 24-28 Σεπτεμβρίου 2003
Χρυσό Αρετή Αθανασοπούλου (-59κ.)
Χάλκινο Ελισάβετ Μυστακίδου (-67κ.)
Χάλκινο Κυριακή Κούβαρη (+72κ.)
Τσέλιαμπινσκ (Ρωσία), 12-18 Μαΐου 2015
Χάλκινο Ανδριάνα Ασπρογέρακα (-53κ.)
Μάντσεστερ, 15-19 Μαΐου 2019
Ασημένιο Απόστολος Τεληκωστόγλου (-80κ.)
Γκουανταλαχάρα, 14-20 Νοεμβρίου 2022
Ασημένιο Θεοπούλα (Θένια) Σαρβανάκη (-62κ.)

Τα Παγκόσμια πρωταθλήματα στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες:


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ [14]

ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ο Ζήσιμος Μπέλος, το 1978 στο Μόναχο, κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό ανδρών και γυναικών. Συνολικά, η Ελλάδα έχει κατακτήσει 46 μετάλλια, με τους Γιώργο Ιωνά και Μόρφω Δροσίδου να είναι οι.... πολυμεταλλιούχοι!

Ενδιαφέροντα στοιχεία (1978-2021)

  • Η Ελλάδα έχει κατακτήσει συνολικά 46 μετάλλια και συγκεκριμένα εννέα χρυσά, 12 ασημένια και 25 χάλκινα.
  • O Γιώργος Ιωνάς είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια (2000, 2002) και ο μοναδικός άνδρας με τρία μετάλλια (τρίτος στο Ευρωπαϊκό του 1998).
  • Η Μόρφω Δροσίδου, είναι η μοναδική αθλήτρια που έχει κατακτήσει τρία μετάλλια, ένα από κάθε απόχρωση (1η το 1994, 2η το 1992, 3η το 2000).
  • Το τελευταίο χρονικά χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, το έχει κατακτήσει η Ιωάννα Κουτσού το 2012 στο Μάντσεστερ.
  • Συνολικά 38 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ
  • Η Ελλάδα (Πάτρα), το 2000 φιλοξένησε το 13ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (12o γυναικών), κατακτώντας συνολικά έξι μετάλλια, απολογισμός που είναι και ο μεγαλύτερος για τη χώρα μας σε μια μόνο διοργάνωση.

Τα ελληνικά μετάλλια (1978-2021)

1978 (Μόναχο)
Χάλκινο Ζήσιμος Μπέλος (-68κ.)
1982 (Ρώμη)
Ασημένιο Αθανάσιος Καραμαγιόλης (-78κ.)
Χάλκινο Ιωάννης Δαλάκας (-56κ.)
1990 (Άαρχους)
Ασημένιο Ελευθέριος Γλάνιας (-70κ.)
Χάλκινο Αλέκα Φραντζή (-47κ.)
Χάλκινο Τριανταφυλλιά Καρασιούνα (-51κ.)
Χάλκινο Γεσθημανή Ορφανίδου (+70κ.)
1992 (Βαλένθια)
Ασημένιο Μόρφω Δροσίδου (-65κ.)
Χάλκινο Σπύρος Μπάδας (-64κ.)
Χάλκινο Θεανώ Κετεσίδου (-70κ.)
Χάλκινο Γεσθημανή Ορφανίδου (+70κ.)
1994 (Ζάγκρεμπ)
Χρυσό Τριανταφυλλιά Καρασιούνα (-43κ.)
Χρυσό Μόρφω Δροσίδου (-65κ.)
Ασημένιο Θεόδωρος Μυλωνάς (-76κ.)
Χάλκινο Κατερίνα Μπάση (-70κ.)
1998 (Αϊντχόφεν)
Ασημένιο Κατερίνα Μπάση (-72κ.)
Χάλκινο Γεώργιος Ιωνάς (-67κ.)
Χάλκινο Μιχάλης Τόλιος (-84κ.)
2000 (Πάτρα)
Χρυσό Μιχάλης Μουρούτσος (-58κ.)
Χρυσό Γιώργος Ιωνάς (-67κ.)
Χρυσό Ελισάβετ Μυστακίδου (-72κ.)
Χάλκινο Μιχάλης Κωτσόπουλος (+84κ.)
Χάλκινο Καλλιόπη Παπαϊωάννου (-63κ.)
Χάλκινο Μόρφω Δροσίδου (-67κ.)
2002 (Σαμψούντα)
Χρυσό Γεώργιος Ιωνάς (-67κ.)
Ασημένιο Ελισάβετ Μυστακίδου (-67κ.)
2004 (Λίλεχαμερ)
Ασημένιο Αδαμαντία Ψαλλίδα (-47κ.)
Χάλκινο Σαραντούλα Παγωνάκη (-67κ.)
Χάλκινο Κυριακή Κούβαρη (+72κ.)
2005 (Ρίγα)
Χάλκινο Μιλτιάδης Γουρουφίδης (-58κ.)
2006 (Βόνη)
Χάλκινο Ηλίας Μιχαηλίδης (-54κ.)
Χάλκινο Ιωάννα Κουτσού (-47κ.)
Χάλκινο Φωτεινή Μπίρμπα (-51κ.)
2008 (Ρώμη)
Χρυσό Κωνσταντίνος Γκόλτσιος (-84κ.)
Χρυσό Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+84κ.)
Χάλκινο Ανέστης Νικολαΐδης (-72κ.)
2010 (Αγία Πετρούπολη)
Ασημένιο Νικόλαος Τζέλλος (-80κ.)
Ασημένιο Μαργαρίτα Μιχαηλίδου (-62κ.)
Χάλκινο Μάριος Τσουρδίνης (-58κ.)
Χάλκινο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+87κ.)
2012 (Μάντσεστερ)
Χρυσό Ιωάννα Κουτσού (-46κ.)
Ασημένιο Βασίλειος Γαϊτάνης (-63κ.)
Χάλκινο Νικόλαος Πολίτης (-54κ.)
Χάλκινο Στυλιανός Παπαδόπουλος-Μεχτερίδης (-68κ.)
2014 (Μπακού)
Ασημένιο Γεώργιος Σιμιτσής (-54κ.)
2021 (Σόφια)[15]
Ασημένιο Διονύσιος Ραψομανίκης (-54κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης (-68κ.)


ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ & ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το ελληνικό Ολυμπιακό ταεκβοντό, μετράει 24 μετάλλια στις κατηγορίες νέων ανδρών/νέων γυναικών, με πιο πρόσφατο αυτό του Κωνσταντίνου Δημητρόπουλου το 2021 στο Ταλίν την Εσθονίας[16], ενώ πολυμεταλλιούχοι είναι οι Κωνσταντίνος Χαμαλίδης και Ιωάννα Σταυρούλα Δεσύλλα που έχουν βρεθεί από δύο φορές στο βάθρο των νικητών.

Τα ελληνικά μετάλλια (2012-2022)

2012 (Ελλάδα)
Ασημένιο Σωτήριος Γιαβρής (-54κ.)
2013 (Μολδαβία)
Ασημένιο Ασπασία Μούκα (-73κ.)
Χάλκινο Θεόδωρος Χασιώτης (+87κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης (-63κ.)
2014 (Αυστρία)
Χρυσό Ανδριάνα Ασπρογέρακα (-53κ.)
Ασημένιο Αναστασία Ζάμπουρα (+73κ.)
Χάλκινο Αναστασία Χριστίνα Δεληδημήτρη (-67κ.)
2015 (Ρουμανία)
Ασημένιο Ιωσήφ Διαμαντίδης (-87κ.)
Χάλκινο Παναγιώτης Χάγιας (-57κ.)
2016 (Ρωσία)
Χρυσό Σταυρούλα Κόντου (-57κ.)
Ασημένιο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης (-68κ.)
Ασημένιο Μαρία Κουκουμέλου (-62κ.)
Χάλκινο Βαρβάρα Αποίκου (-46κ.)
Χάλκινο Αγνή Δανάη Χιώτη (-49κ.)
Χάλκινο Ιωάννα Σταυρούλα Δεσύλλα (-62κ.)
Χάλκινο Ελένη Ντίντου (+73κ.)
Χάλκινο Μαρία Μωϋσίδου (-73κ.)
Χάλκινο Δημήτρης Τσαχτσιρλής (+87κ.)
2017 (Βουλγαρία)[1]
Χρυσό Ιωάννα Σταυρούλα Δεσύλλα (-62κ.)
Ασημένιο Παναγιώτης Σκούρτης (-80κ.)
Χάλκινο Γρηγόρης Κασιδιάρης (-68κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνα Τζέλη (-57κ.)
2018 (Πολωνία)[2]
Ασημένιο Άννα Γιακουμοπούλου (-53κ.)
2021 (Εσθονία)[3]
Χάλκινο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος (-54κ.)
2022 (Αλβανία)
Χρυσό Βασίλειος Θολιώτης (-87κ.)
Ασημένιο Ιωάννης Παπαδόπουλος (-87κ.)
Ασημένιο Δέσποινα Πάντου (-46κ.)
Χάλκινο Στυλιανή Μαρεντάκη (-62κ.)
Χάλκινο Φίλιππος Δημητρακόπουλος (+87κ.)
Χάλκινο Γεώργιος Πανταζής (-80κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνα Πολυχρόνη (-57κ.)
Χάλκινο Αγορίτσα Αρτεμία Κίτσιου (+73κ.)


