Ωγκύστ Σαρλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωγκύστ Σαρλουά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Auguste Charlois (Γαλλικά)
Γέννηση26  Νοεμβρίου 1864
Λα Καντιέρ-ντ'Αζύρ
Θάνατος26  Μαρτίου 1910
Νίκαια
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
ΕργοδότηςΑστεροσκοπείο της Νίκαιας
Αξιοσημείωτο έργοανακάλυψη αστεροειδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο Ζυλ Ζανσέν (1899)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ωγκύστ Ονορέ Σαρλουά (Auguste Honoré Charlois, 26 Νοεμβρίου 186426 Μαρτίου 1910) ήταν Γάλλος αστρονόμος, που ανεκάλυψε συνολικά 99 αστεροειδείς παρατηρώντας από το Αστεροσκοπείο της Νίκαιας, μεταξύ των οποίων οι αστεροειδείς με αύξοντες αριθμούς 300 και 400.

Η πρώτη του ανακάλυψη ήταν ο αστεροειδής 267 Τιρζά το 1887. Φωτογράφησε τον Έρωτα την ίδια νύκτα που αυτός ανακαλύφθηκε από τον Γκούσταφ Βιττ, αλλά ο Βιττ ανακοίνωσε πρώτος την ανακάλυψή του.

Ο Σαρλουά άρχισε να ερευνά για αστεροειδείς την εποχή που οι ανακαλύψεις γίνονταν με οφθαλμοσκοπική παρατήρηση. Μετά την εφαρμογή της φωτογραφικής μεθόδου από τον Μαξ Βολφ το 1891, τόσο ο Βολφ όσο και ο Σαρλουά ανακάλυψαν ο καθένας πολύ περισσότερους αστεροειδείς από όσους θα μπορούσαν με οφθαλμοσκοπική παρατήρηση. Ο τελευταίος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από τον Σαρλουά είναι ο 537 Πάουλυ, το 1904.

Σε ηλικία 46 ετών ο Σαρλουά δολοφονήθηκε από τον αδελφό της πρώτης του συζύγου, που του κρατούσε κακία επειδή ο Σαρλουά είχε ξαναπαντρευτεί. Ο δολοφόνος καταδικάσθηκε σε ισόβια καταναγκαστικά έργα στη Νέα Καληδονία.

Ονομάσθηκε προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]