Ωτ-Αλπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°40′N 6°20′E / 44.667°N 6.333°E / 44.667; 6.333

Ωτ-Αλπ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΠροβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΓκαπ[1][2]
ΥπονομαρχίαΜπριανσόν
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΖαν-Μαρί Μπερνάρ (LR)
ΝομάρχηςΜαρτίν Κλαβέλ[3]
Κωδικός νομού05
ISO 3166-2FR-05
Κωδικός NUTSFR822
Δημογραφία
Πληθυσμός140.976 (1  Ιανουαρίου 2021)[4]
Πυκνότητα25 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση5.549 km²
Υψόμετρο1.665 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα2
Εκλογικές περιφέρειες2
Καντόνια15
Διακοινοτικότητες8
Κοινότητες162
Ιστότοπος
https://www.hautes-alpes.gouv.fr/ και https://www.hautes-alpes.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Οι Ωτ-Αλπ (γαλλικά: Hautes-Alpes) είναι νομός της περιοχής Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, στη νοτιοανατολική Γαλλία, στα σύνορα με την Ιταλία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) και το Ταχυδρομείο του αποδίδουν τον κωδικό 05.

Ο νομός αποτελείται κυρίως από ορεινή περιοχή. Έχει πρωτεύουσα το Γκαπ, που είναι πρωτεύουσα νομού της Γαλλίας με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Στα ανατολικά του νομού βρίσκεται η υψηλότερη κοινότητα της Ευρώπης, το Σαιν-Βεράν στα 2.042 μέτρα.

Οι κάτοικοι των Ωτ-Αλπ αναφέρονται ως Ω-Αλπέν.[5]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαιν-Βεράν, στα 2.042 μέτρα
Η τεχνητή λίμνη Σερ Πονσόν
Θέση του νομού Ωτ-Αλπ στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή
Ο ποταμός Γκιλ

Ο νομός Ωτ-Αλπ ανήκει στη διοικητική περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή. Έχει έκταση 6.925 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικά αποτελείται από 2 διαμερίσματα και περιλαμβάνει 164 κοινότητες. Ο πληθυσμός του νομού είναι 141.107 κάτοικοι (στην απογραφή του 2016).

Πρωτεύουσα είναι το Γκαπ και κυριότερες κοινότητες η υπονομαρχία Μπριανσόν, και οι Εμπρέν, Λαράνι και Βεν.

Βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις περιλαμβάνοντας τμήμα της οροσειράς των Εκρέν, της οροσειράς Σαμπσώρ, του Ντεβολουί και των Κερά. Στα νοτιοδυτικά, το ανάγλυφο χαμηλώνει και σχηματίζεται η περιοχή Γκαπανσαί (Προάλπεις).

Συνορεύει με τους νομούς: στα νότια με Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς, στα δυτικά με το νομό Ντρομ και στα βόρεια με τους νομούς Ιζέρ και Σαβοΐα. Στα ανατολικά συνορεύει με τη Μητροπολιτική Πόλη του Τορίνο και την επαρχία Κούνεο της περιοχή του Πεδεμοντίου της Ιταλίας.

Είναι ένας πολύ ορεινός νομός, ο υψηλότερος κατά μέσο όρο στη Γαλλία με το υψηλότερο μέσο υψόμετρο, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο της επιφάνειας υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 470 μέτρα στην κοινότητα Ριμπιέ στην κοιλάδα του ποταμού Μπυές έως 4.102 μέτρα στην κορυφή της οροσειράς των Εκρέν (Μπαρ ντεζ Εκρέν, δεύτερη υψηλότερη κορυφή στη Γαλλία μετά το Μον Μπλαν). Είναι επίσης ο νομός με το υψηλότερο οδικό δίκτυο, με μέσο υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα. Υπάρχει επίσης η υψηλότερη κοινότητα στη Γαλλία, το Σαιν-Βεράν, χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.042 μέτρα. Το Γκαπ έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο πρωτεύουσας νομού της Γαλλίας (740 μ.) και είναι μία από τις υψηλότερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα βορειοανατολικά του Μπριανσόν, το πέρασμα Μονζενέβρ αποτελεί ορεινή διάβαση προς την Ιταλία.