ΕΦΗΒΩΝ & ΝΕΑΝΙΔΩΝ

Ενενήντα μετάλλια μετράει από το 1990, το ελληνικό Ολυμπιακό ταεκβοντό, στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων. Ο Ιωάννης Παμπουρίδης, στη Δανία το 1990, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, ενώ το 1999 στην Κύπρο, η χώρα μας έκανε ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων (συνολικά 14). Από τα 90 μετάλλια, τα 22 είναι χρυσά, τα 19 ασημένια και τα 49 χάλκινα!

Συνολικά 87 αθλητές και αθλήτριες έχουν κατακτήσει μετάλλιο, με τρεις εξ αυτών να έχουν βρεθεί από δύο φορές στο βάθρο των νικητών. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν χρυσός τόσο το 1996 όσο και το 1997, ενώ ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο έχει κατακτήσει ο Γεώργιος Ιωνάς το 1994 και το 1992 αντίστοιχα. Ακόμα, η Σαραντούλα Παγωνάκη στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2001 στην Ισπανία, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα ήταν τρίτη.

Τα ελληνικά μετάλλια (1990-2021)

1990 (Δανία)
Χρυσό Ιωάννης Παμπουρίδης (-70κ.)
Χάλκινο Αναστάσιος Κιάμος (-54κ.)
Χάλκινο Θεόδωρος Μυλωνάς (-64κ.)
1992 (Γαλλία)
Χρυσό Νικολέτα Μακρή (-55κ.)
Χρυσό Νεκταρία Μηλιώνη (-60κ.)
Χρυσό Ροζίτα Εξηντάρη (-65κ.)
Χρυσό Κώστας Καραμούτσιος (-45κ.)
Χρυσό Ιωάννης Ευσταθίου (+76κ.)
Ασημένιο Γεώργιος Ιωνάς (-50κ.)
Χάλκινο Ελένη Πουλημά (-47κ.)
Χάλκινο Μαρία Διαφωνίδου (-51κ.)
Χάλκινο Ελισάβετ Μυστακίδου (+65κ.)
Χάλκινο Γεώργιος Αλεξόπουλος (-76κ.)
1994 (Ρουμανία)
Χρυσό Γεώργιος Ιωνάς (-58κ.)
Χάλκινο Αρετή Αθανασοπούλου (-55κ.)
Χάλκινο Άννα Λυγίζου (-65κ.)
Χάλκινο Αγγελική Θεμέλιου (+65κ.)
Χάλκινο Δημήτρης Χατζής (-50κ.)
Χάλκινο Σπύρος Σάμιος (-54κ.)
1996 (Κροατία)
Χρυσό Ιωάννης Μαμέκας (-52κ.)
Χρυσό Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+78κ.)
Χάλκινο Φωτεινή Μπίρμπα (-42κ.)
Χάλκινο Παναγιώτα Μαμέκα (-49κ.)
Χάλκινο Πέτρος Δαύτσιος (-78κ.)
1997 (Ελλάδα-Πάτρα)
Χρυσό Κώστας Καβούνης (-47κ.)
Χρυσό Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+78κ.)
Ασημένιο Αδαμαντία Ψαλίδα (-42κ.)
Ασημένιο Μίλτος Γουρουφίδης (-60κ.)
Χάλκινο Βασίλειος Φωτομάρας (-52κ.)
Χάλκινο Μιχάλης Μουρούτσος (-56κ.)
1999 (Κύπρος)
Χρυσό Στέφανος Τσόγκας (-78κ.)
Χρυσό Πασχάλης Ροΐδης (+78κ.)
Ασημένιο Ελένη Χριστοδουλάκη (-42κ.)
Ασημένιο Κωνσταντίνος Κοκόριας (-48κ.)
