Ελεών Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°21′47.9″N 23°26′34.1″E / 38.363306°N 23.442806°E / 38.363306; 23.442806

Ελεώνας
Ελεώνας is located in Greece
Ελεώνας
Ελεώνας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεά Ελλάδα
Περιφερειακή ΕνότηταΒοιωτίας
ΔήμοςΘηβαίων
Δημοτική ΕνότηταΘηβαίων
Γεωγραφία
ΝομόςΒοιωτίας
Υψόμετρο190
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΣπαήδες

Ο Ελεών ή Ελεώνας είναι χωριό της Βοιωτίας και αποτελεί ομώνυμη τοπική κοινότητα υπαγόμενη στο Δήμο Θηβαίων, κατόπιν εφαρμογής του Σχεδίου Καλλικράτης. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.010 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Στα ανατολικά όρια του Ελεώνα βρίσκεται Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, το οποίο, από το 2008, γειτνιάζει με τις μεταστεγασμένες Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα έλη που υπήρχαν στην περιοχή κατά την αρχαιότητα, γι' αυτό και γράφεται με «ε» και όχι με «αι» (Ελαιώνας), όπως συχνά εκ παραδρομής αναφέρεται. Μέχρι το 1955 ονομαζόταν Σπαήδες[1] [2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχαία πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχαίος οικισμός του Ελεώνα βρισκόταν κοντά στην περιοχή του σημερινού χωριού. Ο Όμηρος την αναφέρει ως μία από τις Βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός του χωριού είχε αυξητικές τάσεις μετά τη δεκαετία του '60, αλλά μειώνεται τα τελευταία χρόνια - λόγω εσωτερικής μετανάστευσης και μείωσης γεννήσεων - με αποτέλεσμα το δημοτικό σχολείο να γίνει και πάλι τετραθέσιο, όπως ήταν παλαιότερα. Υπάρχουν επίσης αρκετοί νεαροί μετανάστες από Πακιστάν και Ινδία που εργάζονται εποχικά σε γεωργικές εργασίες. Πριν την έλευση των μεταναστών στις εποχικές γεωργικές εργασίες εργάζονταν κυρίως Ρομά που εγκαθίσταντο με τσαντίρια στα περίχωρα, ή ντόπιοι.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στη γεωργία και λιγότερο στην κτηνοτροφία. Καλλιεργούνται κυρίως πατάτες, κρεμμύδια, καρπούζια, βαμβάκι, ελιές κλπ. Για αρκετά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν και με την καλλιέργεια του καπνού που είχαν φέρει Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Με τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή αρκετοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια του καπνού και εργάζονταν ως εργάτες στα εργοστάσια. Ενώ με τη γεωργία συνέχισαν να ασχολούνται όσοι διέθεταν μεγάλο κλήρο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Το δημοτικό σχολείο λειτουργεί ως τετραθέσιο. Εκεί υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ, ποδοσφαίρου με κερκίδες και τα δύο και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοφιλέστερο άθλημα στον Ελεώνα είναι το ποδόσφαιρο. Ο Α.Ε.Σ ΕΛΕΩΝΑΣ, ομάδα του χωριού, τη σεζόν 2013-14 έπαιζε στην Β' Κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Βοιωτίας. Στο γήπεδο του χωριού έχει δοθεί το όνομα Γεώργιος Κατσιφής, προς τιμή του υποσμηναγού Γεωργίου Κατσιφή. Ο υποσμηναγός, που καταγόταν από τον Ελεώνα, σκοτώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1982 στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Απιδέας Λακωνίας, συνεπεία συντριβής του αεροσκάφους F-4E της 338 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα), στο οποίο ήταν κυβερνήτης κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, με συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό Σαλβάρα Λάμπρο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]