Ψιλά γράμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα ψιλά γράμματα είναι λιγότερο αισθητή εκτύπωση μικρότερη από την πιο εμφανή μεγαλύτερη εκτύπωση που συνοδεύει και αυτό που διαφημίζει ή περιγράφει ή περιγράφει εν μέρει ένα εμπορικό προϊόν ή υπηρεσία.[1] Η μεγαλύτερη εκτύπωση που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ψιλά γράμματα από τον έμπορο έχει συχνά το αποτέλεσμα να εξαπατά τον καταναλωτή να πιστεύει ότι η προσφορά είναι πιο συμφέρουσα από ό,τι πραγματικά είναι. Αυτό μπορεί να ικανοποιεί μια νομική απαίτηση που απαιτεί πλήρη γνωστοποίηση όλων (ακόμη και δυσμενών) όρων ή προϋποθέσεων, αλλά δεν προσδιορίζει τον τρόπο (μέγεθος, γραμματοσειρά, χρώμα, κλπ.) της γνωστοποίησης. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ψιλά γράμματα δεν διαβάζονται από την πλειοψηφία των καταναλωτών.[2]

Τα ψιλά γράμματα μπορεί να λένε το αντίθετο από αυτό που λέει η μεγαλύτερη εκτύπωση. Για παράδειγμα, εάν η μεγαλύτερη εκτύπωση λέει «προεγκεκριμένο», τα ψιλά γράμματα μπορεί να λένε «υπόκειται σε έγκριση».[3] Ειδικά στις φαρμακευτικές διαφημίσεις, τα ψιλά γράμματα μπορεί να συνοδεύουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά αυτό το μήνυμα συχνά εξουδετερώνεται από τις πιο εντυπωσιακές θετικές εικόνες και την ευχάριστη μουσική υπόκρουση (χάρμα οφθαλμών). Μερικές φορές οι τηλεοπτικές διαφημίσεις εμφανίζουν αστραπιαία κείμενο με ψιλά γράμματα σε δυσδιάκριτα χρώματα και για σύντομα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας δύσκολη ή αδύνατη την ανάγνωση από τον θεατή.

Η χρήση ψιλών γραμμάτων είναι μια κοινή τεχνική διαφήμισης σε ορισμένους τομείς της αγοράς, ιδίως εκείνες των ειδικών προϊόντων ή των υπηρεσιών υψηλού περιθωρίου που δεν είναι ανταγωνιστικές με εκείνες της κύριας αγοράς. Η πρακτική, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραπλανήσει τον καταναλωτή σχετικά με την τιμή ή την αξία ενός προϊόντος ή το θρεπτικό περιεχόμενο ενός προϊόντος διατροφής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sullivan, Bob (26 Σεπτεμβρίου 2006). «Web site 'outs' fine print - The Red Tape Chronicles». MSNBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2008. 
  2. Greenberg, Andy. «Who Reads The Fine Print Online? Less Than One Person In 1000». Forbes. 
  3. AG filing against BlueHippo

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]