Ασημένιο Ευάγγελος Θώδος (-55κ.)
Χάλκινο Αρχοντούλα Κοτοπούλου (-44κ.)
Χάλκινο Παναγιώτα Μακρή (-52κ.)
Χάλκινο Γεωργία Καρύδα (-59κ.)
Χάλκινο Σαραντούλα Παγωνάκη (-68κ.)
Χάλκινο Κυριακή Κούβαρη (+68κ.)
Χάλκινο Σταυρούλα Ζέρβα (-63κ.)
Χάλκινο Σταμάτης Σιαρβαλής (-45κ.)
Χάλκινο Στέφανος Κωνσταντινίδης (-63κ.)
Χάλκινο Ανέστης Κυρπόγλου (-73κ.)
2001 (Ισπανία)
Χρυσό Σαραντούλα Παγωνάκη (-68κ.)
Ασημένιο Βασιλική Σαχανίδου (-46κ.)
Ασημένιο Ευαγγελία Πουλοπούλου (-52κ.)
Χάλκινο Μαρία Λεοντή (-42κ.)
Χάλκινο Γεράσιμος Τσομπάνογλου (-63κ.)
Χάλκινο Ευθύμιος Φυτιλής (-68κ.)
2003 (Ελλάδα-Γλυφάδα)
Χρυσό Ιωάννα Κουτσού (-44κ.)
Χρυσό Άννα Μαρία Μπρεζά (-46κ.)
Χρυσό Κωνσταντίνος Γκόλτσιος (-78κ.)
Χρυσό Στέργιος Ροΐδης (+78κ.)
Ασημένιο Μαργαρίτα Μιχαηλίδου (-59κ.)
Χάλκινο Ευαγγελία Αναστασιάδου (-52κ.)
Χάλκινο Μαρία Καραγκούνη (+68κ.)
2005 (Αζερμπαϊτζάν)
Ασημένιο Κατερίνα Μιχάλογλου (-52κ.)
Χάλκινο Βασιλική Γουργούλη (-44κ.)
Χάλκινο Μένια Πεχλιβανίδου (-59κ.)
Χάλκινο Αργύριος Διάφας (-73κ.)
2007 (Αζερμπαϊτζάν)
Χρυσό Νικόλαος Τζέλλος (-78κ.)
Ασημένιο Βασιλική Γραμματικοπούλου (-59κ.)
Χάλκινο Μαρία Βασιλακάκου (-63κ.)
Χάλκινο Ελευθερία Τριάντη (-68κ.)
2009 (Σουηδία)
Ασημένιο Ελευθέριος Φακίνος (-48κ.)
Χάλκινο Ελένη Καραθανάση (-59κ.)
Χάλκινο Θεόδωρος Χασιώτης (+78κ.)
2011 (Κύπρος)
Χρυσό Κατερίνα Πιπεράκη (-52κ.)
Χρυσό Κατερίνα Γκουτούλα (+68κ.)
Ασημένιο Νεφέλη Παππά (-46κ.)
Χάλκινο Νικόλαος Πολίτης (-51κ.)
2013 (Πορτογαλία)
Ασημένιο Δημήτρης Τσαχτσιρλής (+78κ.)
Ασημένιο Ανδριάνα Ασπρογέρακα (-52κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης (-63κ.)
Χάλκινο Αμαλία Τσεκούρα (-44κ.)
Χάλκινο Ασπασία Μούκα (-68κ.)
2015 (Λετονία)
Ασημένιο Ιωάννης Παυλίτσας[17] (-45κ.)
Χάλκινο Κατερίνα Τζέλου[18] (-68κ.)
Χάλκινο Ιωάννης Τορουνίδης[19] (-51κ.)
2017 (Κύπρος)
Χρυσό Αργύριος Σοφοτάσιος[20] (-68κ.)
Ασημένιο Επαμεινώνδας Τριανταφύλλου[21] (-48κ.)
Χάλκινο Φανή Τζέλη[22] (-55κ.)
Χάλκινο Σταύρος Τσιπούνης[23] (-73κ.)
2019 (Ισπανία)
Ασημένιο Ευάγγελος Νικολάου[24] (-59κ.)
Χάλκινο Χρυσούλα Ιωαννίδου[25] (-44κ.)
2021 (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)
Ασημένιο Θεοπούλα (Θένια) Σαρβανάκη[26] (-63κ.)
Χάλκινο Αλέξανδρος Μπαρκώφ[27] (-48κ.)
Χάλκινο Όλγα Παπαγεωργίου[28] (-46κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος[29] (-55κ.)