Ο νομός περιλαμβάνει πολλά ποτάμια: Ντυράνς, Ντρακ, Μπυές, Κλαρέ, Γκιλ, Γκιζάν, Σεβεραίς, Ρομάνς. Επιπλέον, έχει μια τεράστια λίμνη 28,2 τετρ. χιλιομέτρων, τη λίμνη Σερ-Πονσόν που μοιράζεται με το νομό Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς, με μια κεντρική πόλη: Σαβίν-λε-Λακ.

Το Εθνικό Πάρκο των Εκρέν και το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Κερά είναι τα δύο μεγαλύτερα φυσικά καταφύγια στο νομό. Γεωφυσικός χάρτης του νομού.[6]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Ωτ-Αλπ βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και το κλίμα που επικρατεί είναι ορεινό. Παρά το δριμύ κλίμα που επικρατεί, και σαν συνέπεια της μεσογειακής επιρροής και της αδύναμης επιρροής των ωκεάνιων βροχοπτώσεων, η ετήσια ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη από 2.300 ώρες ή ακόμη και 2.500 ώρες στα σύνορα με τις Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς. Οι χειμώνες είναι κρύοι σε όλο το νομό και γίνονται δριμύτεροι πάνω από τα 1.200 μέτρα. Τα καλοκαίρια είναι ήπια στα ορεινά και πολύ ζεστά κάτω από τα 1.000 μέτρα. Οι ενδιάμεσες εποχές είναι μεταβλητές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα του νομού

Ο νομός Ωτ-Αλπ είναι ένας από τους αρχικά 83 νομούς (πλέον 101) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης στις 4 Μαρτίου 1790, σύμφωνα με το νόμο της 22ας Δεκεμβρίου 1789, με την κατάργηση των παλαιών επαρχιών.

Δημιουργήθηκε από το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντωφινέ και το βόρειο τμήμα της επαρχίας Προβηγκία και χωρίστηκε στα τέσσερα διαμερίσματα: Μπριανσόν, Εμπρέν, Γκαπ και Σερ με 39 καντόνια. Πρωτεύουσα αρχικά ήταν η κοινότητα Σορζ, ωστόσο, η διοίκηση άλλαξε την ίδια χρονιά. Στις 17 Φεβρουαρίου 1800 με νέα εδαφική μεταρρύθμιση καταργήθηκε το διοικητικό διαμέρισμα Σερ. Μετά τη μεταρρύθμιση της 10ης Σεπτεμβρίου 1926, καταργήθηκε επίσης το διαμέρισμα Εμπρέν.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξαιρετικά ορεινό τοπίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον χαμηλό πληθυσμό του νομού. Ο πληθυσμός, ο οποίος έφτανε τους 120.000 κατοίκους κατά τη δημιουργία του το 1790, παρουσίασε ελάχιστες αλλαγές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ήταν ακόμη πάνω από 100.000 την παραμονή του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος επηρέασε βαθιά τη δημογραφία του νομού, όπως και ολόκληρο τον πληθυσμό της Γαλλίας. Ο πληθυσμός στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμος μεταξύ 85.000 και 90.000 κατοίκων για μερικές δεκαετίες. Στη δεκαετία του 1960 άρχισε να αυξάνεται, χάρη σε μια οικονομία ενισχυμένη από την ανάπτυξη του τουρισμού, από 87.436 κατοίκους το 1962 σε 121.419 το 1999. Αυτή η ανάπτυξη έχει ωφελήσει κυρίως την πόλη Γκαπ και τις πόλεις και χωριά των κύριων κοιλάδων, αλλά η απομάκρυνση του πληθυσμού των πιο ορεινών περιοχών (με την πιο δύσκολη πρόσβαση) δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί.

Τα διοικητικά διαμερίσματα

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Ωτ-Αλπ χωρίζεται σε 2 διοικητικά διαμερίσματα, 15 καντόνια και 162 κοινότητες:

Διαμέρισμα Καντόνια Κοινότητες Πληθυσμός

Απογραφή 2016

Έκταση

χμ²

Πυκνότητα

Κάτ./χμ²

Κωδ.