ΠΑΙΔΩΝ & ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Τριανταεννέα μετάλλια μετράει από το 2005, το ελληνικό Ολυμπιακό ταεκβοντό, στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων και κορασίδων, με τον Φίλιππο Κούνουπα να είναι ο μοναδικός που έχει βρεθεί δύο φορές στο πόντιουμ των νικητών (2016 Ρουμανία, 2017 Ουγγαρία).

Το 2019, η Ελλάδα κατέκτησε την 3η θέση στους παίδες και την 3η θέση στη γενική κατάταξη, Τρίτη στη γενική ήταν και το 2018, ενώ το 2021, κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια (συνολικά 7).

Η Δήμητρα Σωτηρία Μπιτσικώκου, το 2017, κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλια για την Ελλάδα, ενώ το 2018 και το 2019 ακολούθησαν ακόμη τέσσερις πρωτιές, όλες επί ισπανικού εδάφους.

Τα ελληνικά μετάλλια (2005-2022)

2005 (Ιταλία)
Χάλκινο Ευαγγελία Πολυχρόνη (-47κ.)
Χάλκινο Λάμπρος Κοσμάς (-61κ.)
2007 (Ουγγαρία)
Ασημένιο Ελένη Άννα Καμένου (-51κ.)
Ασημένιο Γιώργος Ροδίτης (-65κ.)
Χάλκινο Κατερίνα Πιπεράκη (-37κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνα Μαράτου (-44κ.)
2009 (Κροατία)
Ασημένιο Σταυρούλα Κόντου (-41κ.)
Ασημένιο Άγγελος Κεραμίτσης (-53κ.)
Ασημένιο Θεόδωρος Κουμουσίδης (-65κ.)
Ασημένιο Κωνσταντίνος Μπένος (+65κ.)
Χάλκινο Θεοδώρα Ντίντου (-59κ.)
Χάλκινο Αναστασία Ζάμπουρα (+59κ.)
2016 (Ρουμανία)
Ασημένιο Ανθούλα Σινάνη (-47κ.)
Χάλκινο Φίλιππος Κούνουπας (-45κ.)
Χάλκινο Φαίδρα Καλτέκη (-55κ.)
2017 (Ουγγαρία)
Χρυσό Δήμητρα Σωτηρία Μπιτσικώκου (-55κ.)
Ασημένιο Ανδρέας Ροδόπουλος (-61κ.)
Χάλκινο Αρετή Τσίγκα (-29κ.)
Χάλκινο Σωτήριος Μιχόπουλος (-57κ.)
Χάλκινο Φίλιππος Κούνουπας (-53κ.)
Χάλκινο Αντωνία Ιωάννου (-51κ.)
2018 (Ισπανία, 3η θέση στη γενική κατάταξη)
Χρυσό Θεοφάνης Νικολάου (-57κ.)
Χρυσό Θεοπούλα (Θένια) Σαρβανάκη (-55κ.)
Χάλκινο Ραφαήλ Ιωάννης Μαρέτης (+65κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος (-41κ.)
Χάλκινο Δημήτρης Φοίβος Καμαγιάννης (-45κ.)
2019 (Ισπανία, 3η θέση στους Παίδες, 3η θέση στη γενική κατάταξη)
Χρυσό Ραφαέλ Παππάς (-57κ.)
Χρυσό Στυλιανή Μαρεντάκη (-44κ.)
Ασημένιο Αλίκη Καραμάργιου (-55κ.)
Ασημένιο Αθανασία Ρεπούλια (-51κ.)
Ασημένιο Θεοχάρης Χουσείν Λάλας (+65κ.)
Χάλκινο Χρήστος Καραγκούλας (+65κ.)
2021 (Εσθονία)
Ασημένιο Φώτιος Μπαϊραμίδης (+65κ.)
Ασημένιο Ελένη Ψαρόγιαννη (-29κ.)
Ασημένιο Δημήτριος Πέτσας (-61κ.)
Χάλκινο Μιχαήλ Τζοβάρας (-65κ.)
Χάλκινο Νικόλαος Αριστείδης Ψαρρός (-41κ.)
Χάλκινο Μελίνα Γεωργίου (-41κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνα Παπατριανταφύλλου (-47κ.)
2022 (Μάλτα)
Χρυσό Νικόλαος Αριστείδης Ψαρρός (-49κ.)
Χρυσό Φοίβος Κίσκυρας (-61κ.)
Ασημένιο Θωμάς Μελετίου (-49κ.)
Ασημένιο Χρήστος Μπακαλέξης (-45κ.)
Ασημένιο Ιωάννης Αντωνιάδης (+65κ.)
Ασημένιο Δέσποινα Ναλμπάντη (-41κ.)
Χάλκινο Νεφέλη Σόφη (+59κ.)
Χάλκινο Φώτιος Δόμπας (+65κ.)
Χάλκινο Δημήτριος Μήτσος (-57κ.)
Χάλκινο Μάριος Λεωνίδας Παπαϊωάννου (-53κ.)
Χάλκινο Κωνσταντίνος Τσαγκούρνος (-37κ.)


ΠΟΥΜΣΕ (Poomsae)

Το 2019, το ελληνικό Poomsae έγραψε Ιστορία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στα ζευγάρια freestyle U17 με πρωταγωνιστές τη Δανάη Ξυλά και τον Ιωάννη Κολοβό.

Τα ελληνικά μετάλλια (2019)
ΕΤΟΣ / ΧΩΡΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
2019 / Τουρκία[30] Ζευγάρια Freestyle U17 3η θέση: Δανάη Ξυλά/Ιωάννης Κολοβός


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ[31]

Το ελληνικό ταεκβοντό έχει κατακτήσει δύο μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες. Το πρώτο εξ αυτών στη Μερσίνη το 2013 με τον Αλέξανδρο Νικολαίδη να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών στην κατηγορία των +80 κιλών. Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2018 στην Ταραγόνα, ο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης κατέκτησε επίσης το ασημένιο μετάλλιο, στην κατηγορία των -68 κιλών.

Μερσίνη (Τουρκία), 2013
Ασημένιο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+80κ.)
Ταραγόνα (Ισπανία), 2018
Ασημένιο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης (-68κ.)
Οράν (Αλγερία), 2022
Χάλκινο Κωνσταντίνος Χαμαλίδης (-68κ.)
Χάλκινο Απόστολος Τεληκωστόγλου (-80κ.)

Πανελλήνια πρωταθλήματα[32][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό, σε ετήσια βάση διοργανώνει τα Πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών/γυναικών, νέων ανδρών/νέων γυναικών, εφήβων/νεανίδων, παίδων/κορασίδων, τεχνικό (Poomsae), σχολικό πρωτάθλημα αλλά και το διασυλλογικό πρωτάθλημα πανελλήνιας συμμετοχής. Διοργανώνει επίσης το Στρατιωτικό Πρωταθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Πανελλήνια πρωταθλήματα (2017-2022)
2022 2021 2019 2018 2017
Πανελλήνιο

Α/Γ

1η ημέρα 1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα 1η ημέρα 1η ημέρα

2η ημέρα

Πανελλήνιο

ΝΑ/ΝΓ

1η ημέρα 1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

Πανελλήνιο

Ε/Ν

1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

Πανελλήνιο

Π/Κ

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

Πανελλήνιο

Τεχνικό

- 1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα 1η ημέρα
Πανελλήνιο

Σχολικό

- 1η & 2h ημέρα 1η ημέρα

2η ημέρα

1η & 2η ημέρα
Διασυλλογικό

πανελλήνιας

συμμετοχής

- - 1η ημέρα 1η ημέρα

Κύπελλα[33][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό, σε ετήσια βάση διοργανώνει το Κύπελλο Ακρόπολις (αγωνιστικό-τεχνικό), το Κύπελλο «Σταμάτης Κάσσης» και το Κύπελλο «Γιώργος Βόλαρης». Διοργανώνει επίσης το Παγκρήτιο Κύπελλο, το Κυκλαδικό Κύπελλο καθώς και το Δωδεκανησιακό Κύπελλο.

Το Νοέμβριο του 2021 το Κύπελλο Ακρόπολις μετονομάστηκε σε Κύπελλο «Κωνσταντίνος Θωμαΐδης», στη μνήμη του επίτιμου προέδρου της ΕΛΟΤ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Μαΐου 2021 σε ηλικία 87 ετών.

Κύπελλα (2017-2022)
2022 2021 2019 2018 2017
Κύπελλο Ακρόπολις 1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

Κύπελλο «Κωνσταντίνος Θωμαΐδης» 1η ημέρα 1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

Τεχνικό Πρωτάθλημα 1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

-
Κύπελλο «Σταμάτης Κάσσης» 1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

- 1η ημέρα

2η ημέρα

Κύπελλο «Γιώργος Βόλαρης» 1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

Εξετάσεις DAN[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο φορές κάθε χρόνο, η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό, διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξετάσεις DAN.

Σεμινάρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ετήσια βάση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ΕΛ.Ο.Τ. διοργανώνει σεμινάρια προπονητών, σεμινάρια διαιτητών και εξετάσεις για αναβάθμιση πτυχίων.

Επιτροπές[34][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαέξι επιτροπές που καλύπτουν όλο το φάσμα των απαιτήσεων που έχει ένα Ολυμπιακό άθλημα σε μια σύγχρονη κοινωνία, δημιούργησε το 2021 η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ).

Ολυμπιονίκες, παλιοί πρωταθλητές του ταεκβοντό, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, στελέχη του αθλήματος και άνθρωποι της ελεύθερης αγοράς, συγκροτούν τις επιτροπές, συντονιστής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Αθανάσιος Στρίγκας.

Κύριο χαρακτηριστικό των 16 επιτροπών, η παρουσία συνολικά 32 γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και τριών Ολυμπιονικών. Πρόκειται για τις Μόρφω Δροσίδου, Ελισάβετ Μυστακίδου αλλά και την πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκη του αθλήματος στη Σεούλ το 1988, Sharon Jewell.

Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης ορίστηκε η Δρ. Ξένια Αργειτάκη (Πανεπιστημιακός), ενώ ο Δρ. Λέανδρος Λεφάκης (Πανεπιστημιακός-Νομικός) ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικής Ηθικής και Ακεραιότητας.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης, χειρούργος ορθοπεδικός και πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της European Taekwondo Union, ορίστηκε πρόεδρος τόσο της Ιατρικής όσο και της Υγειονομικής Επιτροπής-COVID19, ενώ τη θέση του προέδρου της Δικαστικής Επιτροπής καταλαμβάνει ο Νομικός Φώτιος Παπαχρήστου.