INSEE

Μπριανσόν 4 36 35.266 1.896,09 19 051
Γκαπ 11 126 105.841 3.389,70 31 052
Σύνολο νομού 15 162 141.107 5.527,84 26 05

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του νομού Ωτ-Αλπ

Οι κυριότερες κοινότητες του νομού Ωτ-Αλπ είναι:

Πόλη Πληθυσμός (2016) Διαμέρισμα
Γκαπ 40.805 Γκαπ
Μπριανσόν 11.950 Μπριανσόν
Εμπρέν 6.174 Γκαπ
Λαράνι-Μοντεγκλέν 3.485 Γκαπ
Βεν 3 161 Γκαπ

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιονοδρομικό κέντρο Ριζούλ

Η οικονομία του νομού Ωτ-Αλπ βασίζεται κυρίως στον τριτογενή τομέα, στον τομέα της αναψυχής και της ορεινής βιομηχανίας, καθώς και στην τουριστική και θερινή δραστηριότητα. Σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία με εκτροφή προβάτων και βοοειδών. Βιομηχανικές μονάδες μικρής έκτασης είναι συγκεντρωμένες στις κοινότητες Γκαπ και Μπριανσόν. Μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας έχουν εγκατασταθεί στους ποταμούς Ντυράνς και Ντρακ. Τέλος, ο νομός προσπαθεί να αναπτύξει έναν αεροναυτικό τομέα, με την εφαρμογή ενός μηχανισμού οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Αεροδρομίου Γκαπ-Ταλάρ.[7]

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιονοδρομικό κέντρο Βαρς

Ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα του νομού. Το μερίδιο της απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 15% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης.

Ο τουριστικός κλάδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σκι το χειμώνα. Το καλοκαίρι το αλπικό τοπίο και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ευρώπη (ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, αναρρίχηση και εναέρια αθλήματα). Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας περνά από το νομό και προσελκύει πολλούς φανατικούς της ποδηλασίας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Υπάρχουν μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Σερ Σεβαλιέ με έκταση 250 χιλιομέτρων, τα Βαρς, Ριζούλ, Μονζενέβρ, Ορσιέρ, Λα Γκραβ,και πολλά άλλα.

Η οροσειρά των Εκρέν με το Εθνικό πάρκο των Εκρέν και η προστατευόμενη περιοχή Κερά με το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Κερά είναι προνομιακές τοποθεσίες για ορειβασία και πεζοπορία στα ψηλά και μεσαίου ύψους βουνά. Πολλές άλλες φυσικές περιοχές του νομού κατατάσσονται σε περιοχές Natura 2000 και είναι φυσικά καταφύγια.

Το Περιφερειακό πάρκο των Μπαρονί της Προβηγκίας, το οποίο μοιράζεται ο νομός με τον νομό Ντρομ, προσφέρει επίσης ευκαιρίες για τουρισμό στα βουνά (αναρρίχηση, ελεύθερη πτήση, πεζοπορία) στο δυτικό τμήμα του νομού.

Ο ποταμός Ντυράνς και οι κύριοι παραπόταμοί του προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για ράφτινγκ και άλλα σπορ.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο Κερά

Ο νομός έχει μια πολιτιστική κληρονομιά που ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά περιλαμβάνει κυρίως οχυρωμένες τοποθεσίες, όπως του Μπριανσόν, το κάστρο του Κερά ή του Μον-Ντωφέν, τμήμα των Οχυρώσεων του Βωμπάν.

Υπάρχουν επίσης τα κάστρα του Μονμώρ,[8] του Ταλάρ[9] και του Πικοντάλ που έχουν ταξινομηθεί ως Ιστορικά Μνημεία. Είναι ανοιχτά για επισκέψεις από το κοινό καθώς και για παρουσιάσεις, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες.

Ο νομός Ωτ-Αλπ χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και τον αριθμό των τοιχογραφιών και των ηλιακών ρολογιών, μερικά από τα οποία είναι πολύ παλιά.[10]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Альпы» (Ρωσικά)
  2. «Альпы» (Ρωσικά)
  3. (Γαλλικά) «La nouvelle préfète, Martine Clavel, a pris ses fonctions». Le Dauphiné Libéré. 25 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2020. 
  4. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  5. . «habitants.fr/hautes-alpes-05». 
  6. . «hautes-alpes/carte-plan-departement». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2019. 
  7. . «aerodrome-de-gap-tallard». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2019. 
  8. . «le-chateau-de-montmaur.htm». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2019. 
  9. . «chateau-tallard». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2016. CS1 maint: Unfit url (link)
  10. . «peintures.murales».