Οι 16 επιτροπές της ΕΛΟΤ:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Μόρφω Δροσίδου

Μέλη: Απόστολος Ιακωβάκης, Θωμάς Κοντός, Σήφης Μακρυνάκης, Κυριακή Μαλανδράκη, Νικόλαος Μανουσακίδης, Ανδρέας Μιμιγιάννης, Πολυξένη Σκεπετάρη, Γεώργιος Οικονόμου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥΜΣΕ

Πρόεδρος: Ιωακείμ Πεχλιβάνης

Μέλη: Ιωάννης Αρμάος, Αλέκος Γκότσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Γεράσιμος Καρανταγλής

Μέλη: Ιωάννης Κοντογιάννης, Χρήστος Μανώλης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΛΙΚΟΥ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Πρόεδρος: Γεράσιμος Καρανταγλής

Μέλη: Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Χρηστίδης

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Ιωάννης Θεοδωράκης

Μέλη: Σωτήριος Κατράνας (Γιατρός), Γεώργιος Μουζόπουλος (Γιατρός), Δημήτριος Μπακιρτζής (Γιατρός), Χρήστος Τσίγκανος (Φυσιοθεραπευτής)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Πρόεδρος: Αναστασία Φωτάκη

Μέλη: Ιωάννης Κοτσαμπάς, Μαρία Παπαθανάση, Δημήτριος Τόλιος, Ειρήνη Φασλά

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Πρόεδρος (και υπεύθυνος διαιτησίας): Χρήστος Αγραφιώτης

Μέλη: Αναστασία Κουτρώτσιου, Αντωνία Ηώ Σωτηριάδου

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – COVID-19

Πρόεδρος: Ιωάννης Θεοδωράκης

Μέλη: Χρήστος Αγραφιώτης, Μόρφω Δροσίδου, Νικόλαος Θωμαΐδης, Γεράσιμος Καρανταγλής, Χρήστος Παραλής, Μιχάλης Φυσεντζίδης, Αναστασία Φωτάκη

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Φώτιος Παπαχρήστου (Νομικός)

Μέλη: Ροϊδούλα Αντωνοπούλου (Νομικός), Φανή Τσούμα (Νομικός)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Πρόεδρος: Δρ. Λέανδρος Λεφάκης

Μέλη: Χρήστος Αγραφιώτης, Αλεξάνδρα Αδαμίδου (Νομικός), Αναστασία Κιοσκέρογλου, Βασιλική Μπάτζιου, Μάριος Μπράμας, Ιωσήφ Ξυπνητός, Φιλιπίτσα Παρθένη, Ιωάννης Σταθόπουλος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρόεδρος: Δρ. Αθανάσιος Στρίγκας

Μέλη: Ελένη Ανδρέου, Δρ. Δούκας Κωνσταντούλας, Λάζαρος Ντάσης, Δρ. Κωνσταντίνος Σπανός, Δρ. Χριστίνα Τσαγδή, Ανδρέας Χρηστίδης, Δρ. Alberto Friedmann (Διδάκτορας – Πανεπιστημιακός), Jewell Sharon (Μέλος Επιτροπής Ηθικής & Ακεραιότητας World Taekwondo)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Πρόεδρος: Αλέκος Γκότσης

Μέλη: Έφη Βόλαρη, Νικόλαος Ιωαννίδης, Γεώργιος Καλφαγιάννης, Γεώργιος Κυριακού, Θεοχάρης Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Ποζαπαλίδης, Στέλιος Συμεωνίδης, Ευστράτιος Τραμουντάνης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Πρόεδρος: Δρ. Ξένια Αργειτάκη

Μέλη: Γεωργία Αγγελάκου, Ανδρέας Αληφραγκής, Αντώνιος Αρβανιτίδης, Ζωή Κακαρέλη, Αναστασία Μπιρόζη, Ελισάβετ Μυστακίδου, Σταυρούλα Πουλάκη, Σοφία Σιούρη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ

Πρόεδρος: Γεώργιος Παναγιωτόπουλος

Μέλη: Κωνσταντίνος Ζηνέλης, Φωτεινή Μπίρμπα, Θεόδωρος Μυλωνάς, Απόστολος Νούκος, Νικόλαος Τζανακάκης, Νικόλαος Παϊταρίδης, Γεώργιος Σταυριανός, Δημήτριος Τόρης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Πρόεδρος: Γεώργιος Μουζόπουλος (Γιατρός – Πανεπιστημιακός)

Μέλη: Κωνσταντίνος Καλούδης, Κωνσταντίνα Καψουροπούλου, Βασίλειος Λιότσος, Άννα Παπαϊωάννου, Αθηνά Σταύρακα, Κυριακή Χατζογιαννάκη, Αθανάσιος Λιάκος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ MARKETING, ΠΡΟΒΟΛΗΣ & SOCIAL MEDIA

Πρόεδρος: Ιωάννης Χατζηδοπαυλάκης (Αθλητικός Συντάκτης)

Μέλη: Παναγιώτης Αρτζόγλου, Μαρία Βενιέρη, Γεωργία Γκάτση, Παναγιώτης Δημούτσης, Γεώργιος Νιφλής (Αθλητικός Συντάκτης), Θεόδωρος Νταβέλος (Αθλητικός Συντάκτης).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. 
  2. «Ενωση Tae Kwon Do Βορείου Ελλάδος». www.etabe.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «ΕΤΑΝΕ – Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος». Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. «Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. Καούκη, Αρετή. «1ο WTF Παγκόσμιο πρωτάθλημα Taekwondo Beach (5 – 6 Μαΐου) | Rhodes.gr». Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. 
  6. «Το Κύπελλο Ακρόπολης μετονομάζεται σε Κύπελλο «Κωνσταντίνος Θωμαΐδης» στη μνήμη του επίτιμου προέδρου της ΕΛΟΤ». ΕΛΟΤ. 4 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  7. «Θρήνος στο ελληνικό ταεκβοντό με το θάνατο του επίτιμου προέδρου της ΕΛΟΤ, Κωνσταντίνου Θωμαΐδη». ΕΛΟΤ. 28 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  8. «Ενώσεις». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  9. «Σωματεία». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  10. «Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ)». ΕΛΟΤ. 28 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2021. 
  11. «Ολυμπιακοί Αγώνες (1992-2020)». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  12. «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (2018)». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  13. «Παγκόσμια Πρωταθλήματα». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  14. «Η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντό ανδρών/γυναικών». Βικιπαίδεια. 2021-09-18. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%97_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC_%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CE%A4%CE%B1%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD/%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD&oldid=9056533. 
  15. «Διπλή διάκριση για το ελληνικό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ στη Σόφια». euronews. 12 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  16. ««Ταλίν 2021»: Φινάλε στο Ευρωπαϊκό με δύο χάλκινα μετάλλια και καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων (7) στην Ιστορία της διοργάνωσης σε Παίδες/Κορασίδες». ΕΛΟΤ. 27 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  17. newsroom, sport-fm. «Ασημένιο μετάλλιο ο Παυλίτσας στη Λετονία». sport-fm.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  18. The Doctor (26 Οκτωβρίου 2015). «Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων: Τρίτη θέση για την Κατερίνα Τζέλλου της Μακεδονικής Δύναμης». OlaDeka. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  19. «'Χάλκινος' στα -51 κιλά o Τορουνίδης». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  20. iliastzouras (6 Νοεμβρίου 2017). «Πρωταθλητής Ευρώπης στο Τάε Κβον Ντο ο Ανάργυρος Σοφοτάσιος! (βίντεο)». left.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  21. «"Ασημένιος" ο Ταεκβοντίστας Επαμεινώνδας Τριανταφύλλου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων». Fightsports.gr. 6 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  22. kostasana (4 Νοεμβρίου 2017). «Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων η Φανή Τζέλη του ΣΟΑΤ». Trikalasportiva | Αθλητικά των Τρικαλών |. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  23. «Χάλκινο μετάλλιο ο Τσιπούνης». Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  24. «Ασημένιο μετάλλιο ο Νικολάου στα -59 κιλά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων/νεανίδων». ΕΛΟΤ. 5 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  25. «Χάλκινο μετάλλιο η Ιωαννίδου στα -44 κιλά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εφήβων/νεανίδων». ΕΛΟΤ. 4 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  26. «Ασημένιο μετάλλιο η Θένια Σαρβανάκη (-63κ.) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων, 5ος ο Σολακίδης στους έφηβους (-51κ.)». ΕΛΟΤ. 13 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  27. ««Χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στους έφηβους (-48κ.) ο Αλέξανδρος Μπαρκόφ, 5η η Κίτσιου στα +68κ. νεανίδων». ΕΛΟΤ. 12 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  28. ««Χάλκινη» η Όλγα Παπαγεωργίου στα -46 κιλά του Ευρωπαϊκού νεανίδων, 5η θέση για Εργάτη, Σαργαντάνη και Μαρέτη». ΕΛΟΤ. 15 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  29. «Ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος τρίτωσε τα χάλκινα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 5ος ο Παπαδόπουλος». ΕΛΟΤ. 14 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  30. «Χάλκινο μετάλλιο για τους Ξυλά/Κολοβό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Poomsae». ΕΤΑΝΕ. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  31. «Μεσογειακοί Αγώνες». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  32. «Πανελλήνια Πρωταθλήματα». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  33. «Κύπελλα». ΕΛΟΤ. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 
  34. «Ολυμπιονίκες, παλιοί πρωταθλητές, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, στελέχη του αθλήματος στις 16 Επιτροπές της ΕΛΟΤ». ΕΛΟΤ. 3 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]